İHD VE ÇHD ÜYELERİ, “AV.ŞÜHEDA RONAHİ ÇİFTÇİ SERBEST BIRAKILMALIDIR” DEDİLER

(HABER MERKEZİ)-İnsan Hakları Derneğive Çağdaş Hukukçular Derneği üyeleri, İHD Adana şube binasında basın açıklaması yaptılar. Açıklamayı Av.Baran Taygun Metin okudu.

Metin; “Meslektaşımız hakkındaki iddianame derhal hazırlanmalı ve meslektaşımız Şüheda Ronahi Çiftçi serbest bırakılmalıdır” dedi.

Av. Baran Taygun Metin konuşmasına şu şekilde devam etti;

İnsan hakları savunucusu meslektaşımız avukat Şüheda Ronahi Çiftçi, 20 Şubat günü örgüt üyeliği suçlamasıyla gözaltına alınmış ve 23 Şubat günü tutuklanmıştır.

Soruşturma dosyasında kısıtlılık kararı olması nedeniyle, savunma avukatlarının dosyayı ve delillerini incelemesi baştan itibaren engellenmiş ve 24 saat süreyle avukat görüş kısıtlaması kararı da verilmiştir.

Meslektaşımız, ÇHD ve İHD’ de yönetici ve ÖHD üyesi olup, aynı zamanda Antalya Barosu İnsan Hakları Merkezi aktif üyesi olarak, bütün bu kurumlar adına hapishanelerdeki hak ihlallerinin tespiti ve raporlanması için çalışma yürütmekte olan bir hak savunucusudur.

Hak örgütlerinin önemli bir çalışma alanı da hapishanelerdir. Türkiye ve Kürdistan’da yeni inşa edilen birçok S, Y Tipi ve Yüksek Güvenlikli Hapishanelerle birlikte hak ihlalleri artmıştır. Yine Antalya ve ilçeleri ve Burdur ilinde  son 3 yılda hapishane sayısı 9’a yükselmiş, Türkiye’nin dört bir yanından binlerce mahpus Antalya hapishanelerine sevk edilmiş ve edilmeye devam etmektedir. Bu gelişmeye paralel olarak, kurumlar ve kurumlarda çalışan hak savunucu avukatların iş yükü ve sorumluluğu daha da artmıştır. Kurumlara sürekli uzak illerde yaşayan mahpus ailelerinden ve avukatlardan yoğun bir şekilde yazılı veya telefon yoluyla başvurular gelmektedir. Telefon başvuruları ise çoğunlukla doğrudan, bir şekilde isim ve iletişim bilgilerini öğrendikleri ya da daha önce bir başvuru takibi nedeniyle temas etmiş oldukları dernek üye ve yöneticisi olan avukatlara gelmektedir.

Meslektaşımız Şüheda Ronahi Çiftçi’nin 8 Kasım tarihinde bu kapsamda yaptığı bir hapishane ziyaretinden sonra hapishanede yaşanan bir olayla ilgili soruşturmaya dahil edildiği ve 3,5  aylık bir gizli soruşturmaya dayanılarak, bütünüyle olasılık ve varsayımlar üzerine  gözaltına alındığı ortaya çıkmıştır.

3,5 aylık bir soruşturma geçmişi olması ve delillerin de toplanmış olması sebebi ile avukat meslektaşımızın ifadeye çağrılması ve tutuksuz yargılanması gerekirken gözaltına alınması ve tutuklanması kabul edilemez bir durumken bununla da yetinilmemiş, avukatlarının hala kısıtlılık kararı nedeniyle inceleyemediği dosya içeriğindeki bilgi ve belgeler çarpıtılarak, yalan ve iftira ile yoğrularak, manipüle edilerek 11 Mart tarihinde, hükümete yakın medya kuruluşları tarafından servis edilmiştir. Meslektaşımızı hedef gösteren bir dille haberler yapılmış ve bu haberler internet ortamında onlarca sitede paylaşılmıştır. Manipülatif haberler nedeniyle meslektaşımız ile birlikte ailesi de zarar görmüştür. Devam eden günlerde aynı odaklarca İHD ve ÇHD’yi de hedef gösteren haberler yapılmıştır.

Soruşturmanın gizliliğini ve Şüheda Ronahi Çiftçi’nin kişilik haklarını zedelediği için haberler hakkında yapılan erişim engeli başvurusu, Manavgat Sulh Ceza Hakimliği tarafından, basın özgürlüğü (!) gerekçe gösterilerek reddedilmiştir. Bu haberleri yapan ve yayınlayanlar hakkındaki suç duyurusuyla ilgili de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı aynı şekilde takipsizlik kararı vermiştir.

Bu saldırgan haberlerin yapıldığı gün, dosya savcısının 1 aylık izne ayrılması ve dosya avukatlarının muhatapsız bırakılmış olması da manidardır. Aynı zamanda yargıyı etkileme ve yönlendirme amacı içerdikleri açık olduğu halde, Antalya C. Başsavcılığı bütün bu haberlerle ilgili resen hiçbir işlem yapmadığı gibi, meslektaşımız hakkındaki iddianame de hala hazırlanmamıştır.

Mücadeleleri sebebi ile doğrudan ve de hedef gösterilerek katledilen onlarca üye ve yöneticisi bulunan hak örgütlerinin olduğu bu ülkede, biz bu örgütlü kötülüğü ve tehdit dilini tanıyoruz. Hak savunucuları bu tehditlere ve saldırılara hiçbir zaman boyun eğmedi, eğmeyecek de, ancak Şüheda Ronahi Çiftçi ve hak örgütlerinin diğer yönetici ve üyelerinin herhangi bir şekilde zarar görmesi durumunda, bunun sorumlularının, bu haberleri yapanlar ve yaptıranlar olacağını da bildiririz.

Yukarıda özetlemeye çalıştığımız, soruşturmanın başından bu yana süregelen hukuksuz süreç yine soruşturma savcısı tarafından bizzat sürdürülmeye devam edilmektedir. Şöyle ki, Sulh Ceza Hakimliğinin tutuk devam kararına karşı, savunma avukatlarının yaptığı itirazın nihai karar merci olan Antalya 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 28.06.2024 tarihinde kabul edilmesi üzerine tahliye edilen meslektaşımız akıl almaz bir yöntem ile yeniden tutuklattırılmıştır.

CMK 271/4 md. açık hükmü uyarınca tahliye kararında da belirtildiği gibi, Asliye Ceza Mahkemesinin itiraz mercii olarak verdiği karar kesin olmasına ve itiraz yolu kapalı olmasına rağmen, daha önce örneği olmayan bir hukuk tanımazlıkla soruşturma savcısı tahliye kararına itiraz etmiş ve bu kez Antalya 6.Ağır Ceza Mahkemesi savcının itirazını kabul ederek, meslektaşımızla ilgili tutuklamaya dönük yakalama kararı çıkararak, tarihe geçecek bir hukuksuzluğa imza atmıştır.

İzmir – Şakran Kapalı C.İ.K.’ten tahliye edilen ve ailesi ile birlikte ikamet ettiği Manavgat’a dönen meslektaşımız 29. 06.2024 günü kolluk tarafından tekrar evinden gözaltına almış, 30.06.2024 günü yapılan ibretlik bir sorgu sonrası tekrar tutuklanarak, yeniden Antalya L Tipi C.İ.K.unda tek kişilik bir hücreye konulmuştur.

Meslektaşımızın 8 Kasım tarihinde gerçekleşmiş bir olayla ilgili olarak gözaltına alınması ve tutuklanması, aylarca mahkeme önüne çıkarılmaması yeterince büyük bir hak ihlali iken, daha önce örneği görülmemiş bir şekilde, tutuklulukla ilgili itiraz merciinin vermiş olduğu kesin kararın kaldırtılarak, meslektaşımızın tekrar tutuklanması, özgürlük ve güvenlik hakkının ve hukuki güvenlik ve belirlilik ilkesinin ihlalidir.

Antalya C. Başsavcılığı gizliliği açıkça ihlal edilen ve delilleri çarpıtılarak ortalığa saçılan soruşturma dosyasında kısıtlama kararını acilen kaldırmalıdır. Dosya savunma avukatlarına açılmalı ve soruşturma, dosyayı kişiselleştirdiği açık olan ve görevini kötüye kullanan dosya savcısından alınmalıdır. Meslektaşımız hakkındaki iddianame derhal hazırlanmalı ve meslektaşımız Şüheda Ronahi Çiftçi serbest bırakılmalıdır.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor