HDP’YE OPERASYON

(HABER MERKEZİ)-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kobani bahanesiyle 2014’te düzenlenen eylemlere ilişkin soruşturma kapsamında 7 ilde 82 kişi için gözaltı kararı verdi. Gözaltı kararı verilenler arasında eski ve yeni HDP Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, eski milletvekilleri ve bir belediye başkanı bulunuyor.

GÖZALTINA ALINANLAR

Eski HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Eski HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Eski HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Eski HDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna, Eski HDP İstanbul Milletvekili Emine Beyza Üstün, Eski HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, HDP MYK Üyesi Alp Altınörs, HDP’li RTÜK Üyesi Ali Ürküt, Eski HDP MYK üyelerinden Can Memiş, Berfin Köse, Gülfer Akkaya, Bircan Yorulmaz, Dilek Yağlı, Günay Kubilay, Pervin Oduncu, Eski HDP Genel Saymanı Zeki Çelik, Eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı İsmail Şengül, Bülent Parmaksız.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu’nun soruşturmayla ilgili verdiği diğer bilgiler şöyle:

* Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki iller başta olmak üzere 35 il, 96 ilçe ve 131 yerleşim yerinde, özellikle 6 Ekim 2014 tarihinden başlayarak 7- 8- 9 Ekim 2014 tarihlerinde yollara barikatlar kurmak suretiyle yollar kesildi, uzun namlulu silah, molotof kokteyli, havai fişek, taş ve sopa kullanmak suretiyle kamu binalarına, kamu araçlarına, vatandaşların ikametlerine, iş yerlerine ve araçlara zarar verildi.

37 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

* Terör olayları kapsamında 7 Ekim 2014 gününden başlayarak 8- 9 Ekim 2014 tarihlerinde terör eylemleri sonucu 37 kişi hayatını kaybetti.

* 29 adam öldürmeye teşebbüs 3 bin 777 mala zarar verme, 25 alıkoyma, 395 hırsızlık, 15 yağma, 308 iş yeri ve konut dokunulmazlıklarını ihlal, 13 Türk bayrağını yakma, 7 Atatürk’ü Koruma Kanununa Muhalefet suçları işlendi. 326 güvenlik görevlisi ile 435 vatandaş yaralandı.

18 SANIK HAKKINDA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Diyarbakır’daki izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz’un öldürülmesiyle ilgili 41 sanıktan 16’sı “canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” ile “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçlarından beşer kez ağırlaştırılmış müebbet, 2’si ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Suç tarihinde yaşı 18’den küçük olan 6 çocuğa ise 110’ar yıl hapis cezası verildi.

HDP’DEN AÇIKALAMA

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, 82 kişi hakkında gözaltı kararı verilmesi sonrası bir basın toplantısı düzenledi. Sancar “Bu bir intikam operasyonudur. Yargı uzun süredir olduğu gibi iktidarın sopası kullanılmaktadır. 6-8 Ekim olaylarını sorumlusu partimiz değildir” dedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor