“İĞNE YAPACAK ENJEKTÖR DAHİ BULUNAMAYACAK’’

Devletin bütçe açığını düşük göstermek için sektöre biriken 6 milyar liralık borcunu ödemediğini ifade eden Mehmet Ali Çetin, Türkiye genelinde 13 firmadan 10 bininin, Adana’da ise 300 firmadan 240’ının piyasadan çekildiğini, bu gidişle kepengi açık medikalci kalmayacağını söyledi.

Adana’da ki kamu hastanelerinde ameliyat ve tetkiklerin ertelenmesinin, ekonomik sıkıntıdan dolayı tıbbi malzeme yetersizliğinden kaynaklandığı öğrenildi. Çukurova Medikalciler Derneği Başkanı (ÇUMED) Mehmet Ali Çetin, BÖLGE’ye yaptığı açıklamada, her hastanede mevcutta bulundurulması gereken 700 bin kalem tıbbi malzemenin tek tedarikçisinin medikalciler olduğunu, ödeme alamayan meslektaşlarının ise kısıtlı hizmet vermek zorunda kaldığını söyledi. Başkan Mehmet Ali Çetin, ‘’Soruna acil müdahale edilmezse hastanelerde iğne yapacak enjektör bile bulmak zor hale gelecek’’ diye konuştu.

BÜTÇE AÇIĞINI DÜŞÜK GÖSTERMEK İÇİN ÖDEME YAPILMIYOR

Hükümetin para ödeme politikasına bağlı olarak ülke genelinde 14 bin firmadan 10 bininin, Adana’da ise 300 firmadan 240 tanesinin piyasadan çekilmek zorunda kaldığını ifade eden Başkan Çetin,  kentte ciddi çalışan 20’den fazla firma olmadığını belitti. Bunun sebebini, üniversite hastanelerinde başlayan ekonomik darboğazın hızlı bir şekilde diğer kamu hastanelerine de yayılmasına bağlayan Çetin,  Devletin tıbbi malzeme sektörüne 6 milyar lira borcu bulunuyor. Bu borç, devlet hastanelerinde 10 ay, üniversite hastanelerinde ise 3 yılın karşılığı olarak biliniyor. Devlet, bu parayı ödemek yerine, bütçe açığını düşük göstermek için borç tahakkuk ettirmeyip, bankalardan kredi olarak piyasalara dağıtmaya çalışıyor’’ dedi.

İKİ ŞEHİRDE KAMU HASTANELERİNE TIBBİ MALZEME VERİLMEYECEK

Dün itibariyle, Elazığ ve Malatya’da ki medikalcilerin ödemeler yapılana kadar hiçbir hastaneye tıbbi malzeme vermeme kararı aldığını kaydeden Mehmet Ali Çetin, bunun kısa zamanda Adana dahil olmak üzere diğer şehirlere de yayılacağını belirtti. Çetin, şunları söyledi;  ‘’Şu an malzeme eksikliğinden ötürü ameliyatların ciddi bölümü yapılamıyor ve erteleniyor. Bunlar kamuoyuna pek yansıtılmıyor ancak gerçek olanlar bunlar. Kamu hastaneleri yöneticileri kendi aralarına toplanıp devletin üst kademelerine yaşadıkları ekonomik krizi sürekli bildiriyorlar fakat onlar da sonuç alamıyorlar. Zira, üniversite hastaneleri her yıl 100 milyon bütçe yapıyorsa, 20 milyon açık veriyor. Dolayısıyla onlarında elinden bir şey gelmiyor.’’ 

***

Medikalcilerin mağduriyeti hastalara yansıyor  

HABER: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE) – Adana’da, tıbbi malzeme yetersizliğinden dolayı kamu hastanelerinde ameliyat ve tetkiklerin ertelendiği iddiaları günden güne yayılıyor. Her hastanenin mevcutta bulundurması gereken 700 bin kalem tıbbi malzemenin tek tedarikçisi olan medikalciler, iddiaları doğrulayarak, ödeme alamadıkları için kısıtlı hizmet vermek zorunda kaldıklarını söylüyor. Çukurova Medikalciler Derneği (ÇUMED) Başkanı Mehmet Ali Çetin, ‘’Soruna acil müdahale edilmezse hastanelerde iğne yapacak enjektör bile bulmak zor hale gelecek’’ diyor.

KADROYA ALINAN İŞÇİLER KRİZİN TUZU-BİBERİ OLDU

Başkan Çetin, ‘’Devlet Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) tıbbi cihaz ve malzeme fiyatları 10 yıldan beri yeniden belirlenmiyor, iyileştirme sağlanmıyor. Devlet, özel hastanelerin ayakta durması için 10 yıl önce verilen fiyatın 3 katı kadar vatandaştan katkı payı alma yetkisi verdi. Yani hastaya 1 liralık hizmet verilmişse, 3 lirada hastadan almaya başladılar. Üniversite ve kamu hastaneleri, benzer bir uygulama yapamadıkları için ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya kaldılar’’ dedi. ‘’Kamuda geçici işçi statüsünde çalışanların da kadroya alınmalarını darboğazın tuzu biberi olarak kabul edildi’’ diye konuşan Çetin, ‘’Onlar da döner sermayeye dahil oldular. Çukurova Üniversitesi ile yaptığım en son görüşmede bin 800 işçinin çalıştığı, gerçek ihtiyacın ise 800 civarında olduğu belirtildi. Fazladan bin işçi çalıştırıyor. Balcalı Hastanesi, birçok kalem ürünü alamayacak kadar borca batmış durumda’’ ifadelerini kullandı.

ALACAKLAR VERGİDEN MAHSUP DA EDİLMİYOR

Devletin tıbbi malzeme sektörüne 6 milyar lira borcu bulunduğunun altını çizen Çetin, ‘’Bu borç, devlet hastanelerinde 10 ay, üniversite hastanelerinde ise 3 yılın karşılığı olarak biliniyor. Devlet, bu parayı ödemek yerine,bütçe açığını düşük göstermek için borç tahakkuk ettirmeyip, bankalardan kredi olarak piyasalara dağıtmaya çalışıyor. Devlet ödeme yapmadığı gibi alacağımızı vergiden mahsup da etmiyor’’ dedi.

MALZEME OLMAZSA HASTANELER HİZMET VEREMEZ

Mehmet Ali Çetin, şunları söyledi;  “Çukurova Üniversitesi, iki ay önce firmamdan kan tüpü alacaktı. Vermek istemedim. Çok ısrar ettiler. Sonradan öğrendim ki hiçbir firma kan tüpü vermek istememiş. Eğer o dönemde kan tüpü alamamış olsalardı laboratuvarlarda kan testi yapılamayacaktı. Medikal malzemeler olmazsa hastaneler hizmet veremez. 700 bin çeşit üzerinde tıbbi malzeme kayıtlı ve bunları tedarik etmek zorundalar. Böyle giderse hastanelerde iğne yapacak enjektör bile bulmak zor hale gelecek. Ki şu an bile zor zaten. Hastane yetkilileri, ‘Devlet para vermezse bizim yapabileceğimiz bir şey yok’ diyerek ellerinden bir şey gelmediğini söylüyorlar. Kendi aralarına toplanıp devletin üst kademelerine yaşadıkları ekonomik krizi sürekli bildiriyorlar fakat onlar da sonuç alamıyorlar. Üniversite hastaneleri her yıl 100 milyon bütçe yapıyorlarsa 20 milyon açık veriyor.’’

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor