Gürer: “Sağlık alanında sorunlar çığ gibi büyüyor”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sağlık Bakanlığının 2024 yılına ait bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda söz alarak, ülkemizde sağlık alanında yaşanan sorunları sıraladı.
İlgili bakanlığın faaliyetleriyle ilgili eleştirilerde bulunan Gürer, hastanelerde yeterli kadro olmamasıyla ortaya çıkan sorunlar, Bakanlık bünyesinde halen taşeron firma adına çalışan işçiler, aile sağlığı çalışanlarının özlük haklarının yetersiz oluşu, ilaç temininde yaşanan sorunlar, sentetik tatlandırıcıların özellikle çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri gibi konulara dikkat çekti.
(HABER MERKEZİ)-Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sağlık Bakanlığının bütçe görüşmelerinin yapıldığı Plan ve Bütçe Komisyonunda, söz alarak ilgili Bakanlığın faaliyetleriyle ilgili eleştirilerde bulundu, sağlık alanında birikmiş sorunlara dikkat çekti.
SUNUM KİTAPÇIĞI ELEŞTİRİSİ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sunumunun ardından, söz isteyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasında, komisyon toplantısı öncesinde dağıtılan Sağlık Bakanlığının sunum kitapçığını eleştirdi. Kitapçığın sayfalarının boş olması ve gereksiz resimlerin bulunmasına tepki gösteren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kitapta fotoğrafları olan bilim kurulu üyelerinin adlarının yazılmamasını da sert sözlerle eleştirdi. Gürer, “Bilim Kurulu paylaşmışsınız; ya, bu insanlar tarihe geçecek büyük bir mücadele verdiler. Niye isimleri yok? Bilim Kurulu üyelerinin buraya isimlerini yazmanızı ne mahsuru var?” diye sordu.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 136 sayfa olarak düzenlenin kitapçığın gereksiz sayfalar ve resimlerle onatılmış olmasını da israf olarak nitelendirdi.
HASTANELERE SAĞLAM GİREN HASTA ÇIKIYOR
Hastanelerdeki kadro eksikliğinin, işleyişi de olumsuz etkilediğine değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İstanbul’da bir hastaneye ziyarete gittim, asansördeki kirliliği görünce sağlam giren, hasta çıkar dedim. Durumu yetkililerle paylaştığımda dediler ki: ‘Yeterli eleman yok.’ Doktorlar özveriyle çalışıyor, hemşireler çalışıyor ama yeterli kadro olmaması sorunları da artırıyor” dedi.
TAŞERON İŞÇİLER NE ZAMAN KADRO ALACAK?
Sağlık Bakanlığı bünyesinde taşeron firma adına çalışan işçilerin kadro talebini de yeniden gündeme getiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hastane bilgi işlem, radyoloji, laboratuvar, kiralık araç şoförleri, yemekhane çalışanları, sosyal tesis çalışanları taşeronda bırakıldı, bunlara kadro verilmiyor. Şehir hastanelerinde taşeron çalışanlar dâhil kamudaki tüm sağlık çalışanlarını şu taşeron uygulamasından kurtarıp kamu kadrolarına alın, asıl işi yapana asıl kadrosunu verin” önerisinde bulundu.
ATAMA BEKLENEN SAĞLIKÇILARIN SESİNE KULAK VERİN
Sağlık Yönetimi lisans bölümü ile Sağlık Kurumları İşletmeciliği ön lisans mezunları, fizyoterapistler, diyaliz teknikerleri, diş ve diğer branşlarda binlerce atama bekleyen sağlıkçıların olduğuna dikkat çeken Gürer, “Sağlık Yönetimi bölümünün adının kodunun kadro cetveline eklenmesiyle kadro açılıp işe alınması sağlanabilir. Bunu her bütçede söylüyoruz, nedense çalışanları, emekçileri çok önemsemediğiniz için bu söylediklerimizi gündeme almıyorsunuz, atama bekleyen binlerce insan sizden gelecek olumlu haber bekliyor” hatırlatmasında bulundu.
AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANLARININ ÖZLÜK HAKLARI İYİLEŞTİRİLMELİ
Aile sağlığı çalışanları ve aile hekimlerinin kamu personeli olarak nitelendirilmesine rağmen, kamu kurumlarında çalıştıkları hâlde kamu dışı çalışan olarak sınıflandırılıyor olasını da eleştiren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kamu dışı çalışan olarak nöbet ve eğitim gibi durumlar kamu güvencesindeler, eşit iş, sorumluluk ve görevlerini yerine getirmelerine rağmen çok haktan mahrumlar. Aile sağlığı çalışanlarının ve aile hekimlerinin en önemli sorunu iş güvencesi. Bu anlamda düzenlemeler sağlanmalı, tüm sağlık birimi çalışanlarının da özlük hakları iyileştirilmeli” dedi.
ECZANELERDE İLAÇ SORUNU HAT SAFHADA
Eczanelerde ilaç temininde yaşanan sorunlara da dikkat çeken Gürer, “Bizzat kendim gittiğim hâlde, bana doktorun yazdığı ilacı eczanede bulamadık, hatta onun eşdeğer ilacı da yokmuş, ilaç temini sorun” diye konuştu.
SENTETİK TATLANDIRICILARA NEDEN İZİN VERDİNİZ?
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de sentetik tatlandırıcılara izin verilmesinede tepki gösterdi. Bakan Fahrettin Koca’ya yönelerek, “Bunun nasıl içiniz aldı da Sayın Bakan müdahale etmiyorsunuz? Yani sentetik tatlandırıcı dünyada çok yerde yayınlanmış bilimsel makalelerde insan sağlığına zararlı olduğu belirtiliyor. Çocuklarda aktivite bozukluğuna neden oluyor, limonatanın üstündeki etikette diyor ki: “Çocuklarda aktivite bozukluğuna neden olur. Çocuklardan uzak tutun.” Bütün düğün salonlarında onu çocuklar içiyor yani bunu Sağlık Bakanı olarak insan sağlığını öncesinden de özellikle örneğin GDO’lu yem yiyen hayvanların onlardan üretilen ürünlerin insanlara yansımasının ne olduğu konusunda bir bilimsel araştırma var Türkiye’de. Bunu ben çok merak ediyorum. Bu konularda çalışma yapılmasının gereğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.
HASTANELERDE ÇEVRE DÜZENLEMESİNİ KİM YAPACAK
Hastanelerdeki çevre ve bahçe düzenlemelerindeki eksikliklere de değinen Gürer, “Hastanelere gidiyorsunuz ne ağacına su veren var, ne çayırına çimenine bakan var, hepsi perişan. Bu anlamda da bir bakın, o hasta oraya gittiği zaman içi açılsın, gül olsun, çiçek olsun, şöyle tedavi anında da dışarı baktığında ruhu da mutlu olsun” şeklinde konuştu.
OTEL GİBİ HASTANE VAR AMA İÇERİSİNDE DOKTOR VE ÇALIŞAN YOK
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hastanelerin otel gibi olduğunu ancak doktor ve çalışanların yeterli olmadığına da değinerek, “Niğde’de tıp fakültesi var, üniversite hastanesi yok. Sosyal sigortalar hastanesi yıkıldı, TOKİ yapıldı. Hastane yatak sayısını Niğde’de nüfusa oranlarsak artmadı, yerinde sayıyor. Kanser hastası, belden aşağı felçli, İstanbul’da özel bir hastanede kalan hastayı ailesi Niğde’ye götürmek istemiş -biraz evvel Sağlık Komisyonundayım deyince bana da belgeleri gönderdiler- “Palyatif bölüm dolu, yer yok.” demişler. Romatoloji, göz, üroloji ile tomografi gibi birimlerde randevu alınması sorunlu, uzak ara randevu veriliyor” eleştirisinde bulundu.