Hamilelikte bulantılar nasıl geçer?
HABER: AYŞE TOPAK
ADANA (BÖLGE)-Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük hamilelikte bulantıların nasıl geçeceği hakkında önemli bilgiler verdi.
Bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimi tamamen size bağlı olması nedeniyle hamilelik dönemi beslenme oldukça önemlidir.
Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren bebeğinizi en doğru şekilde büyütme telaşınız başlar. Bu telaş arasında her besini tüketmeye çalışırken bulantılar kâbusunuz olup beslenmenizi kısıtlayabilir.
Gebelikte bulantı, gebelik hormonu dediğimiz beta HCG’nin kanda yükselmesiyle ilişkilidir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde kanda belli seviyeye geldiğinde bulantıların azalması beklenir.
Öncelikle bilmenizi istediğim bulantılar kaderiniz değil! Ve hamilelik bir hastalık değil hayatınızda geçireceğiniz en özel en keyifli dönemlerden bir tanesidir. Bu dönemde kendinizi özel hissedin ve bulantıların bedeninizi esir almasına izin vermeyin.
İLK KURAL AÇ KALMAMAK!
Genelde 6. ve 12. haftalar arasında bulantılar başlar. Daha hamileliğin ilk haftalarında başladıysa biraz psikolojik olabilir, öncelikle beslenmeniz düzenlenmeli, kendinizi iyi hissedecek uğraşlar bulmalısınız. 6. haftaya geldiniz, bulantılar yavaş yavaş kapınızı çalmaya başladıysa normaldir, daha öncesinde beslenmeniz düzenlenmediyse acil beslenme uzmanına danışma zamanı.
Mutlaka 3 kez ana öğününüz olmalıdır. Ana öğünlerinizde katı ve sıvı yiyecekleri bir arada tüketmeyin. Hem sindiriminizi zorlaştırır hem de bulantılarınızı arttırabilir. Yemeklerinizde protein kaynaklarına önem verin. Proteinli yiyecekler bulantılarınızı engeller.
Kesinlikle ve kesinlikle öğün atlamayın. Açlık, bulantınızı arttıracaktır. Aç olmasanız bile öğün saatinizde mutlaka sağlıklı bir besin tüketiniz.
ARA ÖĞÜNDE ASİT İÇERİKLİ YİYECEKLER SİZDEN UZAK OLSUN!
Ara öğünlerde asitli meyvelerden uzak durun. Portakal, mandalina, greyfurt gibi meyveler asitlidir. Asitli yiyecekler mide hassasiyetini arttırır, bulantılarınızı arttırır. Muz bulantıya en iyi gelen meyvedir. Kişisel farklılık gösterebilir, deneme – yanılma yolu ile size iyi gelen meyveyi kendiniz belirleyebilirsiniz.
ZENCEFİL MİDE DOSTU!
Yoğurdunuza ya da hekiminiz tarafından içmenizde engel yok ise ıhlamur çayınıza çay kaşığının ucunda toz zencefil eklemeniz bulantınızı önler. Hamilelik döneminde günde toplam yarım çay kaşığı toz zencefilden fazlasını tüketmemelisiniz. Fazla miktarda baharat tüketimi gebelik sürecine zarar verebilir!
KRAKERLERE DİKKAT!
Bulantısı yoğun her gebenin başucunda bir krakeri bulunur. Özellikle sabah boş mideyle artan bulantıyı bastırmak için ilk iş krakerlere hücumdur. Tüketilen tuzlu krakerlerin fazla tuzu sodyum tüketimini arttırarak önce ödem ardından çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Doğru içerik için diyetisyeninizden öneri almalısınız.
SIVI MUZİCESİNE SİZ BİLE İNANAMAYACAKSINIZ!
Bulantılarınızın en önemli nedeni yeterli sıvı alımı almamanız olabilir. Sürekli su içmek bulantılarla birlikte pek mümkün olmayabilir. Bu nedenle her öğünde mutlaka en az 2 kepçe yani dolu dolu bir kâse çorbaya yer vermelisiniz.
Bir anda fazla miktarda suyu lıkır lıkır içmek de bulantınızı arttırabilir. Bu nedenle oturarak, yavaş yavaş, yudum yudum içeceğiniz su hem bulantılarınızı hem de bulantıdan kaynaklanan halsizlikleri önleyecektir.
Bulantılarla baş etmenize yardımcı, diyetisyeninizin önerdiği miktarda keyifle tüketeceğiniz tarifim:
Mide Dostu Yulaflı Çörek
Malzemeler:
*200g labne peyniri veya çökelek
*100g tereyağı
*2 yumurta
*½ su bardağı şekersiz tam yağlı süt
*1 tatlı kaşığı tatlı pul biber
*1 tatlı kaşığı zencefil
*1 tatlı kaşığı nane (isteğe göre kekik de ilave edilebilir)
*Aldığı kadar yulaf unu (Kulak memesi kıvamına gelene kadar ekleyebilirsiniz)
Malzemeleri karıştırınız. Cevizden biraz daha büyük parçalar halinde yuvarlak isteğe göre ince – uzun şekil veririniz. Üzerine yumurta sarısı sürerek ve çörek otu ekleyerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişiriniz. Soğuduktan sonra servis ediniz.