İhracat birim endeksi azaldı

HABER: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE)-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Adana Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Dış Ticaret Endeksleri, Kasım 2018 sonuçları değerlendirildi. Değerlendirme sonucunda, ihracat birim değer endeksi azalırken ithalat birim değer endeksinin arttığı bildirildi.

İhracat birim değer endeksinin Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,9 azaldığı; endeksin bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde %6,5, ham maddelerde (yakıt hariç) %2,8 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %2,9 azalırken, yakıtlarda %8,8 arttığı belirtildi.

İthalat birim değer endeksinin Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,7 arttığı; endeksin bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde %1 ve yakıtlarda  %17,2 artarken ham maddelerde (yakıt hariç) %2,5 ve imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) %1,3 azaldığı belirtildi.

İhracat miktar endeksi artarken ithalat miktar endeksi azaldı

Yapılan açıklamada, ihracat miktar endeksinin Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %12,7 arttığı; endeksin bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde %10,4, ham maddelerde (yakıt hariç) %14,9, yakıtlarda %2,7 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %16,6 arttığı bildirildi.

İthalat miktar endeksinin Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %22,5 azaldığı; endeksin bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde %13,9, ham maddelerde (yakıt hariç) %24,5, yakıtlarda %16,8 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %24,2 azaldığı ifade edildi.

Dış ticaret haddi 2018 yılı Kasım ayında 99,8 olarak gerçekleşti

İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2017 yılı Kasım ayında 104,5 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddinin, 4,7 puan azalarak, 2018 yılı Kasım ayında 99,8 olduğu bildirildi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor