Gürer: “Asgari ücret, ekmek hesabı ile de eridi”
Gürer, Mecliste yaptığı konuşmasında şöyle dedi; Ülkede beş milyona yakın insan sosyal yardım alırken, 15 milyon emekli geçim sıkıntısı çekerken, asgari ücret açlık sınırının altında bırakılarak emekçinin sağlıklı beslenmesinin dahi önüne geçilmektedir. ‘Aç karınla iş yap, üretim yap’ denilen milyonlar zor durumdadır. Vatandaşların bankalara olan kredi kartı ve bireysel kredi borçlarında 2024 yılı sonuna göre yüzde 22,6 oranında (888 milyar lira) artış yaşandı. Vatandaşların, bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borçları, 27 Haziran–4 Temmuz günleri arasındaki haftada 38,7 milyar lira daha artarak 4 trilyon 826 milyar liraya yükseldi,”
(HABER MERKEZİ)-CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, Meclis’te yaptığı konuşmasında asgari ücretin enflasyon karşısında alım gücünün eridiğini ve ara zam yapılmasının şart olduğunu söyleyerek, “Asgari ücretli vatandaş, yılın başında maaşıyla 1.768 adet ekmek alabiliyorken, Temmuz ayında bu sayı 1.473’e düştü. Vatandaşın sofrasından 295 ekmek eksildi. Ekmek üzerinden yapılan hesaplamada dahi asgari ücretin altı ayda alım gücü önemli ölçüde eridi” dedi.
Ömer Fethi Gürer, “2024 yılı Ocak ayında asgari ücret 22.104 TL olarak belirlenmişti. Aynı dönemde bir ekmek 12,5 TL’ye satılıyordu. Bu durumda asgari ücretli maaşıyla 1.768 adet ekmek alabiliyordu. Temmuz ayı itibarıyla ekmeğin fiyatı 15 TL’ye yükseldi. Asgari ücret aynı kaldığı için artık sadece 1.473 ekmek alınabiliyor,” diye konuştu.
Gürer, bu durumu şöyle değerlendirdi: “Kâğıt üzerinde asgari ücret aynı ama vatandaşın alım gücü eriyor. 295 ekmek, bir ailenin bir ay boyunca tükettiği ekmek demek. Bu, sofradaki yokluğun, açlığın göstergesidir. Cumhurbaşkanı, AKP Genel Başkanı, asgari ücretin alım gücündeki kayba uygun şekilde asgari ücrette artış düzenlemesi sağlamalıdır. ‘Asgari ücrette artışa gerek yok’ denemez, çünkü hesap ortada; emekçinin sofrasından eksilen ekmek görmezden gelinemez,” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaşanan ekonomik daralmanın en büyük yükünü asgari ücretlinin, emeklinin ve dar gelirlinin çektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Her gün zam, her gün hayat pahalılığı… Ama maaş aynı. Böyle bir denklemde yaşamaya çalışmak yoksulluğu derinleştiriyor. Ekmek gibi temel bir gıdayı bile almakta zorlanan milyonlar var. Belediye halk ekmek önünde kuyruğa girip, fırına göre birkaç liraya daha düşük ekmek alabilir miyim diyen yurttaşlarımız, ekmeğini dahi kısmak zorunda bırakıldı. Asgari ücretliye ara zam verilmemesi, iktidarın sosyal devlet anlayışından ne kadar uzaklaştığının göstergesidir. Ülkede beş milyona yakın insan sosyal yardım alırken, 15 milyon emekli geçim sıkıntısı çekerken, asgari ücret açlık sınırının altında bırakılarak emekçinin sağlıklı beslenmesinin dahi önüne geçilmektedir. ‘Aç karınla iş yap, üretim yap’ denilen milyonlar zor durumdadır. Vatandaşların bankalara olan kredi kartı ve bireysel kredi borçlarında 2024 yılı sonuna göre yüzde 22,6 oranında (888 milyar lira) artış yaşandı. Vatandaşların, bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borçları, 27 Haziran–4 Temmuz günleri arasındaki haftada 38,7 milyar lira daha artarak 4 trilyon 826 milyar liraya yükseldi,” diye konuştu.
“Ekmek Hesabı Çok Şey Anlatıyor”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekmek fiyatları üzerinden yapılan hesabın halkın yaşadığı gerçek yoksulluğu gözler önüne serdiğini belirterek, “Ekonomik verilerle ne yapılırsa yapılsın, gerçeklerin gizlenemeyeceğini gösteriyor. Vatandaşın cebine bakın, sofrasına bakın. Asgari ücretliye zam yapılmaması, adaletle değil,” dedi.
CHP’li Gürer, iktidarı asgari ücrette düzenlemeye gitmeye ve halkın gerçek ihtiyaçlarını görerek sosyal adaleti sağlamaya çağırdı.