HDP’li Tülay Hatimoğulları, olası Adana depremini gündeme getirdi
(HABER MERKEZİ)-HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, aktif fayın olumsuz etkileyebileceği yönündeki uyarılar ışığında olası Adana depremini TBMM’de yaptığı açıklamayla gündeme getirdi. Hatimoğulları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a soru önergesi verdi.
Tülay Hatimoğulları yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“6 Şubat 2023 tarihinde Maraş Pazarcık ve ardından Elbistan merkezli yaşanan depremlerde maalesef TÜİK verilerine göre 14 milyon yurttaşımız etkilendi, AFAD’ın açıklamasına göre 44 bin 374 yurttaşımız da hayatını kaybetti. Depremden en çok etkilenen Hatay, Maraş, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Urfa, Antep, Kilis, Osmaniye, Elazığ şehirleri arasında Adana da yer aldı. Adana’da resmî açıklamalara göre; 11 bina yıkılmış, yaklaşık 7 bin kişi yaralanmış ve 418 can hayatını kaybetmiştir.
Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Semir Över, Adana’da birkaç aktif fayın olduğunu ve “Bunlardan Ceyhan Fayı 1998 yılında 6.2 büyüklüğündeki deprem üretti. Ancak aradan 22 yıl geçti ve fay enerji biriktirmeye devam ediyor. Bu fayın dışında güneybatıda Karataş’tan başlayan kuzeydoğuda Osmaniye üzerinden devam eden Karataş-Osmaniye Fayı uzun zamandır büyük bir deprem üretmedi. Bu fay üzerindeki devam eden sismik boşluk dikkate alınmalı. Adana’da olası büyük bir depremde Kıbrıs’ın kuzeyini de katacak şekilde Adana ve civarında hissedileceği, dahası zayıf binaları olumsuz yönde etkileyebileceği unutulmamalı” şeklinde uyarılarda bulunmuştur.
Bu bağlamda;
- Aktif fayın olumsuz etkileyebileceği yönündeki uyarılar ışığında Adana özelinde acilen gündeme aldığınız çalışmalar var mıdır?
- Bölgede ve Adana kenti özelinde deprem konusunda yapılan çalışmalar nelerdir?
- Deprem esnasında, tehlikeli binalardaki riski azaltmak için sağlaştırma ya da riskin çok daha fazla olduğu yerlerde yıkım çalışmaları Bakanlığınız tarafından yapılmakta mıdır?
- Adana’nın nüfusu ve deprem riski düşünüldüğünde, kentte kaç tane deprem toplanma alanı vardır? Bu alanlar yeterli midir?
- Kentteki ağır ve orta hasarlı bina sayıları ayrı ayrı nedir?
- Tüm Adana’da riskli bina tespiti yapılmış mıdır? Yapıldıysa nasıl önlemler alınmıştır?
- Riskli binalarda yaşayan yurttaşların barınma ve tüm ihtiyaçları için planlamalar yapılmış mıdır?
- Zemin etütlerinde zorunlu olmasına rağmen jeofizik uygulamalara yer verilmemesi söz konusu mudur? Bunun önlemi alınmakta mıdır ve tarafınızca denetlenmekte midir?
- Hastaneler ve tüm kamu binalarının hasar tespitleri yapılmış mıdır? Durumları nedir?
- Son 20 yılda Adana’da kaç bina imar affından yararlanmıştır?”