HALKIMIZI UYARIYORUZ !!

KONUK YAZAR  

NİHAT KÖSE  

ADANA VETERİNER HEKİMLERİ ODASI BAŞKANI        

Pandemi yaşadığımız şu günlerde; Umarım yakın zamanda bu dertten kurtuluruz; Yetkililerden edindiğimiz izlemin de düşüşe geçtiği yönünde. Bir an önce yeni normal yaşamımıza geçebilmemiz.  

*** 

Son zamanlarda herkes haklı olarak Virüs, Covit 19, Corona, Pandemi  vs konuşur oldu. Pandeminin iyi bir tarafı olamaz. İnsanlarımızın yaşamına mal oluyor, sokağa çıkılamıyor, yaşamımız zorlaştı, ekonomimiz kötü etkileniyor vs. Fakat ‘’Pandemi ‘’ bütün insanlarımıza virüs, sosyal mesafe, hijyen sağlığın önemi gibi terimler öğretti. Hepimiz maske takar, kişisel temizliğimize özen gösterir olduk. Bu da iyi bir şey. Bu zor günlerin insanlarımızda hatta yetkililerde de şöyle bir psikoloji geliştirdiğini gözlemlemekteyim. Sanki pandemi bittiğinde, normal yaşamımıza döndüğümüzde bütün sorunlarımız bitecek. Artık hastalık gibi bir derdimiz kalmayacak. Bu doğru değil yine hastalıklar, salgınlar olacak olmaya devam edecek. Sağlığın, beslenmenin önemini anlamalı ve bundan sonraki yaşamımızı ona göre planlamalıyız.  

*** 

Enfeksiyon kaynaklarının %70 inin hayvansal kaynaklı olduğunu, Covid 19 virüsünün hayvansal kökenli olduğunu da unutmamalıyız. Dünya da pandemi nedeniyle ithalat, ihracat zora girdi. Bu nedenle beslenmede ( tarım ve hayvanclıkta)  ‘’ Biz bize yeteriz ‘’ sloganının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Ben hayvancılık ayağından bahsetmek istiyorum. Sağlıklı hayvandan elde edilen sağlıklı gıdaların önemini anımsatmak istiyorum. Pandemi sona erdiğinde  biz yine Kuş Gribi, Şarbon, Tübercülosis, Brucellosis vs ile karşı karşıya kalacağız. O nedenle başta Büyükşehir Belediyelerimiz olmak üzere bütün yetkilileri buradan uyarmış olayım. Hemen bugün kesimhaneler kurarak kesimhanelerimizi Bakanlıktan ruhsat alabilecek düzeyde Gıda Hijyenine uygun olarak inşa etmek ve oralarda da Veteriner Hekim görevlendirmek zorundayız. Kentlerimizi yaşanabilir, temiz enerjinin kullanıldığı ( örneğin ulaşımda ) çevreye duyarlı, kentler haline getirmeliyiz.  

*** 

Özellikle büyük kentlerimizde büyük sorun haline gelen sokak hayvanlarının popülasyonunu kontrol altına alabilmek için kısırlaştırma merkezleri ve geçici bakım evleri kurarak kent sokaklarını gezinti yapılabilen, bisiklete binilebilen, hayvanlarında mutlu olabileceği sokaklar haline  getirmeliyiz.  Halkımızı uyarmak istiyorum. Özellikle sokağa çıkmanın kısıtlı olduğu şu günlerde sokakta yaşayan hayvanlarımızın beslenme sorunu yaşayacağını hava sıcaklığının 40 C lere yükseldiği bu günlerde hayvanlarımızın temiz su bulmasının zor olacağını düşünerek evimizin önüne bir kap temiz su, gıda mümkünse kuru mama konulması konusunda uyarmak istiyorum. Tabi bu halkımızın vicdani sorumluluğu fakat Belediyelerimizin yasal zorunluluğudur. Belediyelerimize sorumluluğunu hatırlatmanın Veteriner Hekimler olarak bizlerin görevi olduğunu düşünüyorum.   

*** 

Halkımıza Pandemi tedbirlerine uyarak mutlu bir bayram geçirmelerini dilerim. 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor