Hatimoğulları, okullardaki sorunu Mecvlis’e taşıdı

(HABER MERKEZİ)-HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Adana’da okullarda çözülmeyen sorunları meclis gündemine taşıdı.

Hatimoğulları, “13 Kasım’da Eğitim Sen Adana Şubesi ve Çukurova Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği, ‘Eğitim ve öğretimde yaşanan sorunları çözüm’ diyerek basın açıklaması yaptı” dedi.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, pandemi koşullarında okullardaki sorunları meclis gündemine taşıyarak konuya ilişkin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e soru önergesi verdi. Önergede; “13 Kasım 2021’de Eğitim Sen Adana Şubesi ve Çukurova Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği, “Eğitim ve öğretimde yaşanan sorunları çözün” başlığı altında bir basın açıklaması yapmıştır. Açıklamada; pandemi ile geçen iki buçuk yılda Eğitim Sen olarak önerdikleri hiçbir önlemin bu süre boyunca alınmadığı, okullara gerekli ödeneklerin ayrılmadığını, yeterli sayıda yardımcı hizmetli görevlendirmediği için hijyen sorunu yaşandığı ve Milli Eğitim Bakanlığının okulların ihtiyaçları için velilerden para topladığı ifade edilmiştir.

MEB’in okulların ihtiyaçlarını veliler üzerinden karşılamayı amaçladığını söyleyen Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya: “Bu yönde velilerden para toplanmaya devam edilmiştir. MEB, öğrencilerimizi ve eğitim emekçileri psikososyal açıdan desteklememiştir. Sınıflar seyreltilmemiş, ders süreleri 30 dakikaya düşürülmemiştir. Okul öncesi öğretmenlere teneffüs hakkı tanınmamış, 50 dakika olan ders süreleri kısaltılmamıştır. Yeni öğretmen alımları beklenen sayının çok altında kalmıştır. Okullarda tuvalet, lavabo, pencere sayıları artırılmamıştır” demiştir.

Çukurova Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği Başkan Yardımcısı Oya Katırcı ise; hiçbir önlem alınmaksızın, pandemi öncesi dönemle aynı koşullar içinde yüz yüze eğitim sürecine geçildiğini belirtmiştir. Üniversitenin en önemli sorununun temizlik sorunu olduğunu ifade etmiştir. Yapılan açıklama ile; gerekli önlemler alınmadığı takdirde kışa girilen bu dönemde sorunların çözülmek bir yana giderek artacağından yana endişelerini paylaşmış ve sorumluları acilen göreve davet etmişlerdir.

Bu bağlamda;

1. Pandemi süresince kapanma süreçlerinde okullarda neden gerekli önlemlerin alınması sağlanmamıştır?

2. Okullara neden gerekli ödenekler ayrılmamakta ve yardımcı hizmetli görevlendirilmemektedir?

3. Okulların fiziki koşulları neden pandemi koşullarına uygun hale getirilmemiştir?

4. Sınıf mevcutlarının kalabalık oluşu, maske-hijyen malzemesi eksikliği, havalandırmada yaşanan sorunlar, zamanında yapılmayan tadilat nedeniyle farklı iki okulun birleştirilmesi, pansiyonlu okullarda koşulların toplu yaşamaya uygun hale getirilmemesi ve servis gibi taşıma araçlarında gerekli düzenlemelerin yapılmamış olması konularında çalışmalarınız olacak mıdır?

5. Geçmiş dönemin ve bu yılın müfredatını sadeleştirmek ve telafi eğitimi vermek üzere Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?

7. Çukurova Üniversitesinin pandemi koşullarına aykırı olan temizlik sorununu çözmek için adım atılacak mıdır?

8. 9 Eylül 2021 tarihindeBakanlığa verdiğimiz önergeye tarafınızca verilen cevabın aksine; velilerden, okullardan, sendikalardan okulların ihtiyaçları için velilerden para toplandığı bilgileri gelmektedir. Denetimi olmayan ve Anayasaya aykırı biçimde velilerden toplanan okul içi gelir kaynakları Bakanlığınız tarafınca denetlenmekte midir?

9. Okullara yeterli bütçe ayrılmaması sonucu velilerin ekonomik durumuna göre okul ihtiyaçlarının karşılanabildiği/karşılanamadığı şeklinde yaşanan eşitsizliği ortadan kaldırmayı Bakanlığınız planlıyor mu?

10. Eşit yurttaşlık gereği tüm devlet okullarının yurttaşlara eşit hizmet sunması sağlanacak mıdır?”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor