Hatimoğulları, aşı mutasyonu sordu

(HABER MERKEZİ)-HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, aşı ile ilgili çalışmalar ve mutasyon analizlerini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.

Hatimoğulları, TTB’nin aşı, aşılama ve toplumsal bağışıklık ile ilgili olarak düzenlemiş olduğu panelde yapılan değerlendirmeleri, Adana ve tüm illerin açıklanmayan mutasyon analizlerini, meclis gündemine taşıyarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması için so soru önergesi verdi.

Hatimoğulları’nın verdiği soru önergesinde, “ Türk Tabipleri Birliği (TTB), 15 Şubat 2021 tarihinde aşı, aşılama ve toplumsal bağışıklık konularına ilişkin “Aşı Hakkında Merak Ettikleriniz” başlıklı düzenlediği çevrimiçi panelde; dünya genelinde aşı dağıtımındaki adaletsizlik, aşı yokluğunun toplumsal bağışıklık için oluşturduğu risk, Türkiye’de virüs ve aşı üzerine yürütülen çalışmalara sunulan olanakların sınırlılığı, Sağlık Bakanlığı’nın veri paylaşımında şeffaflıktan uzak tutumu, aşı karşıtlığının giderilmesi gerekliliği, farklı risk gruplarının ve toplumsal kesimlerin hastalıktan etkilenmesi konuları vurgulanmış, ayrıntılı değerlendirmeler yapılmıştır.

TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut’un basına yaptığı açıklamada ise; koronavirüs mutasyon analizlerinin haftalık olarak il bazlı açıklanması gerektiğini söylemiştir. Sahadan gelen verilerin, yoğun bakımda yatanların yaş grubunun düştüğünü gösterdiğini, yaş gruplarına göre ve bölgesel olarak mutasyon açıklanırsa etkilerinin daha net görüleceğini açıklamıştır.

Bu bağlamda;

1. Aşılama süreci planlandığı gibi gitmekte midir?

2. Tüm toplumun aşılanması sağlanacak mıdır?

3. Aşılama nedeni ile Aile Sağlık Merkezlerinde oluşan yoğunluğu gidermek için çalışmalarınız var mıdır?

4. Yoğunluğun yaşanmasının engellenmesi ve bulaş riskinin azaltılması için ayrı aşı merkezleri neden kurulmamıştır?

5. Virüs ve aşı üzerine yürütülen çalışmaların artırılmasına yönelik Bakanlığınızca adımlar atılacak mıdır?

6. Adana’da sağlık emekçilerinin aşılanma oranı nedir?

7. Adana’da yoğun bakımda yatan Covid-19 hastalarının sayısı ve yaş grubu nedir?

8. Adana’da koronavirüs mutasyon analizi yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa durum nedir?

9. Adana’nın ve tüm illerin mutasyon analizleri neden açıklanmamaktadır?”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor