HDP: Zeydan Karalar’ı desteklemedik

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eş Başkanı Mehmet Mahsun Eriğ, partililerinin Büyükşehir Belediyesi’nde işe alınacağı iddialarına ilişkin olarak, ‘’Bir şahıs, bir başkan veya herhangi biri üzerinden iş ve istihdam sağlama politikamız yoktur. Ayrıca biz Zeydan Karalar’ı desteklemedik. Cumhur İttifakı’nı geriletmek adına politika ürettik. Kimseyle bir anlaşma sağlamadık ki, şimdi onlardan üyelerimiz için bir iş talebimiz olsun’’ dedi. 

HABER:  Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE)-Adana’da, bazı siyasi çevreler tarafından HDPliler’in Büyükşehir Belediyesi’nde işe yerleştirileceği hususunda ortaya atılan iddialar, ‘Bankamatikçi’ tartışmalarından daha sık konuşulur hale geldi. Halkların Demokratik Partisi İl Eş Başkanı Mehmet Mahsun Eriğ’i ziyaret ederek işin aslını sorduk. Eriğ, bununla beraber merak ettiğimiz diğer sorulara da samimi yanıtlar verdi.

Geride bıraktığımız seçim sürecinin ardından, şu an Parlamenter Sistem’e geri dönüş tartışmaları yaşanıyor. Şahsınızın ve partinizin bu konuda ki görüşleri nelerdir?

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi oturmadığı için Parlamenter Hükümet Sistemi’ne dönüş tartışmalarının yaşanması çok normal. Ancak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Parlamenter Sistem’in ortaya çıkan eksiklerinden ötürü meydana gelmedi mi? Bunu atlamamak gerekir. Cumhurbaşkanlığı Sistemi önce fiili olarak başladı ardından referandumla somutlaştırıldı. Bizler, her şeyden önce demokratik bir Parlamenter Sistem olması gerektiğine inanıyor ve savunuyoruz. Demokrasi olmadıktan sonra Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin de, Parlamenter Sistem’inde bir anlamı kalmıyor.

Sistem tartışmalarının yanı sıra, erken seçim de çok konuşuluyor. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?

Bu sorunun muhatabı genel merkezimiz aslında. Kendi açımızdan bir değerlendirme yapacak olursak, olası bir seçime karşı Adana teşkilatı olarak her zaman hazır olduğumuzu söyleyebilirim. Halktan aldığımız güçle başarılı sonuçlar çıkaracağımıza da eminim. Halkımızın önerilerini dikkate almaya ve bu yönde hareket etmeye devam ettiğimiz sürece, seçimlerde sorun yaşayacağımızı sanmıyorum. İnsanların, oyunu kullandıktan sonra sabaha kadar sandıkların başında uyumaya gerek görmeyeceği seçimler olması arzusundayız. Bizim için seçimlerde önemli olan bunlar.

Büyükşehir Belediyesi’nde ‘bankamatikçi’ tabir edilenlerin çıkışı veriliyor. Bu süreçte muhalif bazı siyasiler, Zeydan Karalar’a destek veren HDPliler’in işe yerleştirileceği iddialarını ortaya atıyor. Bu söylemlerin aslı var mı?

Hangi partiden olursa olsun, emeğiyle çalışan insanların işten çıkarılmasına kesinlikle karşıyız. Kesinlikle ayrım yapmadığımızın özellikle altını çizmek istiyorum. Örnek vermek gerekirse, Mersin’e bağlı Akdeniz Belediyesi’nde seçimleri kazandığımızda, bize zıt partide olan işçiler vardı. Hiç birine işten çıkmaları için baskı uygulanmadı. ‘Bizimle çalışın, size uymazsa ayrılırsınız’ denildi. Şunu her zaman söylerim, bankamatikçi emek hırsızıdır. Bununla beraber, HDP’nin bir şahıs, başkan veya herhangi biri üzerinden iş ve istihdam politikası yoktur. Şu yaklaşımı da doğru bulmuyorum; Falanı HDP destekledi… Öyle bir şey yok. Biz, Cumhur İttifakı’nın ülkeye fayda sağlayacağına inanmadık. Amaçlarının kendilerine fayda sağlamak olduğunu gördük ve Cumhur İttifakı’nı geriletmek adına politika ürettik. Kimseyle bir anlaşma sağlamadık ki, şimdi onlardan üyelerimiz için bir iş talebimiz olsun.

Adana’ya hizmet amacıyla önerilerinizi paylaşmak adına Başkan Zeydan Karalar ile görüşmeleriniz oluyor mu?

Bizim yerel yönetimler politikamız bellidir. Bu mihval üzerinden çeşitli toplantılarda, bütün belediye başkanları ile görüşlerimiz paylaştık. Ekolojik bir Adana, ranta dayalı değil de şehirleşmeye dayalı bir imar planı, kadın yaşam evleri, kadın daire başkanlarının görev aldığı bir belediye, güney mahallelerinde kültür merkezleri, spor tesisleri taleplerimizi ilettik.

Güney mahalleleri demişken, partinizi kuzey bölgesinde etkili göremiyoruz. Bunun sebebi nedir?

Biz refah düzeyi yüksek olanların da partisiyiz ancak kendimizi oralara fazla anlatamamışız demek ki. Biliyorsunuz ki medya bizim çalışmalarımıza pek fazla yer vermiyor. Bunun da etkisi var. Fikirlerimizi medya üzerinden halka anlatabilmiş olsaydık, kuzeyde de etkili bir parti olabilirdik.

Yakın geçmişte Türkiye partisi olma yolunda önemli mesafeler kat etmiştiniz. Şu an ki pozisyonunuz nedir?

Biz her kesime hitap eden bir Türkiye partisiyiz zaten. HDP, gerek tavırlarında, gerek seçim bildirgelerinin hepsinde bir Türkiye partisi olduğunu her seferinde açıklamıştır. Milletvekillerimize ve seçim süreçlerinde ki adaylarımıza bakarsanız her etnik gruptan kişilerin var olduğunu anlarsınız. Bunu diğer partilerde çok az görürsünüz. Belki de yoktur. Bu algı İktidar partisi tarafından atılan bir iftiradır ve bizi ayrıştırmak istenmektedir. HDP sadece Kürtlerin partisi değildir. HDP bütün halkların partisidir. HDP’nin barajı geçmesi için kitlelerin kenetlendiği örneğini verecek olursak, Türkiye partisi olduğumuz görülebilir.

Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor