HAYIRLI OLSUN

Tayyar ZAİMOĞLU

Çukurova Otelciler Birliği Başkanı

Adana Valimizin “UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Gastronomi dalında adaylık konusuna verdiği önem ve başvuruyu yapmamız şart” talimatı ve sayın Zeydan Karalar başkanımın Büyükşehir Belediye Başkanı seçilir seçilmez başvuru yapılması için gerekli çalışmayı başlatmasıyla, büyük emek ve yoğun çalışmalar sonucunda hazırlanmış ve Adana ilimiz UNESCO Gastronomi dalında resmi adaylık başvurusu yapılmıştır. Adanamıza ve ülkemize hayırlı olmasını dileriz

Adana aslında Gastronomi şehri olma yolundaki hazırlıklarını yıllardır yapmaktaydı. Adana Valimizin liderliğinde ve tüm kurum ve kuruluşların destek verdiği Adana Lezzet Festivali gibi, Portakal Çiçeği Karnavalı gib,i Çukurova Kalkınma Ajansı, Seyhan Belediyesi ve Çukurova Otdelciler Birliği işbirlikleri ile istanbul, İzmir, Bodrum gibi çok sayıda yerde tanıtım amaçlı yapılmış gastronomi organizasyonları gibi, Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizin gastronomi yönünde yıllardır yaptığı çalışmalar gibi, Üniversitelerimizden, Ticaret Odası, Sanayi Odası, Borsamız gibi odalarımızın yaptığı çalışmalara, İl Müdürlüklerimizden, Çukurova Otelciler Birliği’nden, Adana Kebapçılar Odası’na, Adana ve Çukurova Aşçılar derneklerinden Kınalı Eller Kadın Kooperatifi’ne kadar çok sayıda etkinlik ve çalışma ile yıllardır bugüne hazırlanmaktaydı.

Bugün ülkemizde UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Gastronomi dalında iki şehrimiz Gaziantep ve Hatay illerimiz yer almaktadır. İnşallah Adana adaylık başvurumuz da kabul olursa 3A Lezzet Bölgesi projemiz daha da önem kazanacak ve ülkemizin gerçek Lezzet Bölgesi olarak çok güçlü bir gastronomi destinasyonu oluşacaktır.

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağında 7 ayrı tema bulunmaktadır. Bunlar Gastoronomi, Edebiyat, Film, Müzik, Zanaat ve Halk Sanatları, Tasarım ve Medya Sanatlarıdır.

Aslında Adana ilimiz bu temaların tamamında çok büyük bir birikime ve zenginliğe sahiptir. Bugün için UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasçı Listesi’nde Anavara Antik Kenti’miz yer almaktadır.

Adana olarak UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’ndaki 7 temadan dünyada yükselen bir trend olan Gastronomi temasını seçtik ve bu konuda çalışmalarımızı yapacağız. Adana’nın Gastronomi dalında adaylık başvurusu dosyasını hazırlarken veri olarak hiz zorlanmadık. Çünkü elimizde 4 bin yıllık bir tarihi geçmişi olan 10 farklı medeniyete, 18 devlete, 4 farklı krallıklara ve beyliklere ev sahipliği yapmış olan, dünyanın en eski isimli şehirlerinden birisi olan Adana’da yaşıyoruz.

Tüm bu kültürlerin birikimi ile günümüze kadar gelmiş çok zengin bir dünya mutfak kültür mirasına sahibiz.

Dünyanın en verimli bölgelerinden bir tanesi olan ve topraklarından Seyhan ve Ceyhan nehirleri geçen deltasında yetişen yüksek standartlı tahıllar, hububatlar, meyveler, sebzeler ve deniz mahsülleri ile KALİTENİN LEZZETE, LEZZETİN SANATA DÖNÜŞTÜĞÜ bir kenttir Adana.

Adana şeriye sicili 3 nolu defterin 15 Eylül 1703 tarihli nüshasında, şehir çarşısındaki yiyecekler d ahil kebapla ilgili kontrol ve fiyat tespiti yapıldığına ilişkin bilgiler de yer almaktadır.

Bu mutfak kültürü zenginliğini ve eşsiz lezzetlerini tüm dünya insanları ile paylaşmak isteyen ADANA’nın, UNESCO yaratıcı şehirler ağı gastronomi şehirleri listesine girme projelerini ve çalışmalarını Çukurova Otelciler Birliği ve tüm Adanalı turizmciler olarak da destekliyoruz.

UNESCO kuralları gereği başvuruyu o ilin en üst belediye başkanı tarafından yapılması gerekiyor. UNESCO Adana başvurusunu her aşamasında çok güçlü bir şekilde destekleyen Adana Valimiz sayın Mahmut Demirtaş’ı ve göreve gelir gelmez projenin başlatılması talimatını veren, projenin her aşamasında bizlere destek olan Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Zeydan Karalar’a tüm projeye katkı sağlayan ekip ve Adana halkı adına teşekkür ediyor şükranlarımızı arz ediyorum.

Asıl süreç ve zorlu görevler bugünden sonra bizleri bekliyor. UNESCO Paris merkezinde yapılacak lobicilik faaliyetinden Adana’da tüm paydaşların katılımıyla yapılacak projelere birçok işi bir an önce yapmamız gerekiyor. Bu konular ve süreçler ve WEB sayfasıyla ilgili bilgileri paylaşmak üzere Proje Danışmanı Sayın Ömer Faruk Çelebi ile Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Şube Müdürümüz Sayın Çağrı Ün de bilgilendireceklerdir.

Mahmut DEMİRTAŞ (Adana Valisi)

Zeydan KARALAR (Büyükşehir Belediye Başkanı)

UNESCO ÇALIŞMA KOMİTESİ

Tayyar ZAİMOĞLU (Çukurova Otelciler Birliği)

Ömer Faruk ÇELEBİ (Proje Danışmanı)

Veyis Durdu (Proje Danışmanı

Çağrı ÜN (Adana Büyükşehir Belediyesi)

Buğrahan BOZCA (Adana Büyükşehir Belediyesi)

Mehlika FİDAN (Adana Büyükşehir Belediyesi)

Gamze BOZKAYA (Adana Büyükşehir Belediyesi)

Ecem ANA (Adana Büyükşehir Belediyesi)

Hasan SANBERK (Adana Büyükşehir Belediyesi

Sabri TARİ (Kültür ve Turizm Müdürlüğü)

Aşiret BORANŞEN (Kültür ve Turizm Müdürlüğü)

Lütfi ALTUNSU (Çukurova Kalkınma Ajansı)

Murat TORUN (Çukurova Kalkınma Ajansı)

Ertan ZİBER (Çukurova Kalkınma Ajansı)

Esma KARABIYIK (Çukurova Kalkınma Ajansı)

Türker DÖLEKOĞLU  (Çukurova Kalkınma Ajansı)

Ali KANSU (Tarım İl Müdürlüğü)

Murat ULAŞ (Seyhan Belediyesi

Adil Murat VURAL (Seyhan Belediyesi)

Haluk UYGUR

Selçuk Çolaük ve Ekibi (Ç.Ü.-USA’dan Bertan Kaynatma)

Koray İNCİ (Ç.Ü.)

Sinan ÖCAL

Barış TOPAL (Adana Ticaret Odası)

Kemal TAN (Adana Ticaret Odası)

Kamil ESKİMEZ (Valilik Basın Müşaviri)

ADANA’DA GASTRONOMİ İLE İLGİLİ DERNEK, KURULUŞLAR VE KİŞİLER

-Çukurova Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği-1991

-Chaine Des Rotisseurs Bailliage Regional d’Adana-2010

-Adana Aşçılar ve Pastacılar Derneği-2016

-Çukurova Aşçılar Derneği-2007

-Kınalı Eller Kadın Kooperatifi-2018

-Mutfak Dostları Derneği Adana Temsilcisi-1998

-Adana Kebapçılar ve Lokantacılar Odası-1965

-Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odası-1964

-Adana Ticaret Odası

-TÜRSAB-Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Adana BYK-1980

-TURYİD-Türkiye Restaurant İşletmecileri ve Gastronomi Derneği-2003

-Gastronomi Turizmi Derneği- Adana Temsilcisi-2014

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor