Gürer: Sebze üreticisi de dertli

(HABER MERKEZİ)-CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımın hiçbir alanında faaliyet gösteren üretici ve çiftçilerin mutlu olmadığını söyledi. Üretimden tüketime giden sürecin düzgün bir şekilde planlanması gerektiğini belirten  Ömer Fethi Gürer, aksi takdirde gelecekte tüketecek ürün konusunda sorunlar yaşanabilir uyarısında bulundu. 

Tarımın diğer tüm alanlarında olduğu gibi sebze üreticilerinin de hızını alamayan girdi maliyetlerindeki artıştan yakındığını berten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Girdi maliyetleri arttıkça üretici kazanamıyor ama ürün pahalandığı nedeniyle tüketici yüksek fiyata ürün almak zorunda kalıyor. Olan hem üreticiye hem tüketiciyi oluyor” dedi. 

 GÜRER, SEBZE ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARINI DİNLEDİ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Bayındır ilçesi köylerinde sebze üreticileri ve aracılarıyla bir araya gelip sorun ve taleplerini dinledi. 

ÜRETİCİLER GİRDİ MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞTAN ŞİKÂYETÇİ

Kabak ürününün cinsine göre fiyatının değiştiğini, körpe ve özel boyuttaki çiçekli kabağı 3 lira 20 kuruşa alıp 3 lira 50 kuruşa sattıklarını anlatan hal esnafı, marketlerin 5-6 lira arasında değişen fiyatla ürünü tüketiciye ulaştırdığını ve girdi maliyetlerindeki önlenemeyen artışın üreticiyi, tüketiciyi ve alıp satanı  adeta perişan ettiğini belirtti. 

GÜBRE FİYATINDAKİ ARTIŞ DURDURULAMIYOR 

Mazot, elektrik ve gübreye gelen zamların geçen yıla göre ciddi  oranda artığını, gübrede zam oranın  % 150’yi  geçtiğini anlatan sebzeciler, “Girdi maliyetlerindeki gübre, elektrik, mazot belimizi büktü” dediler.

MASRAF ARTTIKÇA ÜRETİM AZALIYOR, FİYAT ARTIYOR 

Masrafın artması nedeniyle sebze ekiminin azaldığını, üretimin azalmasıyla birlikte talep ve fiyatların yükseldiğini belirten sebze üreticileri, “Üreticiyi, tüketiciyi ve alıp-satanı  sıkıntıya sokan tek etken girdi maliyetlerindeki yüksek artıştır” dediler. 

KREDİLERİ ÖDEMEK İÇİN TRAKTÖRLERİNİ SATIYORLAR 

Kredileri ödemek için traktörünü sattığını söyleyen bir sebze üreticisi ise CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yıllardır tarımda bu denli sıkıntıyla karşı karşıya kalmadıklarını, ilk kez bu yıl önemli ölçüde mağduriyet yaşadıklarını ifade ettiler. 

GÜRER: “ÜRETİCİ, TÜKETİCİ  ZOR BİR DÖNEME GİRDİ”

Sebze üreticileri ve satıcılarının sorunlarını dinleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise gübre, mazot, ilaç, tohum, tarımsal sulamada kullanılan elektrik ve diğer girdi maliyetlerinin geçen yıla göre neredeyse iki katına çıkmasının üretici başta olmak üzere, tüketici ve aracıyı zora soktuğunu vurguladı. 

BU GİDİŞAT İYİ DEĞİL

Tarımdaki sıkıntılı döngünün, ülkenin ekonomik geleceğini de olumsuz yönde etkileyeceğini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu sistem böyle gitmez. Üretimden tüketime giden sürecin düzgün şekilde planlanması gerekiyor. Yoksa gelecekte yiyecek bir şey de bulamayız” ifadelerini kullandı. 

SIKINTILARIN TEMELİNDE ÖZELLEŞTİRME VAR 

Gürer, yaşanan sıkıntıların temelinde özelleştirmeyle kamunun elindeki varlıkların satılmasının yattığını da sözlerine ekledi. 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor