Gürer: Basın kartı, iktidar yandaşlığı için baskı aracı olmamalı
ADANA (BÖLGE)-Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığında ‘Basın Kartı verilmeyecekler listesi’ olduğu iddia edilmişti, CHP’li Ömer Fethi Gürer ise, konuya açıklık getirilmesi için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yazılı soru önergesi yöneltti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2018 yılında Sarı Basın Kartı Yönetmenliğinde yapılan 14 değişiklik sonrası Sarı Basın Kartı verilmesine yönelik yeni düzenleme çalışmalarının başlatıldığı yönünde kamuoyuna da yansıyan duruma açıklık getirilmesi için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlaması için TBMM’ye soru önergesi verdi.
“14 KEZ DEĞİŞTİRİLMİŞ!”
Demokrasilerde basının bağımsız ve özgür yayın yapması gerektiğine dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Basın özgürlüğü, serbestçe haber, fikir ve düşünceleri, çoğaltıcı araçlarla, açıklayabilmek olarak tanımlanır. Basında temel olan bilgi ve düşünceleri serbest olarak toplayıp, yorum ve eleştiri yapabilmek esastır.
Basın kartı ise bu mesleği yapanlara verilen bir tanıtım kartıdır. Basın mensuplarına verilen sarı basın yönetmenliği, 1947 yılından günümüze kadar 14 kez değiştirilmiştir. Gazete, dergi gibi belirli zamanlarda çıkan yayınlarda çalışanlar ile haber ajanslarında bulunanlar için bir tanıtım kartı olan basın kartındaki son düzenleme, iktidarın belirleyiciliğini içermektedir. Buna rağmen yasal şartlara uygun yayın sağlayan ve kamuoyunda yer bulan yayın kuruluşu çalışanları için bir engelleme olması düşünülmemelidir” dedi.
“AMBARGO LİSTESİ HAZIRLANDIĞI DOĞRU MU?”
CHP’li Gürer, yanıtlanması istemiyle, “Kamuoyuna yansıdığı biçimi ile basın kartlarında bir ambargo listesi hazırlandığı doğru mudur? Son durumda kaç kişide sarı basın kartı bulunmaktadır? Son beş yılda iptal edilen sarı basın kartı sayısı kaçtır? Yargısız infaz yapılarak kamuoyunda yer aldığı biçimi ile basın kartı verilmeyecek olan gazeteciler kimlerdir? Ve neden bu kişilere basın kartı verilmemesi düşünülmektedir şeklindeki sorularını yöneltti.
“AKP İKTİDARI, BASIN ÜZERİNDEKİ BASKI YÖNTEMLERİNDEN VAZGEÇMELİ”
Basın üzerinde uygulanan farklı baskı yöntemlerinden AKP iktidarının artık vazgeçmesi ve basın çalışanlarına tarafsızca özgür bir şekilde mesleklerini icra edecekleri koşullar yaratılması gerektiğini vurgulayan CHP Milletvekili Gürer, “Basın kartı iktidar yandaşlığı için baskı aracı olamaz. Basın Kartları Yönetmeliği’nin aksayan yönleri sektörün de görüşleri alınmak sureti ile giderilmelidir. Basın Kartları Komisyonu, meslek temsilcilerinin yer aldığı bir yapıya kavuşturulmalıdır. Bir yılı aşkın süredir basın kartı alma hakkına sahip oldukları halde alamayanların haklarının iadesi sağlanmalıdır” dedi.
“YARGI REFORMU, YEREL BASI İÇİN DARBE OLMASIN”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Taslak halinde olan Yargı Reformu Paketiyle icra ilanlarının yayınının kaldırılmasını öngören değişiklik nedeni ile ciddi bir tedirginlik yaşandığını belirterek, böyle bir düzenlemenin yerel basının sonu olacağını ifade etti. Gürer, Basın kuruluşlarının önerisi olan Kamu İhale Mevzuatındaki gibi eşik değerler sistemi getiren ve icralardaki gri alanları şeffaflaştıran gazetelerde, yayın mekanizmasına geçilmesi ve doğrudan alım, acil alım, ilandan kaçınmak için işleri birleştirme ya da ayırma gibi yöntemlerden vaz geçilmesi konusunda gerekli tedbirlerin alınması istedi.