Gürer: “Bilim ve teknoloji öncelikli olmalı”

(HABER MERKEZİ)-CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, TÜBİTAK ve bilimsel gelişmelerle ilgili düzenlemeleri ele alarak Anayasa mahkemesinin iptal ettiği kanunlar üzerinde konuştu. Gürer, öğrenci burslarının artırılması gerekliliğini, Endüstri 4.0 geçiş için hızlı adımların atılmamasını ve yurt dışına giden nitelikli beyin göçünü değerlendirerek, “Öğrenci bursları artırılmalı, stratejik alanlar yabancılara satılmamalı” deidi. Gürer, “Bilim ve teknoloji öncelikli olmalı; başarılı öğrencilere burs ve kredi destek artırılarak Türkiye’nin geleceği liyakat ve bilgiyle inşa edilmelidir.” dedi.

ANAYASA MAHKEMESİ’NİN İPTAL KARARLARI 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yürürlük ve yürütme maddesi hariç 9 kanun maddesinin 8’i Anayasa Mahkemesi iptali ile yeniden düzenlenen tekliflerden oluştuğunu ifade etti. Gürer, “Kanun teklifinin. 2’nci madde Cumhurbaşkanlığının kanun hükmünde kararnamesinin iptalini içermektedir. Öncelikle, sağlıklı bir kanun düzenlemesi yapılmadığının ve kanun hükmünde kararnamelerin de Anayasa’ya aykırı olduğu için iptal edildiğinin bu kanun teklifi açık göstergesidir. Anayasa 19 kez değiştirilmiş, yetmemiş, kanunlar delik deşik edilerek kararnamelerle ülke yönetilmek ister duruma getirilmiştir. Anayasa Mahkemesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirlediği 2’nci maddenin iptal kararı altı yıl sonra ele alınabilmiş ve on iki ay düzenleme için de süre tanınmıştır.” dedi.

ÖĞRENCİ BURSLARI ARTIRILMALI

Ömer Fethi Gürer, “Kanun teklifinin 2’nci maddesi TÜBİTAK’ın öğrenim ve üstün başarıyla kendini gösteren gençleri izleyip onları yetiştirme ve geliştirmede yükseköğrenim öğrencilerine sağlanan burs ve kredilere tabi olmaksızın burs vermesi yönündedir. Özünde öğrenci bursları ve kredilerinin yalnız TÜBİTAK için değil tüm öğrenim gören öğrenciler için de artırılması ve başarılı öğrencilerin de ek olarak desteklenmesi doğru olandır. Burada belirlenen kriterlerde seçimler ve tercihler önemlidir.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE, ENDÜSTRİ 4.0’IN GERİSİNDE

Dünyadaki teknolojik gelişmelere de değinen Gürer, Türkiye’nin Endüstri 3.0 ile 4.0 arasında sıkışıp kaldığını belirtti:

“Dünyada gelişmiş ülkeler Endüstri 5.0’a geçmiş bulunuyor. Türkiye olarak Endüstri 3.0 ile 4.0 aralığındayız. Endüstri 1.0 genel olarak buhar makinelerinin bulunmasını, sanayi devriminin başlangıcını; Endüstri 2.0 telgraf ve telefonun bulunmasıyla oluşan dönemi; Endüstri 3.0 bilgisayarla oluşan süreci; Endüstri 4.0 yapay zekâ ve robotlarla doğan sanayideki gelişmeleri; Endüstri 5.0 ise duygusal zekayla, teknolojik buluşma simgeleriyle tanımlanabilir. Teknolojinin hızla gelişmesinin yanında, insanın çalışandan çok aklıyla yürütülen bir sanayi ve yaşam evresine doğru hızlı bir dönüşüm yaşanmaktadır. Doğal olarak bu yarışta olabilmek için bu önemli süreçte AR-GE yatırımları üniversitelerde önemli ölçüde öne çıkmaktadır. Bilginin oluşması kadar kullanılması, değer bulması, yönetilmesi de önemlidir. Bütçe görüşmelerinde sık sık ifade ettiğimiz gibi, AR-GE yatırımlarının bazı kurumlarda artırılmasına ve bu bağlamda teknolojik gelişmenin önünün açılmasına yönelik yapılması gereken çok iş vardır. Endüstri 4.0’la ortaya çıkacak robotların sanayide artacak varlığıyla oluşacak işsizliğin bugünden doğru planlanması gerekir. Yapay zekâ teknolojilerinin getirdiği riskleri yönetebilmek için altyapının iyi hazırlanması şarttır.

GENÇLERİMİZİ KAYBETMEMELİYİZ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yetenekli ve başarılı gençlerin yurtdışına göç etmesini önlemek için devlet desteğinin artırılması gerektiğini belirterek, “Liyakate dayalı bilgiyle buluşan gençlerin yurt dışına gidişinin önüne geçecek destek ve katkıların sağlanması, ihtiyaç ve öncelikle ele alınması gereken önemli konuların başında gelmektedir. dedi.

STRATEJİK ALANLAR YABANCILARA SATILMAMALI, KAMU DESTEKLERİ ARTIRILMALI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, savunma sanayisinde sağlanan başarıların genelde tüm sektörlere yayılması gerektiğini belirterek, bu başarılarda kamunun da aktif bir rol üstlenmesi gerektiğini ifade etti. Katma değerli ürünlerin üretimiyle elde edilen kârın, yabancı tekliflere açık bir kapı bırakabileceğini vurgulayan Gürer, stratejik üretim alanlarının yabancı ülkelere satılmasının önüne geçilmesi için kamu desteklerinin artırılması ve alternatif politikaların geliştirilmesinin önemine dikkat çekti.

TÜRK FİRMALARI YABANCI ŞİRKETLERE SATILIYOR

Gürer, “Ülkemizin de “Turquality” diye yurt dışında Türk markası yaratmak için ciddi devlet desteği verdiği özel sektör kuruluşları oldu. Ülkemiz insanından alınan vergilerle sağlanan destekler bazı firma ve şirketlerin yabancılara satılmasıyla boşa gitti. Bu satılanlarla ilgili, Bakana sorduğumda 15 büyük firmanın satıldığını ifade etti. Büyük firmalarla hem marka yatırımımız hem de ülkemiz adına önemli bir varlığımızdan -şirket sahibinin satmasıyla- muaf kaldık. İşin daha vahimi, yine Bakanın soruma verdiği yanıtta bu yolla destek verilen bazı firmaların yabancı ülkelere satıldıktan sonra da Türk markası varsayımıyla para verildiği ifade edildi. Bu destekler Türk firması olmadığı ve yabancı firma olduğu hâlde nasıl yapılır? Milyonlarca liranın yabancıya aktarılmasına göz yumanlar ve bu konuda sorumlu olanlar için ne yapıldı?” sorumuz boşlukta kalmaktadır. İşçisine, esnafına, emekçisine vereceği 3-5 kuruş için kılı kırk yaranlar, yabancı ülkelerin firmalarına yapılan satışlar sonrası haksız ödemeler karşısında suspus oluyorlar. Neden, nasıl ülke kaynakları bu yolla peşkeş çekiliyor?” diye sordu.

BİLİME DAYALI BİR YÖNETİM ANLAYIŞI ŞART

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse bilimi seçin’ sözünü rehber edinen bir yönetim anlayışına ihtiyacımız var. Teknoloji ve bilim alanında ilerleme kaydedebilmek için liyakat esas alınmalı, siyasi kaygılar bilimsel gelişmelerin önüne geçmemelidir.”

 

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor