HAZIR GİYİM FUARI KAPILARINI ZİYARETÇİLERE AÇTI

Adana Çukurova 3. Hazır Giyim, Kumaş, Yan Sanayi ve Aksesuarları Fuarı açılış töreniyle başladı. Açılış töreninden konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar “Ben Türkiye’de Tekstil Bakanlığı’nın kurulmasını her zaman istemiş ve her yerde de dile getirmişimdir. Söylemeye de devam edeceğim. İnşallah bir gün gerçekleşir. Adana tekstilin öncüsü, başlatıcısı” dedi.

HABER VE FOTOĞRAFLAR: CANSU ERSOY

ADANA (BÖLGE)-Dün başlayan Adana 3. Hazır Giyim, Kumaş, Yan Sanayi ve Aksesuarları Fuarı’nın açılışı yapıldı. Açılışta Adana Valisi Dr. Süleyman Elban, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç konuşma yaptı.

“PAMUĞUN BEŞİĞİ, SANAYİLEŞMENİN ÖNCÜSÜ, TEKSTİL VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNÜN EN ÖNEMLİ KENTLERİNDEN BİRİ OLAN ADANA’MIZ”

ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, “Bu yıl 3.’sünü düzenlediğimiz Çukurova 3. Hazır Giyim, Kumaş, Yan Sanayi ve Aksesuarları Fuarı’na hoş geldiniz. Pamuğun beşiği, sanayileşmenin öncüsü, tekstil ve hazır giyim sektörünün en önemli kentlerinden biri olan Adana’mız, bu anlamda ülkemiz dinamiklerinin başında gelir” dedi.

Bugün birçok sektörde başarıya ulaşmış firmalarımız olduğunun altını çizen Başkan Kıvanç, “Adana Sanayisi adında bir film yaptırma düşüncemiz var. Temelimiz pamuk üretimi, pamuğun ve tarımın sanayileşmesi olacak. Kamuoyuna bunu umarım en kısa zamanda net olarak açıklarız” diye de ekledi.

“BU SEKTÖR ŞİMDİ OLDUĞU GİBİ İLERİDE DE İHRACATA EN ÇOK KATKI KOYAN SEKTÖRLERİNDEN BİRİ OLMAYA DEVAM EDECEK”

Başkan Kıvanç, bu sektör dünyada yaklaşık 1,5 trilyon dolarlık bir ekonomiye sahip olduğundan bahsetti ve konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“2025 yılında da 2,5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye’nin ihracatta en çok katma değer sağlayan sektörü açık ara tekstil sektörüdür. İstihdamda da bu duru aynıdır. Adana özelinde konuşacak olursak; Adana son yıllarda ihracat rakamlarını artırarak 3 milyar doları aştı ve tarihi bir rekora 2022 yılında imza attı. Bu rakamları daha çok artıracağımıza eminiz. Çünkü Çukurova’mız coğrafi konumu sayesinde son derece avantajlı. Bu nedenle bu sektör şimdi olduğu gibi ileride de ihracata en çok katkı koyan sektörlerinden biri olmaya devam edecek. Bunu daha iyi yapmak için yüksek katma değerli işler gerçekleştirmek istiyoruz. Bunun için de ‘Kumaş Tasarım Yarışması’nı yapıyoruz. Bu sene 14.’sünü yaparak yolumuza devam ettik. Tasarımın bilinçlenmesini ve artmasını istiyoruz. Çünkü bizim sektörde katma değeri artıran şey moda ve tasarım. Bunun için de tasarıma önem veriyor ve markalar yaratmaya çalışıyoruz. Türkiye’de de gerçekten iyi markalar çıkıyor. Bugün de bu markaların bazıları buradalar, ürünlerini sergiliyorlar. Bu fuarın değerinin gün geçtikçe artacağına inanıyoruz. Fuar gerçekten çok önemli bir fuar. Bu yüzden fuarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum”

 “TEKSTİLLE İLGİLİ BİR ŞEY OLDUĞUNDA BEN ANILARIMI TAZELEMİŞ GİBİ OLUYORUM”

Kıvanç’dan sonra konuşmasını yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Ben de tekstille ilgili bir etkinlik olduğunda heyecanlanan ve duygusallaşan biriyim. Çünkü ilk profesyonel yaşamım tekstil ve işçilik ile başlar. Sonra mühendis oldum. Sonra genel müdür oldum ve en son de siyasete atıldım. Ama hala aklımızda üretim ve tekstil var. Dolayısıyla tekstille ilgili bir şey olduğunda ben anılarımı tazelemiş gibi oluyorum. Çok da mutlu oluyorum. Ve elbette böyle fuarlara gelme beni çok sevindiriyor. Başkanın dediği gibi tekstile önem vermek gerek. Çünkü tekstil vazgeçilebilecek bir sektör değil. Çünkü hem ihracatı çok fazla hem de ülkeye sağladığı istihdam çok fazla. Bu yüzden ülke yönetenlerin tekstile çok daha fazla özen göstermesi gerekir” diye bildirdi.

“BEN TÜRKİYE’DE TEKSTİL BAKANLIĞI’NIN KURULMASINI HER ZAMAN İSTEMİŞ VE HER YERDE DE DİLE GETİRMİŞİMDİR”

“Sektöre biraz daha önem gösterilse hem istihdam hem de ithalatın iki kat artacağına inanıyorum. Çünkü ömrünün 25 yılını bu sektöre veren birisiyim. Mesela otomotiv sektörünün ya da başka bir sektörün ihracatı tekstili geçtiğinde ben hep üzülürüm. Ama otomotiv genelde açık veren bir ihracattır. Yani ithalat rakamları daha yüksektir. Ama tekstil bunun tam tersidir” diyen Başkan Karalar, bu yüzden sektöre biraz daha fazla değer verilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

“SADECE TEKSTİLDE DE DEĞİL ADANA ÇOĞU ŞEYDE ÖNCÜ”

“Ben Türkiye’de Tekstil Bakanlığı’nın kurulmasını her zaman istemiş ve her yerde de dile getirmişimdir. Söylemeye de devam edeceğim. İnşallah bir gün gerçekleşir” diyen Karalar konuşmasını şu şekilde noktaladı:

“Adana tekstilin öncüsü, başlatıcısı. 1800’lerde Fransızlar buraya ilgi göstermiş. Çünkü bu bereketli toprakları yüzünden. İç savaş olduğunda orda pamuk üretiminde bir sorun olduğunda ilk gözlerini açtıkları yer Adana’dır. Sadece o zaman da değil ondan öncesi de var. Adana dediğim gibi bu alanın öncüsü. Sadece tekstilde de değil Adana çoğu şeyde öncü. Son yıllarda geriye gitmiş Adana’nın tekrar atağa geçeceğini hep beraber göreceğiz. Sayın valimin de dediği gibi Adana ilerleyen yıllarda her alanda kademe atlayacak ve yine bölgenin öncüsü, incisi, lideri olacak.”

“TEMEL HAM MADDELERİ GARANTİYE ALMAMIZ LAZIM”

Adana Valisi Dr. Süleyman Elban’da “Benden önceki konuşmacıların hepsi tekstilin önemini özetledi” dedi ve fuarla ilgili farklı birkaç konuya değineceğini belirtti. Çok uzun zamandan beri Çukurova’da pamuk hasadı yapıldığını hatırlatan Vali Elban, konuşmasını şöyle devam ettirdi:

“Ama dünyanın dikkati 1800’ün ikinci yarısından sonra buraya yöneliyor. Sanayileşme de burada başlıyor ve daha sonra Ege’de bu iş devam ediyor. Türkiye’nin kendi ihtiyacı burada üretilen ürünlerle karşılaşıyor. Ta ki 1980’lere kadar… 80’lerden sonra Türkiye tekstil sektöründe bir sıçrama yaşıyor ve ciddi bir ihracat kavramıyla tanışıyor. Bunun sonucunda tekstil için güzel günler başlıyor. Ancak uzun zamandır ihracatta ve tekstil sektöründe bir yerlerde tıkanmışlık var. İhracatı her ne kadar fazla olsa da yine de bir sıçrama yapması lazım. Ancak henüz o sıçramanın eşiğinde değiliz. Öncelikle temel ham maddeleri garantiye almamız lazım. Yani pamuk ekimine önem vermemiz lazım. Doğru pamuk yerlerini seçmemiz lazım. Bu yüzden yeni insanların sektöre girmesi lazım. Çok kaliteli şeyler yapılıyor. Gerçekten insan gururlanıyor.”

Fuar 4 Şubat tarihine kadar devam edecek.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor