HIZIR İLE İLYAS İÇİN MASKE BULMALIYIZ

“Beleş dağıtılacak, para alınmayacak” talimatından bu yana üç hafta kadar geçti. Hala maskeye kavuşamayan ve maskesiz çıkması halinde ceza yiyecek vatandaşlarımız çok. Bu konuda lafa girersem ucu siyasete bulaşabilir ve bakarsınız zülf-i yare filan dokunur, ardından adımız mahkemede okunur. Aman aman, siyaset bizden uzak dursun. 16 milyon işsiz varmış da, ücretsiz izne çıkan milyonlar yanacakmış da, yok efendim emekliler sürünüyormuş da, muş da muş… Bana ne canım. Kaderde ne varsa o olur. Adamın birine sordum, “Çoluk çocuk aç yatıyor diyorsun, peki ne olacak sonu?” Oldukça makul ve mantıklı cevap verdi: Asıl olan öteki dünyadır. Bu dünyada cefa çeken, ölümden sonraki ebedi dünyada sefasını sürecek. ..

Baktık, adam siyaseti ve ahireti çok iyi biliyor. Çekilmeye karar verdik. Kişi haddini bilmeli. Çok şükür memlekette hür ve gür basın var. Gürül gürül hepsi de aynı manşeti serbestçe atabiliyor. Atamayanların bir kısmı içeride yatıyor. Bunlardan aldığımız ders sonucu, siyasetten uzaktayız ve sandıktan sandığa sarışıp, hasret gideririrz, o kadar.

Günümüzün konusu ne? Covit 19!..  Yani Conoravirüs. En birinci önlem aracı maske. Yüce Rab’bim nasip ve müyesser kılarsa, memlekette maske dağıtımı sürecek. Lakin, tüm insanlar bir yana, 5 Mayıs’ta dünyamızı şereflendirecek olan iki Mübarek isim, Hızır Aleyhisselam ile İlyas Peygamber’e maske yetiştirmek en birinci görevimizdir. Dünya’ya beti-bereketi  armağan eden bu mübarekler 5’inde yeryüzünde buluşup 6’sında dönecekler. Maske veremezsek ve hafazanallah virüs kaparlarsa, önümüzdeki yıllarda susuz, otsuz, ağaçsız kalabiliriz.

Hızır ile İlyas’ın yılda bir yer yüzünde buluşması çoook eski tarihlerden bu yana Türkler ve Asyalı pek çok milletler tarafından “Hıdırellez” şenlikleriyle kutlanır. Bu suretle her ikisine şükranlarımızı bildirmiş oluyormuşuz. Ellez, İlyas’ın mutasyona uğramış şekli. Yani, Hızır-Ilyas, olmuş Hıdır-Ellez.

Hıdır’ın asıl adı Hızır. Sadece yeşili getirmekle kalmaz, darda kalanlara da yetişir. Örneğin, Dünya Sağlık Örgütü Corona Mücadelemizle ilgili olarak 100 Milyon Dolar verilmesini onayladı ya, eminim Ankara’da bazı büyüklerimz “Hızır gibi yetişti” diyeceklerdir. Hızır ismi Zebur’da, Tevrat’ta ve İncil’de geçer. Bizim kitapta yeri olmamakla beraber, bazı İslam tefsir uleması tarafından önem atfedilmiş. Arapça’ya Hıdır, yani “Yeşil” anlamındaki ismiyle geçmiş. Som mermer üstüne otursa, altında çayır-çimen yükselirmiş, o derece…

İlyas, İbranice Eliyah olan Peygamber’in İslam dünyasındaki ismi.  Kur’an-ı kerim’de adı iki kez geçiyor. Zamanında, yoldan çıkmış kavimlerle esaslı mücadele edip onları yola getirmiş. Tek tanrılı her dinde adından hayırla bahsedilir. Latin Dünyasındaki adı Eliyas’dır. Yahudi inançlarına göre, Eliyah, yani İlyas peygamber, Milattan Önce on birinci yüzyılda, İsrail kralları olan Ahab (874-853) ve Ahazya (853-852) dönemlerinde krallık adına önemli görevlerde bulunmuş.

Bundan ötesi bilgimizi aşar. Bizimki salt endişe…

Bu iki mübarek zat topu topu senede bir gece bizimle oluyor. Bu yılki ziyaretleri tam da Covit 19 günlerine denk geliyor. Kim yapacaksa artık, her ikisine mutlaka maske vermeli ve birer şişe de kolonya sunmalıyız. Bundan ötesi, belediye yardımının doğru olmadığını söyleyebilen kurum varsa, ona ait olmalı.

Değerli okurlarım; Bir Mayıs Bayramınızı içtenlikle kutlarım.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor