Halı sahada ölmeyin, vücut geliştirirken zararlı madde almayın

HABER: Mehmet KOL

ADANA (BÖLGE)-Soner Kul, uzun süre ara verildikten sonra oynanan halı saha maçlarındaki tehlike ve  vücut geliştirme yapan gençlerin kullandığı, çabuk kas yapan ancak uzun vadede sağlığı bozan maddelerle ilgili uyarıda bulundu.

Vücut Geliştirme ve Fitness Milli Antrenörü Soner Kul, yaşı ilerlemiş insanların, yıllar sonra halı saha maçı yapmaya karar vermeden önce bir süre idman yapması gerektiğini, aksi taktirde ölümlerle sonuçlanan kalp krizlerine yol açabilecek travmalar yaşanabileceğini söyledi.

Vücut geliştirme sporuyla uğraşan ve doğal olmayan yöntemlerle, yani anabolic steroid takviye alanlarla ilgili de uyarıda bulunan Soner Kul, kısa vadede kas kütlesini artıracak bu tür madde alımlarının, uzun vadede insan sağlığını çok olumsuz etkilediğini söyledi.

Vücut Gelişterme ve Fitness Antrenörü Soner Kul, sporun insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde yapılmasına yönelik bazı önerilerde ve uyarılarda bulundu. Soner Kul ilk olarak, uzun süre spor yapmamış insanların halı sahada aniden fazla efor harcamaya çalışmasıyla ilgili yaşanabilecek olumsuzlukları anlattı.

HALI SAHA MAÇINDAN ÖNCE BİR SÜRE EGZERSİZ ŞART

Kul, “Yaşı ilerlemiş insanların halı sahalarda ya da yılda bir kez yapılan maratonlara katılıp aşırı efor sarfetmesi, sağlıkları açısından kendilerine kesinlikle büyük tehdit oluşturuyor.

Diyelim ki stresli ve hareketsiz bir yaşantınız var. Gençliğinizde halı sahada futbol oynuyordunuz ve o zamanlar çok koşabiliyor ve iyi oynayabiliyordunuz. Sonra bir şekilde spordan uzak kalıyorsunuz ve 10 yıl sonra sizi halı saha maçına çağırıyor arkadaşlarınız. Siz maça çıkıyor ve 10 yıl önce olduğu gibi efor sarf etmeye çalışıyorsunuz. Metabolizmanız yavaşladığı, stresli bir yaşamınız olduğu ve rutin sağlık kontrollerinizi yaptırmadığınız için ani kalp krizi ihtimali çok yükseliyor. Nitekim zaman zaman da duyduğumuz gibi halı saha maçlarında insanlar kalp krizi geçirebiliyor, bu nedenle hayatlarını kaybedebiliyor.

Benim tavsiyem bu tür fiziksel aktivitelere katılmadan önce insanlar yaşam kalitelerini yükseltmek adına egzersiz yapmaya başlamalı, sağlıklı beslenmeli. Bu tür olumsuzlukların önüne geçebilmek için bunlar çok önemli” dedi.

 STEROİDLER ÇOK ZARAR VERİYOR

Ek gıda ve steroid kullanımıyla ilgili de bilgi veren Soner Kul, şunları söyledi: “Vücut geliştirme aslında iki dalda oluşur. Birincisi ‘Naturel Body Building’ dediğimiz doğal vücut geliştirme. Bu doğal yollardan ve supplement dediğimiz ek gıdalarla yapılan vücut geliştirmedir. Bir de Anabolic Steroids  kullanarak yapılan vücut geliştirme var. Analolizanları kullanarak yapılan, profesyonel vücut geliştirme olarak da adlandırılabilir. Bu tür spor yapanlar erkeklik hormonu alarak, kaslarını kısa sürede ekstra büyütüyorlar. Bu yöntem kesinlikle sağlıklı değil. Ben de eski bir vücut geliştirme sporcusu olarak bunu her zaman söylüyorum.

Bizim de bu konuda cahillik yaptığımız dönemler oldu ve bu tür maddeleri kullandık. Bize bunları bilinçsizce kullandıran insanlar olmuştu. Ben ve çevremde bunu kullanan sporcu arkadaşlarım zararlarını gördük. Şimdi gençleri bu tür doğal olmayan maddeleri kullanarak kendilerine zarar vermekten uzak tutmak için çaba gösteriyorum.

GENÇLERİ DOĞAL BESLENMEYE DAVET EDİYORUM

Gençler internetten araştırıp buluyorlar. Biz de bunun önünü nasıl keseriz diye düşünüyoruz. Bizim gördüğümüz zararı onların görmemesi için uğraşıyoruz. Bununla ilgili konferanslar düzenliyoruz, anlatıyoruz.

Bu işi doğal yollarla beslenerek ve çalışarak yaparsan uzun sureli, sağlıklı bir vücuda sahip olabilirsin. Analobizanlarla hemen sonuç almaya kalkışırsan, kısa vadede kasların olur ama uzun vadede sağlığından olursun.

Supplementler, yani ek gıdalarla ilgili de bilinmesi gerekenler var. Bir sporcunun günlük alması gereken besin değerleri vardır. Her insanın var fakat sporcuların ihtiyaç duyduğu miktar biraz daha fazladır. Mesala kilogram başına alması gereken protein, karbonhidrat ve yağ miktarları mevcuttur. İnsan aktif spor yaparken harcadıklarını karşılayacak şekilde beslenmiyorsa, bunu ek gıdalarla takviye edebilir. Örneğin bir vücut geliştirme sporcusunun kilo başına alması gereken günlük protein miktarı 2-2.5 gr arasıdır.

100 kiloluk bir vücut geliştirme sporcusunun günde 200-250 gr protein alması gerekiyor. Diyelim ki sporcu bu ihtiyacının 150 gramını yemeklerden alabildi. O zaman ek gıda olarak protein tozu da alabilir. Elbette biz bu ihtiyacın doğal yollarla alınmasından yanayız. Protein tozu da tercih ettiğimiz bir seçenek değil. Vücut geliştirme sporuyla profesyonel olarak ilgilenmiyorsanız, amatör olarak bu sporu yapıyorsanız, protein tozunu dahi kullanmanıza gerek yok. Çünkü vücudumuza girecek her türlü kimyasal, uzun sürede zarar verecektir.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor