Gürer: “Evlilikler azaldı, boşanmalar arttı”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, boşanma oranlarının son 20 yılda yüzde 17’den yüzde 31’e çıktığı ülkemizde, her 4 çocuktan 1’inin okula aç giderken, her 5 kişiden 1’inin devlet yardımına muhtaç duruma düşürülmesinin kaygı verici olduğunu belirtti.

(HABER MERKEZİ)-Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçe görüşmelerinin yapıldığı Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında söz olarak, aile ve sosyal hayatta yaşanan sorunlara değindi.
Bakan Derya Yanık’ın sunumunun ardından söz alan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Yanık’ın tozpembe olarak verdiği bilgiler ile gerçeklerin örtüşmediğini, ülkemizde aile dokusunun adeta çatırdadığını belirtti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi evlilik oranlarındaki artışa dikkat çekerek, “TÜİK verilerine göre, 2001 yılında yüzde 17 olarak açıklanan boşanma oranı, 2021 yılında yüzde 31’e çıkmış. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı döneminde, ekonomik sorunlardan işsizliğe ve farklı nedenlerle aile kurumunun ne kadar sorunlu hâle evrildiğinin bu somut göstergesidir. Aile kurumuna verdiğinizi söylediğiniz desteklere rağmen ciddi çöküş içindedir” dedi.
Evlenme hızının da 2001 yılında binde 8,35 iken, 2021 yılında 6,68’e düştüğünü bu rakamların evlenme oranını 20 yılda yüzde 20 oranında azaldığı anlamına geldiğini söyleyen  Ömer Fethi Gürer, “Evlenmelerde düşme, boşanmalarda artma yaşanması, iktidarın bu bağlamda yarattığı iklimle doğrudan ilgilidir” diye konuştu.
AKP iktidarları döneminde yaratılan düzen ile aile korunmasına yönelik bir çalışma olmadığını ifade eden Gürer, “Çocuk yaşta evlilikler devam ederken, kız çocukları dahi madde bağımlılığa sürüklenen bir sorunlu süreç yaşanmaktadır ve yapılan çalışmalar yetersiz kalmaktadır. Yarattığınız yeni düzende aile kurumunu koruma adına ciddi bir çalışma ve yansıma olmadığı gibi yandaş kanallar eliyle yapılan kadın programları da ülkemizin acı bir yüzünü yansıtmaktadır” şeklinde konuştu.
ENGELLİ ATAMALARI
Engellilerin iş bulma konusunda sıkıntı yaşadığına da değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde iş bulma konusunda en dezavantajlı gruplar içinde yer alan ve sayısal olarak her yıl artan engelliler için istihdam olanakları artırılmalıdır. 2002 yılından bugüne kadar 65.662 engelli memuru atadığınızı yazıp, bunu da başarı gibi sunuyorsunuz; yılda 3.283 kişi atamışsınız. Kamuda istihdam yüzde 3 oranında olması gerekirken onu dahi tam olarak karşılamamışsınız. Bir de bunu başarı gibi sunmanız dikkate değer. 2002’yle mukayese ederek, rakam veriyorsunuz. O günden bugüne nüfusumuzun 25 milyon artışı  neden bahsetmiyorsunuz? Kamuda istihdamın en az yüzde 6’ya engelliler için çıkarılması için kanun teklifi de verdim. Bunu birlikte Meclise taşıyıp, binlerce iş bekleyen engellilerimizin istihdamının sağlanmasını gerçekleştirelim. Engelliler sadaka değil, iş bekliyor; bunun yolunun açılması, engellilerimizin beklentilerinin karşılanması gerekiyor.“ diye konuştu.

DİLENCİLİK YAYGINLAŞTI

Yardımlar azalmasına rağmen dilenciliğin azalmadığını belirten CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu bağlamda, dilenciliği mesleğe dönüştürenin yanında, gerçek anlamda ihtiyacı için dilenmek zorunda kalanlar, özellikle cami önleri ve trafik ışıklarının bulunduğu yerlerde rastlanması olağanlaşmıştır. Çocukların da azımsanmayacak biçimde dilendirildiği, bu bağlamda iktidarın önleyici tedbirlerinin yetersiz kaldığı görülmektedir. Gerekli önlemlerin artırılması ve dilenciliğe karşı da gerekenlerin yapılması ihtiyaçtır” ifadelerini kullandı.  CHP’li vekil Gürer”  Ülkemizde her 4 çocuktan 1’i okula aç giderken her 5 kişiden 1’i devlet yardımına muhtaç duruma düşürülmesi de ayrıca kaygı vericidir. Çalışma yaşamında kadınlara uygulanan mobbingle mağdurların şiddetle yaşamın dar edildiği bir sürecin ne yazık ki önüne de geçilemediği görülmektedir. “ diye konuştu.

DOKTORA YAPANLAR DURUMU

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer kurum içi atanma sorununu da gündeme getirdi.Bakan konuşmasında bu soruyu yanıtladı .Gürer, “HSHB çalışanları içinde 20 bine yakın personel içinde 10 doktora yapmış meslek elemanınızın özlük haklarıyla ilgili düzenlemeyi sağlamamışsınız. 20 bin kişide 10 kişinin dahi sorunlarının çözülmesi de ihtiyaçtır; bunun da düzeltilmesini talep ediyorum” şeklinde konuştu.
Aile ve Sosyal Yardım Bakan Derya Yanık “ Ömer Fethi Gürer Bey sormuştu “Doktora yapan 10 personelinizin sorununu çözemediniz. Bakanlık kendi personelinin derdini çözemiyorsa diğerlerine ne yapabilir?” diye. Ben onunla ilgili de detayları vermiş olayım: 10 değil; Bakanlığımızda öğretmen, programcı, psikolog, sosyal çalışmacı, sosyolog, hemşire, istatistikçi, mimar, müfettiş, mühendis, fizyoterapist, kuruluş müdürü, şube müdürü, aile ve sosyal hizmetler uzmanı, daire başkanı, genel müdür yardımcısı olmak üzere toplam 38 doktora yapmış arkadaşımız var. Bakanlığımızda doktora yapan arkadaşlarımız kendi alanlarıyla ilgili mesleklerde ya da idari görevlerde çalışabiliyorlar. Görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliği kapsamında, personelden doktora öğrenimini bitirmiş olanlardan talep eden ve şartları uyanların atamaları sınavsız olarak yani görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına girmeye ihtiyaç duymaksızın yapılabilmektedir Bu kapsamda da son dönemde kendi alanında doktora yapan bir şef, bir fizyoterapist ve bir de hemşire arkadaşımızın -3 kişi- bu şekilde ataması yapılmış. Demek ki diğer atanmayanlarla alakalı usulle ilgili bir problem var, o yüzden yoksa şartları oluşanların, şartları gerçekleştirenlerin atamasını yapıyoruz. Bunu sizinle paylaşmak isterim.” dedi

 

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor