HERKESE PARA VAR, ÇİFTÇİYE GELİNCE YOK!..

Yıllarca değişmleyen bir kural işleniyor. Ekonominin sıkıntıya düştüğü dönemlerde sanayicinin, esnafın, müteahhidin, ticaret erbabının borçları hemen yapılandırılıveriliyor. Hatta iktidar ayakın olanların, örneğin Mehmet Cengiz’de olduğu gibi milyonlarca liralık vergi borcu siliniveriyor. Üstelik bunlara destek için kredi paketleri açılıyor. Fakat aynı yaklaşımı tarım sektörüne bir türlü gösteremiyorlar. Bu ülkemizde iktidarların tarıma bakışının tipik örneğidir.

Sadece seçim dönemlerinde kırsaldan oy almak için destekler biraz daha önce ödenir. Çiftçinin birikmiş alacakları karşılanır. Seçimden sonra tekrar eskiye dönülür.

2019’da yapılan yerel seçim öncesinde çiğ süt üreticilerine verilen litre başına 10 kuruşluk destekleme primi 25 kuruş olarak devam etmesi bekleniyordu. Ancak, Tarım ve Orman Bakanlığı bütçede para olmadığını gerekçe göstererek çiğ süt primini litre başına tekrar 10 kuruşa düşürdü. Hem de geriye dönük olarak.

Çiftçi tepkili. İnşaat, sanayi, turizm ve birçok sektöre yönelik destek paketleri, teşvik edici krediler çıkarılırken, kendilerinin üvey evlat olarak görüldüğünü belirten çiftçiler, “Herkese para bulunuyor, çiftçiye gelince yok diyorlar. Herkesin borçları ertelendi. Çiftçiye gelince borçlar ertelenmiyor, bizim üretmemizi, yaşamamamızı istemiyorlar” diyor.

Artan gıda zehirlenmeleri, zirai ilaç kalıntısı nedeniyle ihraç edilen tarım ürünlerinin eri dönmesi hem üreticileri, hem de ihracatçıları zarara uğratıyor. Çözüm olarak sunulan kontrollü, sertifikalı iyi tarım ve organik tarım yöntemleriyle üretim yapanlar, Cumhurbaşkanlığı 2019 Tarımsal Destekleme Kararnamesi ile adeta cezalandırıldı.

“2019 yılında yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı” uyarınca organik tarım ve iyi tarım destekleri azaltılırken, üç yıl üst üset iyi tarım desteği alanlara 2019 yılı içinde destek ödenmeyecek.

Organik tarımda ise 2017 ve 2018’de destek alanlar 2019’da destek alamayacaklar. İyi tarım, organik tarımla sağlıklı, güvenilir üretim yapanlar cezalandırılıyor.

Organik tarım yapan çiftçilere yapılacak desteklemeler ürün seritfikasına göre farklılaştırıldı.

İyi tarım destekleri 2018’de sebze, meyve, süs bitkileri, tıpbi aromatik bitkiler, örtü altı, çeltik, su ürünleri gibi ürün gruplarına göre verilirken, 2019 üretim yılında bireysel veya grup sertifakosyonu seçeneğine göre düzenlenmiş iyi tarım uygulamaları seritfikasına sahip olan çiftçilere destek veriliyor.

Orgnak tarım ve iyi tarım bir çok ülkede sağlıklı ve güvenilir gıda üretimi için özel olarak destekleniyor!..

Türkiye’de ise bu kararnameyle sağlıklı, güvenilir üretim yapan cezalandırılıyor.

İhraç edilen ürünlerde ilaç kalıntısı çıktığı için İYİ TARIM UYGULAMALARI başlatıldı. Narenciye de iyi tarım uygulayan bir çiftçi 2016-2017 ve 2018’de destek aldıysa şimdi neden cezalandırılıyor.

İyi tarımda ve organik tarımda her şey kontrollü yapılıyor. Denetim firmaları çok sıkı denetleyerek sertifika veriyorlar. Hangi akla hizmetle bu üretim şekli desteklenmeyecek?

İyi tarım yapanlarla, organik tarım yapanlara Ziraat Bankası adha yüksek limitle kredi sağlıyordu. Şimdi üretici bundan da yararlanamayacak!..

Yoksa organik tarım ürünlerinin ülkemizde çökertilmesiyle yandaş ithalatçıların önü mü açılmak isteniyor?…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor