HAREKETE GEÇMEYEN POTANSİYEL

Cumhuriyetin kurulduğu tarihlerde Türkiye’nin sanayi alanında başkenti olan Adana, zaman içinde kendini yenilemez, teklonojik gelişmelere uyum göstermeyince sahip olduğu bu potansiyelini de haliyle kaybetmeye başladı. Sanayide öncülüğü başka şehirlere kaptıran Adana uzun yıllardan bu yana yeniden sanayi alanında yükselişe geçmek istiyor. Ama bunu bir türlü başaramıyor.

Ama yine de Adana geleceğe umutla bakmaya devam ediyor. Adana yeniden sanayi kenti olmak istiyor ama artık dünya eski dünya değil. Eğer dünyaya özel şeyler, güzel şeyler ve pazarın istediği ürünleri üretebilirseniz ancak o zaman tarım şehri olabilirsiniz. Aksi halde böyle bir şeyin gerçekleşmesi mümkün değil.

Adana’ya baktığımızda bu potansiyeli görmek mümkün…

 Ancak işte bu potansiyeli dönüştürmede büyük sorun yaşıyor ve potansiyelimizi harekete geçiremiyoruz. Sanayi diyoruz hangi sanayide ilerleyeceğimizi bilmiyoruz. Tarım diyoruz, buğday, mısır, soya ve ayçiçeği üretiyoruz. Avrupa’ya baktığımızda çok farklı özel tarım ürünlerinin yetiştirildiğini görüyoruz. Bu nedenle de Adana’da üretilen ürünlerde öyle dünya pazarında özel ve değerli olan ürünler değil. Hemen hepsi her yerde yetiştirilebilen ürünler.

Anadolu’nun ilk ve tek sanayi fabrikalarının kurulduğu Adana’da şuanda bekleyiş devam ediyor. Tarihte, tüm imkansızlıklar içinde sanayi fabrikalarına sahip olduktan sonra, günümüzde o kadar teknolojik imkanların arasında sanayi şehri olamama aslında şehirdeki tüm herkesi üzüyor.

Peki bu anlamda neler yapılabilir. Bu anlamda Adana’ya yeni teknolojik sanayi fabrikaları kurulması ancak bu fabrikalar için ihtisaslaşacağı alanların olması gerekiyor. Yani artık Adana’nın kendisine bir uzmanlık alan seçmesi ve bu alanda da büyümesi gerekiyor. Aksi halde Adana olduğu yerden daha fazla ilerleyemeyecek şunda olduğu gibi yerinde saymaya devam edecek.

Bugün çevre illerimize baktığımızda her ilin kendisine bir ihtisaslaşma alanı seçtiğini görüyor ve o doğrultuda ilerlediğini görüyoruz. Ancak maalesef Adana bu aşamayı henüz geçemedi. Aslında Adana’da bir karar lobisinin olmaması bu sürecin daha da uzun süreceğini gösteriyor.

Lobi demek sadece iktidara yakın siyasetçiler grubu değil. Bu siyasetçileri yönlendirebilecek kişilerinde olması gerekiyor. Çünkü siyasetçiler siyaset yapmalı, siyasetçileri ise doğru bilgilerle, şehrin ihtiyaç duyduğu konularda bilgilendirecek ve yönlendirecek kişilerinde olması gerekiyor.

Adana’da büyük bir umut, büyük bir heyecan, büyük bir enerji-sinerji var ve artık bu potansiyelin bir an önce hareket geçmesini istiyor. Adana artık ekonomik alanda büyük ve gelişmek istiyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor