HEYECANSIZ GEÇECEK TOKYO OLİMPİYAT OYUNLARINDA OHAL BELİRSİZLİĞİ

Geçen yıl yapılması gereken Tokyo Olimpiyat Oyunları KORANAVİRÜS nedeniyle bir yıl ertelenmişti. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tavırlı davranarak bu yıl Tokyo Olimpiyat Oyunları’nın 23 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında kesin yapılması kararı aldı ve üye ülkelere duyurdu.

Tüm ülkeler sporcularını buna göre hazırladı. Ancak, Japonya hükümeti salgının sürekli arttığını gerekçe göstererek olimpiyatlara 15 gün kala 22 Ağustos’a kadar ülkede (OHAL) ilan ederek olimpiyatlara katılacak ülkelerin sporcu, antrenör, yönetici, hakem ve medya mensuplarının kafasını karıştırdı. 

Benim de üyesi olduğum Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener aynı zamanda Dünya Okçuluk Federasyonu Başkanı olduğu gibi IOC’nin de asbaşkanı görevini sürdürmekte. Uğur başkan da olimpiyatların bir kez daha ertelenmesinden yana değil. Ancak, diğer taraftan Japonya halkının yüzde 80’nin istemediği Tokyo Olimpiyatları nasıl gerçekleştirilecek?

Sporcular performanslarının zirvesindeler, kan değerleri, beslenme, sağlık, akreditasyonlarını, konaklama, uçak biletleri gibi tüm hazırlıklarını tamamlayarak kampa çekildiler. Zaman çok daraldı. Belirsizliğin giderilerek IOC Başkanı Thomas Bach tarafından en yakın zamanda ciddi, net açıklama yapılarak tüm ülkeler bilgilendirilmelidir.

Anımsanacağı gibi olimpiyatlar Tokyo’ya verildiği dönemde Türkiye’de aday ülkeler arasında en güçlüsüydü. Dönemin Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakan ve diğer yetkililer ve halk büyük destek vermişlerdi. TMOK Başkan Prof. Dr. Uğur Erdener, Düzenleme Komitesi Başkanı hemşerimiz Hasan Arat, büyük özveri ve çaba göstermişlerdi.

 İlk kez olimpiyat almaya çok yakınlaşmıştık. Madrid’i eledik, ancak siyasi ve farklı nedenlerle 5 kez aday olduğumuz olimpiyatları Tokyo’ya kaptırmıştık. Olimpiyat Oyunları hiçbir dönemde Müslüman bir ülkeye verilmemişti. Türkiye çok şeyleri aştı. Artık olimpiyat yapmayı hak ediyor kanısındayız.

Hepsinden öte, olimpiyatlarda terör, trafik, hava kirliliği, hava alanı kapasitesi, spor tesisleri,  otel, konaklama ve yatak sayısı kadar sporcu sağlığı her zaman ön plandadır. Şu anda bile Japonya’da Sakurajima, Kagoshima, Fuji ve Shizuoka gibi volkanik yanardağlar halen tehlike saçmaktadırlar.  Ayrıca, Fikuşima’da nükleer sızıntı, radyasyon halen sürüyor. Nerede sporcu sağlığı?

Normal olimpiyatlarının ardından PARALİMPİK (ENGELLİLER) OLİMPİYATLARI nasıl yapılacak? Dünya sporcuları açıklama bekliyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor