Hatimoğulları, motokuryelerin çalışma koşullarını Meclis’e taşıdı

(HABER MERKEZİ)-HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, motokuryelerin çalışma koşullarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in cevaplaması istemi ile ilettiği soru önergesiyle Meclis’e taşıdı.

Hatimoğulları, Motosikletli Kuryeler Derneği, İstanbul’da 9 Ekim’de eylem yaparak pandemi ile yaşadıkları zorlukların arttığını, işverenler  tarafından hayatlarına değer verilmediğini, hız puanlama sisteminin trafik kazalarına neden olduğunu vurguladı.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları’nın verdiği soru önergesinde; “9 Ekim 2021’de İstanbul Motosikletli Kuryeler Derneği, son dönemde artan trafik kazalarında motosikletli kuryelerin ölümü ve kuryelerin çalışma koşullarındaki zorluklara dikkat çekmek için eylem yapmıştır. Dernek Başkanı Murat Tomris; pandemi ile yaşadıkları zorlukların arttığını, işverenler tarafından hayatlarına değer verilmediğini, hız puanlama sisteminin trafik kazalarına neden olduğu ifade edilmiştir. Hiçbir paketin insan canından daha değerli olmadığına vurgu yapılan açıklamada motokuryelerin canını kasteden zaman kısıtlamalarından vazgeçilmesi gerektiği ifade edilmiştir.

Pandemi döneminde alışveriş ihtiyaçlarının daha çok elektronik ortamlardan sağlanması nedeniyle motorlu kuryelerin iş yükü, normalin üç katına çıkmıştır. Motokuryeler, siparişleri yetiştirme konusunda sürekli işveren ve müşteri baskısı yaşamaktadır. Pandeminin başından bu yana trafik kazalarında 200’ün üstünde motokurye hayatını kaybetmiştir. Bu nedenle, motorlu kuryelerin iş ve can güvenliğinin sağlanması için kuryelere dayatılan süre kısıtlaması uygulaması kaldırılmalıdır.

Bu bağlamda;

1. Motokuryeler için meslek tanımı yapılması Bakanlığınızca planlanmakta mıdır?

2. Bakanlığınızın motorlu kuryelerin çalışma koşullarının düzenlenmesi ve denetlenmesi adına çalışmaları var mıdır?

3. Motokuryelerin koruyucu ekipman kullanmasını sağlayacak/zorunlu kılacak düzenlemeler ve denetlemeler tarafınızca yapılmakta mıdır?

4. Pandeminin başladığı günden bugüne trafik kazalarında kaç tane motokurye hayatını kaybetmiştir?

5. Siparişlerin teslim sürelerine ilişkin herhangi bir çalışmanız var mıdır?

6.  Motorlu kuryelerin talep ettiği zaman kısıtlamalarının kaldırılması sağlanacak mıdır?”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor