HAMİLE KALMAYI ENGELLEYEN 6 NEDEN
HABER: SELMA USNEKER
ADANA (BÖLGE)-”Tıbbi karşılığı infertilite olan çocuk sahibi olamama durumu son yılların en sık rastlanan sorunların başında yer almaktadır” diyen Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Elçim Bayrak gebe kalamama nedenleri hakkında şöyle konuştu;
“Ülkemizde ve dünyada her 6 çiftten biri infertilite sorunundan etkileniyor. Hamile kalmaya çalışanlar için her ay yapılan gebelik testinin negatif sonuçlanması ciddi bir hayal kırıklığını da beraberinde getiriyor. Böyle durumlarda tüp bebek tedavisinin son seçenek olduğu düşünülebiliyor. Ancak, tedaviye başlamadan önce, çok yaygın ve sıklıkla gözlemlenen olası infertilite nedenlerini iyi analiz edip tanı koymak gerekiyor. En sık karşılaşılan sebepleri şöyle sıralamak mümkündür;
1-Yumurtlama sorununuz olabilir !
Polikistik over sendromu başta olmak üzere bazı hormonal sorunlar adet sikluslarında düzensizliğe ve erkeklik hormonlarının artmasına neden olur. Yaklaşık yüzde 15-20 oranında kadında görülür. Kadınlarda sağlıklı yumurtlamayı engelleyen en yaygın nedenlerden biridir. Buna ek olarak, fazla kilolu, obez ya da zayıf olmanın yanı sıra tiroid bezlerindeki dengesizlik de yumurtlamayı etkileyebilir.
2-Eşinizin sperm testi normal mi?
Üreme problemlerinin ortalama yüzde 50 si erkek kısırlığından kaynaklanıyor. Özellikle değişen çevresel faktörler, ağır ve stresli çalışma ve yaşam alanı, yaşam ve beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler erkek kısırlığının giderek artmasına neden oluyor. Eğer erkek aşırı kilolu ve sigara içiyorsa hamile kalmanızı büyük oranda engelliyor diyebiliriz.
3- Yumurtalarınız yeterince sağlıklı olmayabilir !
Kadınlar belirli bir sayıda yumurta ile doğar. Bu sayı ortalama beş yüz bin kadardır. Ancak, yıllar geçtikçe sağlıklı yumurta sayısında azalma meydana gelir. 30 lu yaşlarında sağlıklı bir kadının hamile kalma oranı yüzde 25’lerdedir. Ancak kimi zaman yaştan bağımsız olarak kalite yumurta sayısında da ciddi azalmalar meydana gelebilir ve bu durum infertilitenin en bilindik nedenlerinden birisidir.
4- Endometriozis ve diğer kistlerin varlığı kontrol edildi mi?
Endometriozis hastalığı, halk arasında çikolata kisti olarak bilinir. Kadının her ay düzenli adet olmasını sağlayan rahim içi zar dokusunun (endometrium) rahim içi dışında, tüplerde, yumurtalıklarda ve/veya karın içi zarında yerleşmesiyle bilinen bir hastalıktır. Her adet döneminde bu rahim dışı bölgelerde kanamalar meydana gelebilir. Bunun sonucunda tüplerde, karın zarında yapışıklıklar, yumurtalıklarda kist oluşabilir. Üreme çağındaki kadınlarda sıklıkla görülür. Sancılı ve ağır kanamalı adet dönemlerine neden olduğu bilinir. Kadınlarda görülen kısırlık nedenlerinin yüzde 15 – 20 kadarı endometriozis kaynaklıdır.
5- Tüpleriniz açık mı?
Fallop tüplerinin kapalı ya da hasarlı olması kısırlık nedenlerinin yüzde 10 kadarını oluşturur. Tüplerde meydana gelen tıkanıklığa, daha önce geçirilmiş bir ameliyat, endometriozis (yani çikolata kistleri) ya da cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar neden olabilir.
6- Rahim içi şekil bozuklukları var mı?
Genellikle doğuştan olsa da, sonradan oluşan şekil bozuklukları da vardır. Rahimde şekil bozukluğu olması, hamile kalmayı zorlaştırabilir ya da düşük yapmaya neden olabilir. Bu yüzden rahimde şekil bozukluğu olan kadınların, hamile kalmadan önce teşhis alması önemlidir.Tüm bu problemlerin varlığının yada yokluğunun tespitinin çok önemli olduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Elçim Bayrak kısırlığın altında yatan 6 altın sebebin iyi araştırılması için gebelik planlamadan önce bir uzmana gitmenin sağlıklı bir gebelik oluşumunun yanı sıra sağlıklı bir doğum ve anne bebek sağlığı için de önemli olduğunu ifade etti.