Gürsel Fırat’tan ‘Seni, anlatabilmek seni…’ oyunu
HABER: UĞUR BAŞARAN
ADANA (BÖLGE)-Adanalı tiyatro sanatçısı Gürsel Fırat, tek kişilik gösterimlerine devam ediyor. Pandemi sürecinde yaşadıkları zorlukları anlatan ve bu zor koşullarda da tiyatroyu bırakamayan Fırat, gösterimlerinde davetlilerin fotoğraflarını koltuklara yapıştırıp, onlara seslenerek gösterimini yapıyor. Yıllardır tiyatroya olan aşkıyla bilenen Gürsel Fırat, pandemi sürecinde de kendine göre bir çözüm yolu bulduğunu belirtiyor.
KENDİMİZE MORAL VERDİK
Koronavirüse adeta bir şaka gibi yakalandığımızı belirten tiyatro sanatçısı Gürsel Fırat, “Tiyatroda 33 yıl geride kaldı. Bir nefes gibi geçti zaman. Pandemi sürecinde de tiyatroya devam ettik. Ben hem seyircimizi hem de kendimizi korumak adına destek veren seyircilerimin fotolarını çıkarıp, onlar var gibi koltuklara yerleştirdim. Arkadaşlarımla sahnede oyunumu oynarken, şiir ve türkülerle bu zor günlerde kendimize moral verdik” dedi.
MANEVİ OLARAK ZORLUK ÇEKİYORUZ
Pandemi döneminde sanatçılar olarak bir buçuk yıldır sahne alamadıklarını dile getiren Fırat, “ Sahne alamamanın acısını çekiyoruz. Şimdilik çözümü böyle bulduk sanki izleyenler varmış gibi fotoğraflara seslendik. Seyircilerimizle buluşamamanın verdiği hüzün bizi sıkıntıya soktu. Maddi olarak da tabi ki zor günlerden geçiyoruz. Ama en önemlisi manevi olarak zorluk çekiyoruz” diye konuştu.
Dostlardan ve seyircilerden gelen destekle ayakta durmaya çalıştıklarını ifade eden Günsel Fırat şu ifadelere yer verdi:
YA ÇARESİZSİNİZ YA DA ÇARE SİZ SİNİZ…
“Manevi olarak seyircim ile böyle buluşup moral alacağımı ve onlarında bizim yanımızda olduğunu bilmenin güzelliğini yakaladık. Bu ülkenin sanatçısı olmaktan onur duyuyor ve halkımı seviyorum. O sevgi beni 35 yıldır sahneye bağladı. Hiç bir şey çözümsüz değildir. Diyor ya büyüklerimiz “YA ÇARESİZ SİNİZ, YA DA ÇARE SİZSİNİZ”
“Seni, anlatabilmek Seni…” adlı tek kişilik tiyatro oyununu oynamaya devam eden Gürsel Fırat, 21 Mayıs 2021 tarihinde de oyunu büyükşehir belediyesi tiyatro salonunda gerçekleştirdi.
OYUNDA ANADOLU İNSANININ MUSTAFA KEMAL’E DERVİŞ POSTUYLA GİDİŞİ ANLATILIYOR
“Seni Anlatabilmek Seni” adını da taşıyan oyunda; özü ve sözü bir olan, yol gösterici ve ışık kaynağı “Bir Bilge Derviş”in gözüyle dünyaya bakılıyor ve onun yüreğinden yükselen şiirler, ağıtlar, türküler ve destanların yanı sıra Yunus, Emre, Mevlana, Pir Sultan, Nazım Hikmet, Cahit Külebi, Hasan Hüseyin, Ahmet Arif, Aziz Nesin, Orhan Veli gibi şairlerin şiirleri eşliğinde Anadolu insanının Mustafa Kemal’e bir derviş postuyla gidişi anlatıyor.
Gürsel Fırat, oyununu şu ifadelerle anlatıyor:
CUMHURİYET KİMSESİZLERİN KİMSESİDİR
“Eserin olan milli mücadeleyi ve Cumhuriyeti anlamadık, anlatamadık. Ey sevgili Atatürk, isterdin ki, yurttaşların bağımsız olsun, ilkellikten, bilgisizlikten, onursuzluktan, yoksulluktan, hurafelerden, din ve çıkar sömürücülerinden kurtulsun, ilerlesin, gelişsin, her alanda kalkınsın, ortaçağdan çıksın, çalışsın ve hayatının güzelliklerini paylaşsın, dilediği gibi ibadet etsin, huzur içinde yaşasın, bir daha da Batı’nın kölesi olmasın! Ama biz senin idealini, başarılarını, halkımıza, gençlerimize anlatmada yetersiz kaldık, özür dileriz senden. Tekkenin garibi yoktur. Garibin tekkesi vardır. Bu yüzden Mustafa Kemal Atatürk demiştir ki: “Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir.”