Hatimoğulları, çiftçinin sesi oldu

(HABER MERKEZİ)-HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, çiftçinin sorunlarını Meclis gündemine getirdi. Hatimoğulları, “Pandemi nedeniyle ekonomik krizin etkilerinin dah ada derinleştiği günümüzde her geçen gün intihar vakaları artmakta, esnafın ve tarım üreticisinin sorunları katlanarak büyümektedir” dedi.

HDP Adana Milletvekili Hatimoğulları, zor şartlarda üretmeye çalışan çiftçinin sorunlarına ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye soru önergesi verdi..

Hatimoğulları’nın Bakan Pakdemirli’ye verdiği önergede şunlara değinildi: “Türkiye’nin ciddi bir tarımsal kriz yaşadığını söyleyen üreticilerin hali de ortadadır. Antalya’da, sebze-meyve üreticilerinin ürünlerinin komisyonculara gitseler de, alım yapılmaması üzerine yetiştirdikleri sebzeleri protesto amaçlı çöpe döktükleri ve Adana Doğankent Kışla mahallesinde çiftçinin topladığı taze soğanları satılamadığı için tarlasında bıraktığı görüntüler kamuoyuna yansımıştır.

Bir üretici yaşadıklarını sosyal medyada: “Bu gördüğünüz rezalet tam da bugün gerçekleşti. Antalya’nın birçok ilçesinde sebze halleri mahsül alımını durdurdu. Çiftçiler 8-10 liraya satacakları ürünleri 2 liraya zararına satma pahasına hallere götürdü ama sonuç bu! Kendi emeklerini kendi elleriyle çöpe döktüler! Sadece benim ailem bir haftadır satmak için sırada beklediğimiz, zararına topladığımız 1 ton mahsülü çöpe döktü, hala ağaçların başında bekleyen tonlarca mahsül var. Bu insanların emeklerini çöpe döktürenler, üreticiye en ufak bir destek vermeden kapıları, pazarları kapatanlardır.” sözleri ile paylaşmıştır.

Bu bağlamda;

1. Üreticinin mağduriyetini ortadan kaldırmak üzere Bakanlığınızca önlemler alınacak mıdır?

2. Pandemi şartlarında üreticinin desteklenmesi sağlanarak, mahsulünden gelir elde edeceği zamanın planlanması neden yapılmamıştır?

3.  Zor şartlarda üretmeye çalışan çiftçinin yüksek girdi maliyetleri yükünü hafifletmek üzere çalışmalarınız var mıdır?

4. Mahsullerinden zarar eden çiftçinin katlanarak artan borçları için borçların silinmesi gibi çalışmalarınız olacak mıdır?

5. Komisyoncuların, zincir marketlerin ürünleri üreticiden çok düşük fiyata alarak tüketiciye kat be kat fiyatla satması nedeniyle yaşanan çifte mağduriyet konusunda önlemleriniz var mıdır? Varsa nelerdir?

6. Üretimin devamı nasıl sağlanacaktır? Bunun için Bakanlığınızın çalışmaları olacak mıdır?

7. Üreticilerin ve uzmanların/temsilcilerin tarımda yaşanabileceklere ilişkin yaptığı uyarılara rağmen, tam kapanma döneminde neden pazarlar kapatılmış, bu konuda gerekli önlemler alınmamıştır ve bu karardan geri adım atılmak zorunda kalınmıştır? “

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor