Hatimoğulları TTB’nin önerilerini Meclis’e taşıdı

(HABER MERKEZİ)-HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, son günlerde hızla yükselen Covid-19 Omicron varyantını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.

Hatimoğulları, “Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından 6 Ocak 2022 tarihinde “Omicron varyantı, çocuklar ve okullar” başlığı altında bir açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada Covid-19 varyantı Omicron’un Türkiye’de etkisini göstermeye başaldığı ve okullarda güvenle eğitime devam edilebilmesinin bazı basit tedbirleri mümkün olduğu belirtilmişti” dedi.

HDP Adana Milletvekili Hatimoğulları, TTB’nin paylaşmış olduğu önerileri Meclis gündemine taşıyarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya soru önergesi verdi.

Hatimoğulları’nın  soru önergesinde; “Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından 6 Ocak 2022 tarihinde “Omicron varyantı, çocuklar ve okullar” başlığı altında bir açıklama yayınlanmıştır. Dünyayı etkisi altına alan son COVID-19 varyantı Omicron’un Türkiye’de de etkisini göstermeye başladığının altı çizilmiş ve okullarda güvenle eğitime devam edebilmesinin bazı basit tedbirlerle mümkün olduğu belirtilmiştir.

Açıklamada virüse karşı koruyuculuğu kesin olan aşı uygulaması ve maske-mesafe-hijyen uygulamasına devam etmenin, kapalı ortamlarda havalandırılmadan uzun süre bulunmamanın önemini koruduğu vurgularken; Omicron dalgası sırasında okulları daha güvenli hale getirebilmenin yolunun toplumu COVID-19 için daha güvenli yapmaktan farklı olmadığının altı çizilmiştir. 

Açıklamada TTB’nin paylaştığı önerileri Sağlık Bakanlığına iletiyoruz.

Bu bağlamda;

1. Vakaların ne kadarı 18 yaş altıdır? Bu hastaların yaş gruplarının günlük olarak açıklanması sağlanacak mıdır?

2. Birden fazla çocuk eş zamanlı hasta olduğu için kapanan sınıf sayısı ve bunun tüm sınıf sayısına oranı günlük olarak paylaşılacak mıdır?

3. Tam aşılı tanımı yapılarak, özellikle risk gruplarının (65 yaş üzeri, bağışıklık yetmezliği olanlar, sağlık personeli) hatırlatma dozlarını yapmasını sağlamak üzere çalışmalarınız var mıdır?

4. Sağlık personelinden başlayarak çalışan herkes için tam doz aşı olma zorunluluğu getirilecek midir?

5. Hızlı antijen testlerinin kullanımı ve eczanelerde dağıtımının serbest olması, ücretsiz olarak kullanıma sokulması sağlanacak mıdır?

6. Kapalı mekanlardaki toplu etkinliklerin vaka sayıları düşene dek ertelenmesi gündemde midir?

7. Bütün kapalı alanlara girecek kişilere tam doz aşılı olma ya da son 24 saat içinde yapılmış negatif PCR ya da kapıda hızlı test yapma mecburiyeti getirilmesi planlanmakta mıdır?

8. Okulların ara tatilinde sadece toplu taşıma ile yapılan seyahatler değil kişilerin kendi araçları ile yapacakları da dâhil bütün şehirlerarası seyahatler için tam doz aşılı olma ya da son 24 saat içinde yapılmış negatif PCR ya da hızlı test yapma mecburiyeti getirilecek midir?

9. Çocukların yemeklerini sınıflarında yemeleri, kantin yemekhane gibi toplu alanların kullanılmaması sağlanacak mıdır?

10. Sınıf mevcutlarının 30’un altına çekilmesi ve sınıfların birbirleri ile karışmaması için adım atılacak mıdır?

11. Öğretmenlere aşı hatırlatma dozunun zorunlu hale getirilmesi için çalışmalarınız var mıdır?

12. 12-18 yaş için aşılamanın teşviki, okul aşısı programları oluşturulması ve çocukların aşıya daha kolay ulaşması için planlamalarınız var mıdır?

13. FDA tarafından onaylanmış ve CDC, EMA gibi kurumların önerdiği bir aşı ile 5-11 yaş arası çocuklara aşı hakkı verilmesi için Bakanlığınızca çalışmalar yapılmakta mıdır?

14. Okullara hızlı testlerin ücretsiz dağıtılması sağlanarak sınıf kapama uygulamasından vazgeçilecek midir? 10 gün içinde 2 vaka çıkan sınıflarda sadece hasta çocukların izole edilmesi ve diğer çocukların okulda her gün test yapılarak eğitime devamı sağlanacak mıdır?”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor