İHTİSAS ÇALIŞMALARI

İhtisas çalışmaları, vücudumuzdaki kasların gruplara ayrılarak daha detaylı çalıştırılmasıdır.

Geliştirilen son çalışma sistemleri, özellikle ölçü almak için çok hareket, çok set yerine, normal çalışmaşma sistemlerinde devreye girmeyen kırıntı kuvvetleri de sistem içine almayı amaçlamıştır.

Kırıntı kuvvet nedir?

Hemen açıklayalım; normal bir çalışmada bir hareketi 8 tekrar yaptığımızı kabul edelim. Bu hareketi öyle bir kilo ile yapıyoruz ki, 8.tekrar bu kilo ile yapabildiğimiz son tekrar olsun. Bir 9.tekrarı kalan gücümüzle aynı kilo yapamayacak durumda olalım. Ancak bir asistan yardımı ile 9.hatta, 10.tekrarı da yapabiliriz.

İşte tek başına 9.tekrarı yapmaya yeterli olmayan, ancak biraz yardıml abu işi başaran kuvvet, kırıntı kuvvettir. Böylece belil bir kilo ile sabit tekrarla yapılan hareketlerde, devreye girmeyen kuvvetleri de, buna benzer sistemlerle devreye sokmak, çalışan kası daha etkili çalıştırmak mümkündür.

Kilo İndirirerek Çalışma Sistemi

Kendi gücümüzle yaptığımız son tekrardan sonra, iki yardımcı vasıtasıyla hareketin duraklamasına meydan vermeden, barın iki tarafındaki kilolardan eşit şekilde eksiltme yapılır. Kilo eksildiği için, gücümüzün azalmasına rağmen 1-2 tekrar dah ayapar, yline maksimum sınıra ulaşırız. Bu sefer her iki yandaki yardımcılar eşit şekilde bmir miktar daha kilo çıkartırlar. Hareketi birkaç tekrar daha yapma avantajı doğar.

Neticede çalışılan kas grubu o derecede etkilenir ki, normal bir çalışmla ile bu etkilenmeyi ancak 3 sette elde etmek olasıdır. Böylece 3 sette elde edebildiğimiz bir neticeyi 1 sette elde etmiş oluruz.

İlave Eksiltme İle Yapılan Çalışmalar

Örneğin bir press hareketini ele alalım: Belli bir kilo seçilir. Her tekrar kaldırma işlemi bitip de kilo aşağı indirilirken her iki taraftaki yardımcılar, hareketin işlemden dolayı duraklamasına meydan vermeden, sete hemen belli bir kilo ilavesi yaparlar. Bu ilave yapıldıktan sonra, kilo yavaş, yavaş aşağı indirilir. İndirildiği an, tekrar setten ilave kilolar çıkartılır. Kilo yukarıya kaldırıldığında tekrar ilave edilir.

Burada sadece iterken büyük bir kuvvet harcamıyoruz; aynı zamanda kilo aşağı inerken de ağırlaşan kiloya direnç gösteriyoruz. Normal çalışmalarda alışık olmadığımız bu sistemle, çalışan kasın hareketten daha etkin biçimde faydalanmasını sağlıyoruz.

İşte bu gibi çalışmalarla, daha az set sayısı yaparak, fakat dah ayoğun çalışarak az zamanda çok iş yapmak mümkündür. Her sistem ne kadar etkili olursa olsun, belli bir çalışma süresinden sonra, kasların sistemi kanıksaması sonucu artık faydalı olamayacaktır. Gelişmenin devamı için, zamanında ve yerinde yapılan değişiklikler yarar sağlar. Bir müddet normal tempoda pompa sistemi, daha sonra onun yerine çok yavaş yapılan tekrar çalışmaları o da etkisini yitirince, çok tekrarlı az setli çalışmalar, daha sonra da az tekrarlı daha çok setli çalışmalar şeklinde motivasyonu sağlayacak değişikliklerle, gelişme sürecini devamlı kalmaya çalışmalıyız.

(DEVAMI HAFTAYA)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor