Hatimoğulları, boğulma vakalarını Meclis’e taşıdı

(HABER MERKEZİ)-HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğullari sulama kanallarındaki boğulma vakalarını meclis gündemine getirdi. Hatimoğulları, “Her yıl, sulama kanallarında yaşanan çok sayıda boğulma vakası basına yansımaktadır. Yaşanan bu boğulma vakalarının önüne geçilememekte, her yıl onlarca çocuk ve yetişkin kazara veya serinlemek için girdiği sulama kanallarında hayatını kaybetmektedir” dedi.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, konuya ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Hatimoğulları’nın Pakdemirli’nin yanıtlaması içni verdiği önergenin tam metni: “Osmaniye’ye bağlı Kırmıtlı Köyünde DSİ’nin sulama kanalına bir çocuk düşmüş, ardından onu kurtarmak için üç çocuk daha kanala girmiştir. 26 Nisan 2021 tarihinde, Karataş ve Büyükçay kardeşlerden maalesef üçü hayatını kaybetmiştir. Bölgeye mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmak üzere aileleri ile gelen çocuklardan 10 yaşındaki Saadet ve 9 yaşındaki Şükran Karataş kardeşler çevredeki kişiler tarafından sudan çıkarılmıştır. Ancak Saadet hastanede hayatını kaybetmiştir. Suda kaybolan 15 yaşındaki Narin ve 9 yaşındaki Remziye Büyükçay kardeşlerin ise çalışmalar sonucu ertesi gün bedenleri bulunmuştur. 27 Nisan’da ise Adana ve Maraş’ta iki çocuk daha sulama kanalında boğularak hayatını kaybetmiştir. Adana Yüreğir ilçesi Yalnızca Mahallesi’nde tarım işçisi Suriyeli Kadrah ve Muhammed Alhasan çiftinin, 9 yaşındaki zihinsel engelli kızları Azize Alhasan ve Maraş’ın Pazarcık ilçesinde Nefsidoğalı Mahallesi’nde sulama kanalına düşen 8 yaşındaki Deniz Bedel yaşamını yitirmiştir.

Her yıl, sulama kanallarında yaşanan çok sayıda boğulma vakası basına yansımaktadır. Yaşanan bu boğulma vakalarının önüne geçilememekte, her yıl onlarca çocuk ve yetişkin kazara veya serinlemek için girdiği sulama kanallarında hayatını kaybetmektedir.

Önlenebilir bu can kayıplarının yaşanmaması için yurttaşlara yönelik bilgilendirme çalışmaları yapılması, sulama kanallarına girişlerin önlenmesine dönük uygulamaların hayata geçirilmesi, hayvancılık ile geçimini sağlayan yurttaşların hayvanlarının su ihtiyacını karşılayabileceği düzenlemelerin yapılması, tehlikeli bölgelere akşamları da görülebilecek şekilde uyarıların konulması hayati önemdedir.

Bu bağlamda;

1. Son 10 yılda Adana ve Osmaniye’de sulama kanallarında kaç kişi boğularak yaşamını kaybetmiştir?

2. Son 10 yılda sulama kanallarında hayatını kaybedenlerin yıl bazlı sayısı kaçtır?

3. Sulama kanallarında her yıl yaşanan boğulma vakalarını önlemek üzere Bakanlığınızca hangi önlemler alınmaktadır? Alınan önlemler boğulma vakalarının yaşanmasının azaltılmasına neden olmuş mudur?

4. Üç çocuğun boğularak hayatını kaybettiği sulama kanalında, böyle bir vakaya neden olmamak için önlemler alınmış mıdır?

5. Boğulma vakalarının yaşanmasını önlemek adına tehlikeli alanları tespit, keşif çalışmaları yapılmakta mıdır? Alınan önlemler denetlenmekte midir? Yapılıyorsa denetleme hangi sıklıkla yapılmaktadır?

6. Önlem alınmadığı için yaşanan boğulma vakalarından dolayı yetkililer hakkında açılan soruşturma var mıdır? Varsa soruşturmalar hangi aşamadadır?

7. Boğulma vakalarını engellemek üzere ilgili Bakanlıklarla birlikte geliştirdiğiniz projeler var mıdır?

8. Serinleme amaçlı su kanallarına girenlere yönelik boğulma vakaları ve tehlikesi hakkında bilinçlendirme çalışmaları yapmayı planlıyor musunuz?

9. Özellikle yazın gelmesiyle çok sıcak olan Adana, Osmaniye gibi şehirlerde çocukların, gençlerin serinleme ihtiyaçlarını gidermek üzere ücretsiz erişilebilir projelerin hayata geçirilmesi sağlanacak mıdır?

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor