“Hani KPSS puanı ile iÅŸe alacaktınız?”

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve KöyiÅŸleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Tarım ve Orman Bakanlığı’na iÅŸe alımlarında cinsiyet ayrımı ve torpilin peÅŸini bırakmıyor. 

Bakanlık ve kooperatiflerde iÅŸe alımlarla ilgili kamuoyunu rahatsız eden cinsiyet ayrımı ve torpil iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan Ayhan Barut, “Bakanlığa alınacak 5 bin kiÅŸinin KPSS puanına göre iÅŸe yerleÅŸtireleceÄŸi açıklanmasına raÄŸmen sözlü sınav uygulamasının getirilmesi torpil ve kayırma iddialarını güçlendiriyor. Özellikle kadın mühendislerin istihdam edilmemesi kabul edilemez” dedi. 

BAKAN KPSS PUANINA GÖRE ALIM YAPILACAĞINI DUYURDU

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve KöyiÅŸleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis’e soru önergesi sundu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın personel alımına iliÅŸkin konuÅŸan Ayhan Barut, “29 Mart 2019 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı katıldığı bir televizyon programında Orman Genel Müdürlüğüne 5 bin personel alımı yapılacağını söyledi. Alınacak personelin bin 200’ünün orman mühendisi, 2 bin 700’ünün orman muhafaza memuru, 800’ünün memur ve 300 tanesinin de ÅŸoför olarak istihdam edileceÄŸini bildirdi. Bakan, personel alımınında yolun KPSS puanına göre sıralama yapılacağını belirterek, ‘Kimse kapımıza tayin, terfi ve torpil istiyorum diye gelmesin, KPSS puanları ne ise ona göre alım yapılacak’ dedi. Ne yazık ki bunlar gerçeÄŸi yansıtmıyor”  diye konuÅŸtu. 

“BAKAN BAÅžKA, GENEL MÜDÜRLÜK BAÅžKA ÅžEYLER SÖYLÜYOR”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin iÅŸe alımlarda KPSS puan sırasının esas alınacağı açıklamasının doÄŸru olmadığını ifade eden Ayhan Barut, ÅŸunları kaydetti:

“Tarım ve Orman Bakanlığı’na baÄŸlı Orman Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinde ilan ettiÄŸi duyuruda, ‘Orman Mühendisi, Orman Muhafaza Memuru alımlarının yürürlükteki mevzuata uygun olarak 2018 yılı KPSS puanları ile sözlü ve uygulamalı sınav sonucunda baÅŸarılı olanlardan, memur ve ÅŸoför alımları ise 2018 yılı KPSS puanlarına göre ÖSYM tarafından yerleÅŸtirilecektir’ açıklaması yaptı. KPSS puan sıralamasına göre alımın yapılacağını söylemelerine raÄŸmen, müdürlüğün Orman Mühendisi ve Orman Muhafaza Memuru alımlarında sözlü sınav yapacağını duyurması baÅŸvuruda bulanlar arasında büyük bir hayal kırıklığı ve kuÅŸku yaratmıştır. Bu duyuru ÅŸahısları yine ‘torpil’ yapılacağı duygusuna itmiÅŸtir. Oysa baÅŸvuruda bulanan adayların KPSS puan sıralamasına göre alınmaları hiçbir kuÅŸku ve şüpheye yer vermeyen bir uygulama olacaktı. Kadın adayların mülakatta elenerek iÅŸe alınmaması, çağı dışı zihniyetin ürünüdür. Bu yüz kızartıcı tablonun ortadan kaldırılmasını ve cinsiyet ayrımının sona erdirilmesini istiyoruz.”

“KADINLAR NİYE ATANMIYOR?”

Soru önergesini TBMM BaÅŸkanlığı’na sunan Ayhan Barut, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ÅŸu sorulara yanıt vermesini istedi:

“1. Åžahsınızın TV ekranlarından ilan ettiÄŸi KPSS puan sıralamasına göre alınması gereken personel için Orman Genel Müdürlüğü neden sözlü sınav yapılacağını duyurmuÅŸtur?

2. Sözlü sınav uygulaması ifade ettiÄŸiniz gibi ‘torpil, tayin, terfi …vs.’ kapı aralayan bir uygulama deÄŸil mi? 

3. Son dönemlerde bakanlığınız ve bağlı kuruluşlarca yapılan personel alımlarında kadın başvuruculara yönelik bir ayrımcılık yapıldığı şikayetleri tarafınıza iletilmiş midir?

4. Örneğin Antalya ilinde yapılan Orman Mühendisi sözlü ve uygulama sınavında kadınlara karşı aleni bir ayrımcılık yapıldığı ifade edilmektedir. Bu konuda bir inceleme/değerlendirme yaptınız mı? Sonuçları nedir?

5. Yine Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürlüğü’nün Kütahya Bölge Birliğinde Kooperatif Görevlisi ve Ziraat Mühendisi olarak çalıştırılacak 53 kişinin alınacağı ilanda KPSS sıralamasına göre mülakata alınan 255 başvurucunun yaklaşık 180’i kadın aday iken bir tek kadın adayı işe almaması hatta yedek sıralamada dahi yer vermemesi cinsiyet ayrımcılığı değilse nedir?

6. Bakanlık ve Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde alımı yapılacak personeller içinde kadın mühendislerin eleneceÄŸine yönelik bir dedikodu dolaÅŸtığı ve bu yönde bir çalışmanın yürütüldüğü doÄŸru mu? 

7. Åžahsımıza kadar gelen bu tür ayrımcılık güden personelin tespit edilmesi, gerekli idari incelemenin yapılması, adli suç teÅŸkil eden fiillerin savcılığa intikal ettirilmesi, bu tür davranışların tekerrür etmemesi için gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik bir çalışmanız olacak mı? 

8. Ayrıca tarladan sofraya tarım zincirinin önemli halkalarını oluÅŸturan ve tarımın eÄŸitimli nesilleri olan Ziraat, Gıda, Su Ürünleri Mühendisleri ve Veteriner Hekim ile teknik personel alımını ne zaman yapacak mısınız? Bu konuda AKP hükümetlerinin vermiÅŸ olduÄŸu 10 bin 551 atama sözünü ne zaman tutacaksınız?”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor