Gürer: “Sosyal güvenlikte hak kaybı engellenmeli”

(HABER MERKEZİ)-CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, pandemi gibi olağanüstü durumlarda işverenlerin ekonomik zorluklar nedeniyle sigorta primlerini ödeyememesi sonucu sigortalıların sosyal güvenlik haklarının riske girmemesi için TBMM Başkanlığı’na bir kanun teklifi sundu. Gürer, bu teklifin sigortalıların gelecekteki haklarının güvence altına alınmasını amaçladığını belirterek, sosyal devlet ilkesinin korunması gerektiğine dikkat çekerek, “Sosyal güvenlikte hak kaygı engellenmeli” dedi..

SİGORTALILARIN SOSYAL GÜVENLİK HAKLARININ KORUNMASI İÇİN ADIM ATILMALI

Pandemi sürecinde, özellikle kısa çalışma ödeneği alan veya ücretsiz izne çıkarılan çalışanların sosyal sigorta primlerinin ödenememesi, bu kişilerin emeklilik süreçlerinde eksik prim günü nedeniyle mağduriyet yaşamalarına yol açtığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu durumu sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmayan bir durum olarak nitelendirerek, sigortalıların geleceğini güvence altına alacak bir düzenlemenin zorunlu olduğunu vurguladı.

İŞSİZLİK SİGORTASI FONU’NUN ROLÜ

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sosyal güvenlik haklarının korunması için İşsizlik Sigortası Fonu’nun kullanılmasını önerdi. İşsizlik Sigortası Fonu’nun, zaten işsizlik riskine karşı oluşturulmuş bir yapı olduğunu belirten Gürer, pandemi gibi olağanüstü durumlarda bu fonun, sigortalıların primlerinin ödenmesi için bir kaynak olarak kullanılmasının adil bir yaklaşım olacağını ifade etti.

Gürer’in teklifinin, işverenlerin sigorta primlerini ödeyememesi durumunda, sigortalıların mağduriyetlerini gidermeyi amaçladığını ve böylece, sigortalıların sosyal güvenlik haklarının korunmasına yardımcı olacağını dile getirdi.

ANAYASA VE ULUSLARARASI UYGULAMALAR

Gürer, anayasanın 60. maddesine atıfta bulunarak, herkesin sosyal güvenlik hakkına sahip olduğunu ve devletin bu hakkı sağlamakla yükümlü olduğunu hatırlattı. Bu doğrultuda, devletin, sosyal güvenlik sisteminin sürekliliğini sağlamak için gerekli tedbirleri almasının anayasal bir zorunluluk olduğunu belirtti. Gürer, pandemi döneminde Türkiye’nin yanı sıra Avrupa Birliği ülkelerinde de benzer uygulamaların hayata geçirildiğini, işsizlik fonları ve sosyal sigorta primlerinin ödenmesi için çeşitli önlemlerin alındığını vurguladı.

SİGORTALILARIN HAK KAYBI ÖNLENSİN

Gürer’in sunduğu teklifin ana amacının, pandemi gibi olağanüstü durumlarda sigortalıların sosyal sigorta primlerinin ödenmemesi sonucu uzun vadeli emeklilik ve diğer sosyal güvenlik haklarında oluşabilecek kesintileri engellemek olduğunu belirtti. Teklif, sigortalıların hak kaybına uğramalarının önüne geçmeyi ve böylece Türkiye’nin sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamayı hedefliyor.

GÜRER’İN KANUN TEKLİFİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in hazırladığı Kanun Teklifi

MADDE 1- Bu maddeyle, salgın sebebiyle kısa çalışma ödeneği veya ücretsiz izne çıkarılma durumunda işçi ve işveren paylarının İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanması öngörülmektedir. Böylece, sigortalıların emeklilik gibi uzun vadeli sosyal güvenlik haklarının korunması hedeflenmiştir.

MADDE 2- COVID-19 salgını nedeniyle geçmişte kısa çalışma ödeneği almış veya ücretsiz izne çıkarılmış sigortalılar için uzun vadeli sigorta primlerinin İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanmasını düzenleyen Ek Madde 8’in geriye dönük uygulanması amaçlanmaktadır.

MADDE 3- Yürürlük maddesidir.

MADDE 4- Yürütme maddesidir.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor