Gürer: Pancar çiftçisine darbe

(HABER MERKEZİ)-CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkşeker tarafından 336 lira olarak belirlenen A kotası şeker pancarı  taban fiyatının beklentilerin çok altında kaldığını söyledi. 

Üretim maliyetinin geçen yıla göre yüzde 50’den fazla arttığını  söyleyen Gürer, geçen yıl 300 lira olan 16 polar şeker pancarında bu yılki artış oranının yüzde 11’de kalmasının üreticilerde şok etkisi yarattığını ifade etti.

Sene başında 5.80 TL olan dolar kurunun bugün 8.30 TL’ye çıktığına işaret eden CHP milletvekili Ömer Fethi  Gürer, “Ocak ayında 58 bin lira karşılığında 10 bin dolar alıp bir kenara koyan vatandaş hiç üretmeden bugün 25 bin lira kazanç elde etti. Ancak aynı parayı pancar üretimine harcayan çiftçinin kazancı ne yazık ki parasına dolar alan vatandaşın kazancı kadar olmadığı gibi zarara girdi” dedi. 

336 LİRA BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkşeker tarafından açıklanan ve 336 lira olarak belirlenen 2020 yılı A kotası şeker pancarı baz alım kesin fiyatının, bu yıl en az 390 lira olarak bekleyen pancar üreticisinin beklentilerini karşılamadığını belirtti.

MALİYET ARTIŞI YÜZDE 50, FİYAT ARTIŞI YÜZDE 11

2019 yılında bir önceki yıl 235 lira olan 16 polar şeker pancarı alım fiyatının, yüzde 27 civarında zam yapılarak 300 liraya çıkarıldığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Çiftçi pandemi sürecinde yaşanan sorunlar, yüksek enflasyon, girdi maliyetlerinde yüzde 50’leri aşan artışı da göz önünde bulundurarak, 2020 yılı için en az 390 lira fiyat beklentisi içindeydi. Ancak Türkşeker’in yüzde 11 civarındaki artışla şekerpancarının ton fiyatını 336 lira olarak açıklaması, üreticiler arasında şok etkisi yarattı” dedi. 

ÜRETİCİ ZARARDA 

Gübre, ilaç, tohum, tarımsal sulamadan kaynaklanan enerji, işçilik ve diğer girdilerin geçen yıla göre yarı yarıya arttığına vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Geçen yıl 1 Eylül’de açıklanan pancar alım fiyatı, bu yıl Ekim ayının sonuna bırakıldı. Pancar üreticileri yaklaşık 1 aydır, fiyat belirlenmeden şeker fabrikalarına ürün vermeye başlamıştı. Beklentilerinin çok altında açıklanan pancar fiyatı, üreticinin bu yıl büyük ölçüde zarar etmesine neden olacak. Üretici zarar ettiği için, önümüzdeki yıl belki de pancar ekimi yapmayacak” diye konuştu.

ÜRETİCİ İLE DOLAR BİRİKTİREN VATANDAŞIN KIYASLAMASI 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, döviz kurlarında durdurulamayan artışıyla ilgili olarak, sermaye sahipleri ve üreticiler bakımından kar-zarar dengesi kıyaslaması da yaparak, şunları söyledi: 

“Sene başında dolar kuru 5.80 TL idi. 10 ay sonra geldiğimiz noktada dolar 8.30 TL’ye yükseldi. Dolar 2.50 TL arttı. Doların artış oranı sene başından bu yana yüzde 43’ü geçti. Ocak ayında 58 bin lira karşılığında 10 bin dolar alıp bir kenara koyan vatandaş, 10 ay önce aldığı doları bugün TL’ye çevirirse 83 bin lira alacak. Yani 10 ayda 25 bin lira kar etmiş olacak. Dolardaki artışı pancar üreticileri açısından değerlendirdiğimizde ise ortaya vahim bir tablo çıkıyor. 10 bin dolar karşılığı bir maliyetle 58 bin lira harcayarak ekim yapan üretici, ürettiği üründen, hiç çalışmadan 25 bin lira kazanan vatandaş kadar para kazanamayacağı gibi zarar edecek…”

PEŞİN SATANLA, VERESİYE SATAN ESNAF GİBİ

Bu durumu, eskiden esnaf dükkânlarının duvarlarında asılı olan ‘Peşin Satan-Veresiye Satan’ ibaresinin bulunduğu ve peşin satış yapan esnaf ile veresiye satan esnafın yan yana resmedildiği tablolara benzettiğini söyleyen Gürer, “Esnaf duvarlarındaki çerçeveli o resimlerde,  peşin satan esnafın keyifli, veresiye satan esnafın ise üzüntülü hali dikkat çekiyor. O resmi, borçlanarak üretim yapan çiftçi ile parasını döviz ve altına yatıran vatandaşa benzetiyorum; üretim yapmadan döviz biriktiren vatandaş keyifli, borçlanarak üretim yapan çiftçi üzgün!” benzetmesi yaptı.

ÇİFTÇİ  TOPRAKTAN UZAKLAŞIYOR

CHP Milletvekili Gürer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın pandemi sürecinde üretim yapın çağrısına karşılık, pancar üreticisinin zor şartlara rağmen üretim yaptığını da hatırlatarak, “Maliyeti yüzde 50 artan şeker pancarının ton fiyatına yüzde 11 artış sağlanması, üreticiyi üzdü. Aylarca çalışan, alın teri döken, bıkmadan usanmadan ürününü yetiştiren şeker pancarı üreticisi, hiç çalışmadan üretmeden altın ve döviz alıp bir kenara koyan vatandaş kadar para kazanamıyorsa, neden üretim yapsın?” diye sordu. Gürer, pancar çiftçisinin 400 binlerden 100 binlerin altına gerilediğini anımsatıp, “Pancar ekim alanı daralmaya devam eder, çiftçi pancar ekiminden uzaklaşırsa bu Nişasta bazlı şurubun  pazar payını artırır ki insan sağlığına olumsuz etkisi tartışılan NBŞ pazara hakim olur. Hem çiftçi hem ülke tarımı, hem de insanımız ciddi zarar görür” dedi. 

ŞEKER PANCARI STRATEJİK ÜRÜN

Gürer, “Endüstriyel bir bitki olan şeker pancarı stratejik bir üründür.  Şeker pancarı şeker  üretiminin yanında yan ürün olan küspe, melas  hayvan yemi olarak da değer bulmaktadır. Ayrıca alkol elde edilmekte ve  içki, ispirto sanayi hammaddesi olarak kullanılmaktadır. Keza maya, antibiyotik ve bio-etanol gibi farklı üretimlerde kullanılmaktadır. Şeker pancarı üretimi, üreticiler ile fabrikalar arasında sözleşme düzenlenmesi suretiyle kotalı olarak yapılmaktadır.  2017 yılı şeker pancarı üretimi 21 milyon 149 bin ton olurken  TÜİK  verilerine göre 2019 yılında şeker pancarı üretimi  18,1 milyon ton olarak gerçekleşmiştir 2019 yılı taban fiyat çiftçiyi memnun etmiş ve yeniden şekerpancarı ekimine başlamıştır. 2020 yılı taban fiyatı tam anlamıyla  hayal kırıklığı yaratmıştır. Şeker pancarı  taban fiyatı   en az 16 polar için ton başına 390 TL, 20 polar içinse 460 TL olmalıydı. Girdilerde yaşanan artışlara göre en azından çiftçi için maliyeti kurtaran bir fiyat verilmiş olurdu. Ton fiyatı 336 TL olması çiftçi için beklentinin çok altında bir fiyat olmuştur” diye konuştu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor