Hazımsızlık mı yaşıyorsunuz?
ADANA (İHA) – İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve
Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, hazımsızlığın, karnın üst
bölgesinde ağrı, erken doyma, şişkinlik ve bulantı hissi gibi yakınmalara
dayalı sağlık sorunu olduğunu belirterek, bilinçsiz beslenme ve ülser, reflü,
safra kesesi hastalığı gibi durumların hazımsızlık sorununa neden olabileceğini
kaydetti.
Midede oluşan herhangi bir hastalıktan dolayı olabileceği gibi başka organların
hastalıklarının da hazımsızlığa neden olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Yüksel
Gümürdülü, tıpta dispepsi olarak alarak adlandırılan bu problemin iki farklı
şekilde görülebildiğini aktardı. Yüksel Gümürdülü, “Hazımsızlığın bir
çeşidinde, yemeklerden sonra midede yanma ve ağrı, ekşime, geğirme ve bazen
kusma görülür. Bu gibi şikayetleri olan hastalarda mide fazla asit
salgılamaktadır. Mide hareketlerinin şiddetlenmesine sebep olan bu durumda
hasta zaman zaman kramp ağrıları çekebilir” dedi.
Bazı hastaların ise tam tersi bir durum olarak mide asidinin çok az
salgılanmasından dolayı hazımsızlık problemi yaşadığını bildiren Gümürdülü
şunları kaydetti:
“Mide asidi az salgılanan hastaların mide hareketleri ağırlaşmıştır. Mide
gevşemiş ve tembelleşmiştir bu sebepten boşaltım geç gerçekleşir. Bu durumda
hastalarda, yemekten hemen sonra mide bölgesinde ağırlık, dolgunluk ve
şişkinlik hissi oluşur, karın aşırı şişer. Sık sık geğirme gaz çıkarma ve
uyuklama belirtileri gözlenir.”
Hazımsızlığa neden olan unsurlar
Hazımsızlığın, bireyin yaşam kalitesini büyük oranda etkilediğini kaydeden
Gümürdülü, hastalığa neden olan sebeplere de değindi. Stres, kaygı, yorgunluk,
sinirlilik gibi psikolojik sorunların yanı sıra sağlıksız beslenme, yaşam tarzı
ve az çiğnemenin hazımsızlığa yol açtığını kaydeden Gümürdülü, hastalığa neden
olacak unsurları şöyle sıraladı:
“Aşırı sigara ve alkol kullanımı, bilinçsiz ilaç kullanımı, gazlı
içecekler, aşırı kafein tüketimi, ağır, yağlı ve çok baharatlı gıdaların
tüketimi, çok fazla, hızlı yemek yemek , yüksek lifli yiyecekler tüketmek ve az
çiğnemek.”
Bazı hastalıkların da hazımsızlık problemine neden olabileceğinin altını çizen
Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, safra taşları, gastrit, pankreas hastalıkları,
ülser gibi hastalıkların yanı sıra, antibiyotiklerin, aspirin ve reçetesiz ağrı
kesici ilaçların da hazımsızlığa yol açabileceğini vurguladı.
Hazımsızlığın önüne nasıl geçilir?
Yaşam tarzında yapılacak bazı değişikliklerle hazımsızlık şikayetlerinin
azalabileceğinin altını çizen Gümürdülü, bu hastalığa yol açan etkenlerden uzak
durmaları gerektiğini, günde 2-3 büyük öğün yerine sık aralıklarla az yemek
tüketmenin faydalı olabileceğini belirtti.
Gümürdülü hastalara şu uyarılarda bulundu:
“Mide yanmalarını tetikleyen çok baharatlı ve yağlı gıdalardan uzak
durulmalı. Yemekten hemen sonra yatılmamalı. Günlük tüketilen kahve ve çay
miktarı azaltılmalı. Sigaradan ve alkolden uzak durulmalı. Nane ve çikolata
tüketilmemeli. Mutlaka lokmalar fazla çiğnenmeli. Gece yaşanan hazımsızlık
durumlarında, yatak başlığı yükseltilmeli ve karın bölgesini sıkan dar
kıyafetler giyilmemeli.”
Prof. Dr. Gümürdülü, tüm bu önlemler sonunda hazımsızlık şikayetlerinin önüne
geçilmiyorsa mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğinin altını çizdi.