‘Hayvancılıkta yerli üretim çökmek üzere’

(HABER MERKEZİ)-Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer “Artan Yem Fiyatları sonrası hayvancılık sektörünün yaşadığı sorunları” Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Orhan Sümer, “Hayvancılıkta yerli üretim çökmek üzere” dedi.

YEM FİYATINA %12 İNDİRİM %20 ZAM YAPILDI

Orhan Sümer, “Yem sanayicileri, dışarıdan ithal edilen yem hammaddelerinin fiyatı artınca, artık günlük zam yapmaya başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım Kredi Kooperatiflerinin yemde yüzde 12 indirim yapacağını açıkladıktan sonra önce yüzde 12 indirim yapıldı, sonrasında yüzde 20’yi geçen zamlar yapıldı. Tarım Kredi Kooperatiflerinin buzağı başlangıç yemi Şubat sonunda 50 kiloluk çuvalı 214 lira 45 kuruştu. 10 Mart’ta 228 lira 73 kuruşa çıktı. Bir gün sonra 11 Mart’ta 240 lira 73 kuruş oldu. Bu fiyatlarla hayvancılık sektörünün ayakta kalması çok zor.”

ETİ BAYRAMDAN BAYRAMA GÖRECEĞİZ           

Orhan Sümer, “Karkas yani kemikli etin kilosu 80 lirayı buldu. Normal şartlarda üreticinin, yetiştiricinin, besicinin çok sevinmesi gerekirken artan fiyata üzülüyorlar. Fiyatın daha çok artmasından endişe duyuyorlar. Maliyetler, yem fiyatları dikkate alındığında karkas etin daha da yüksek olması gerekiyor. Fakat, yetiştiriciler fiyat biraz daha artarsa kırmızı et ithalatının yapılmasından korkuyor. Bu nedenle sektör adeta ikiye bölünmüş. Karkas etin artması gerektiğini ve maliyetler nedeniyle zarar ettiklerini söyleyen de var. Fiyat daha çok artarsa yapılacak et ithalatı ile tamamen iflas edeceklerini düşünenler de var. Fiyatların tüketiciye yansıması sonrasında özellikle dar gelirli kesim anca bayramdan bayrama et yiyenilir hale gelecek” dedi.

İTHALAT BİTMEDEN UCUZLUK OLMAZ

Orhan Sümer, “Türkiye, yem hammaddeleri bakımından yüzde 50’nin üzerinde dışa bağımlı. Yapılması gereken yem hammaddelerindeki dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak. Yem üretimini artırmak. Çünkü bugün artık ithalat yapmak hem kolay değil hem de ucuz değil. Yem sanayicileri, tıpkı bitkisel yağ sanayicileri gibi Rusya’dan gelecek gemileri gözlüyor.

Türkiye yılda 1.5 milyon ton kepek ithal ediyor. Kepeğin en büyük 2 tedarikçisi Rusya ve Ukrayna. Savaş çıkmadan önce kepeğin tonu 190 dolardı. Şimdi 300 doların üzerinde. Üstelik ürün yok. Türkiye’nin, ham yağ taşıyan gemileri gibi, kepek gemileri de bekletildi. Sektör zor duruma düştü. Ne yazık ki ithal tarımdan vazgeçilmeden ucuzluk olmayacağını saray iktidarı bir türlü anlamıyor.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor