İkinci el otomobil ne zaman alınır?
İkinci el araba fiyatları düşer mi yükselir mi? Araç sahibi olmak isteyen hemen hemen her vatandaşın merak ettiği ilk soru bu oluyor. Sıfır araç fiyatları el yakarken, ikinci el araçlara yönelmeyi tercih edenlerse fiyatların ileride ne olacağını araştırıyor. Piyasadaki son durumu değerlendiren Sin-Car Otomotiv sahibi Ferhat Sincar,”Çok net söyleyebilirim” diyerek fiyatların ne olacağını açıkladı.
***
Sin-Car Otomotiv’in sahibi Ferhat Sincar, fiyatların asla aşağı inmeyeceğini belirterek, bugün sahip olmanın daha karlı olacağını söyledi…
İkinci el otomobil alacaksanız yarına ertelemeyin
Röportaj: Yener EKİNCİ
ADANA (BÖLGE) – İkinci el araba fiyatları ne olacak? Araç sahibi olmak isteyen çok sayıda vatandaş, sıfır araçların fiyatlarının yüksek olmasından dolayı ikinci el araçlara yöneliyor; ancak ikinci el araba fiyatlarındaki yükseliş de dikkatlerden kaçmıyor. Araba satın almak isteyen vatandaşlar, ‘İkinci el araba fiyatları düşer mi?’ sorusuna yanıt arıyor. Sektörden ikinci el araç fiyatları ile ilgili dikkat çeken sözler geldi. Peki, fiyatlar yükselecek mi düşecek mi? Bu sorunun cevabını almak için kapısını çaldığımız Sin-Car Otomotiv’in sahibi Ferhat Sincar, ‘’Asla fiyatlar aşağıya inmeyecek. Bunu çok net söyleyebilirim. O nedenle ne kadar erken alırsanız, o kadar kar edersiniz’’ dedi. Genç yaşta olmasına karşın işinde tecrübeli ve bilgi donanımına sahip bir isim olan Ferhat Sincar, ayrıca ikinci el otomobil satın alırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da önerilerde bulundu. Meraklıları için işte o röportaj;
İkinci el araç satın almadan önce nelere dikkat etmemizi önerirsiniz?
Özellikle, ikinci el alacağınız marka ve modelin piyasa fiyatlarını iyice araştırma yaparak belirleyin. Kilometre durumu, araç yıpranma payı ve hasar durumuna göre bir değerinin üzerinde olmamasına özen gösterin; çünkü siz de aracı bir gün elinizden çıkarmak isteyeceksiniz ve satarken aynı durumlarla karşılaşmayın. Araç marka model ve fiyat orantısı belirlendikten sonra o marka ve modelin kronik problemleri var mı diye forum sitelerinden çok fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca; daha önce benzer aracı kullanmış bir tanıdığınız varsa onu arayarak da bilgi sorabilir ve aracı aldıktan sonraki problemlerde daha çözüm üretebilir hala gelebilirsiniz. Aracın kendiniz için doğru marka ve model olduğuna karar vermiş iseniz artık galeri ile veya aracın satıcısı ile irtibat haline geçebilirsiniz. Özellikle dikkat etmemiz gereken diğer hususları da şu şekilde sıralayabiliriz;
5664 TRAMER KAYDI, HASAR DURUMU VE KİLOMETRE SORGULAMA
Satıcıdan bilgileri aldınız ve aracın durumu hakkında bilgi sahibi oldunuz, sıra geldi doğrulamaya… Aracın tramer sorgulamasını, özellikle aracın şasi numarasından yapın. Çünkü; az da olsa plaka değişikliğinde yanlışlıklar olabiliyor. Mağdur taraf olmayın. Kilometre sorgusu mutlaka yapın. Muayenede işlenen kilometrelerden dolayı, eğer ki bir problem var ise araç kilometre düşürülmelerine karşı bilgi sahibi olursunuz.
ARACA GÜNEŞ IŞIĞININ DİK VURDUĞU BİR NOKTADA BAKMAYIN
Aracı mümkün olduğu kadar güneş ışığının dik vurduğu bir alanda incelemeyin. Neden mi? Aracın güneş ışığında parlamasından dolayı çizikleri ve hasarlı noktaların gözünüzden kaçma ihtimaline karşı daha gölge; ama ışık alan bir alanda incelemeye özen gösterin. Bu sizi alacağınız aracı daha net görme imkanı yaratacak ve yanılmayacaksınız.
ARACI ÖZELLİKLE YIKANMIŞ VE TEMİZ OLARAK İNCELEYİN
Aracın temiz ve yıkanmış bir şekilde incelemeye dikkat edin. Hatta kirli ise ücretini siz ödeyin; ama aracı yıkattırın ve bu şekilde incelemek istediğinizi satıcıya belirtin. Temiz bir araçta ayrıntıları daha net görecek, hasarlı ve söylenmeyen bir nokta varsa dikkatinizi çekecektir. Bu sizi ek maliyetlerden kurtaracaktır.
ARAÇ DIŞ İNCELEMESİNİ YAKINDAN VE ELLE YAPIN
Araç incelemesinde özellikle yakın bir noktadan bakmaya dikkat edin. Araç üzerindeki hataları boya kalıntılarını vidalarındaki oynama ve izleri kapı kollarının kontrolleri, bagaj kontrolleri ve kaput üst ve alt kısımların temiz ve gözle net görülecek şekilde belli olmasına dikkat edin. Kaput açtığınızda aracı çalıştırın ve motor sesinde ekstra bir ses veya büyük bir titreme gibi durumlar var mı kontrol sağlayın. Sorgulama da çıkan değişen parçalar var ise o noktalara özellikle dikkat edin.
ARAÇ İLE TEST SÜRÜŞÜNE ÇIKIN
Araç dış incelemeler sonrası satıcı ile beraber test sürüşüne çıkın. Araç yol tutuşunda sallanmaması, direksiyon sallantısı, vites geçişlerini sert olmamasına, özellikle gözlemleyin. Araç içerisinde direksiyon yıpranması airbag ışığının yanması veya arıza veren herhangi bir nokta var mı bakın. Döşeme durumu, iç trimler ve cam açma kapama tuş veya kolları sağlam mı dikkat edin. Çünkü; küçük gibi görünen bu parçaların maliyetleri yüksektir.
RUHSAT MOTOR VE ŞASİ NUMARALARININ DOĞRULUĞUNU KONTROL EDİN
Mutlaka yapmanız gereken kontrol, aracın şasi numarası ve motor numaraları ruhsat ile uyumlu mu, kontrol sağlayın. Herhangi bir uyumsuzluk söz konusu ise kesinlikle aracı almaktan vazgeçin.
SON KONTROL İÇİN ARACI OTO EKSPERTİZ YAPTIRIN
Aracı ekspertiz firmasına götürürken detaylı bir inceleme yapılmasını isteyin veya bu şekilde bir paket varsa airbag bakılması gibi veya conta testi gibi işlemleri uygulattırın. Araç lifte kaldırıldığında rica edin ve altına sizde bakın kontrol sağlayın. Ekspertiz raporunu aldıktan sonra aklınıza takılan sorular varsa mutlaka sorun ve bilgi alın.
NOTER İŞLEMLERİNDE GÜVENLİ ÖDEME YÖNTEMİNİ KULLANIN
Gerekli belgeleri, plaka durumunu hallettikten sonra her ne olursa olsun güvenli ödeme yöntemini kullanın. Parayı eğer bankadan gönderecekseniz, aracın ruhsat sahibi ile banka hesap sahibi doğru mu kontrol edin. Mutlaka ruhsat sahibine para ödemesi yapın. Noter işlemlerini tamamlayın ve artık yeni bir aracın sahibisiniz. Güzel günlerde, trafik kurallarına uyarak kullanın.
SATICI İLE İLETİŞİM KURDUĞUMUZDA SORMAMIZ GEREKEN SORULAR NELER OLABİLİR?
Satıcı ile iletişim kurmandan önce soracağınız soruları bir yere not alarak ve cevapları da altına yazarak daha net bilgi sahibi olabilir ve sonrasında unutmadan o araç ile ilgili değerlendirmede bulunabilirsiniz. Satıcıya sormanız gerek soruların en önemli olanları şunlardır;
Aracı neden satmak istiyor?
Ne zamandan beri aracı kullanıyor?
Önemli bir kaza var mı?
Hiç hasarı oldu mu ?
Araç genel olarak ne durumda?
Motor durumu nasıl?
Son bakımı ne zaman yapıldı ve hangi parçalar bakıma alındı?
Bu sorular sonrası araç hakkında detaylı bilgi sahibi olabilir ve eğer verdiği bilgiler sizin alacağınız araçta olması gerekenler arasında ise doğru aracın bulduğunuzu düşünebilirsiniz?
DEPREM FELAKETİ, İKİNCİ EL OTOMOBİL PİYASASINI NASIL ETKİLEDİ?
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yeni bir hayat kurmaya çalışan depremzedeler, nakit ihtiyaçlarını karşılamak için ilk iş olarak hasar görmüş araçlarını satıyor. İlan sayfalarına ‘depremzededen’ ya da ‘deprem bölgesinden’ başlıklarıyla konulan araçlar için 395 bin TL, 320 bin TL, 309 bin TL ve 285 bin TL gibi rakamların istendiği görüldü.
İKİNCİ EL ARABA FİYATLARI DÜŞER Mİ VEYA YÜKSELİR Mİ?
Bize de çok yoğun şekilde sorular geliyor zaten fiyatların düşüp düşmeyeceğine dair. Bir kere net bir şekilde şunu söyleyelim… Bu ülkede bir şeyi çok net söylemek çok zor olsa da bu konuda çok net söyleyebiliriz. Asla fiyatlar aşağıya inmeyecek. Hiçbir zaman da geriye doğru gitmeyecek. Fiyatlar hep yukarıya doğru gidecek. Zaman zaman fiyatların yukarı çıkışı hız kesebilir; ama asla geriye doğru inmeyecek. Bunu net bir şekilde söyleyelim. O nedenle, ne kadar erken alınırsanız o kadar karlı sayılabilirsiniz.
GALERİDEN ARABA ALMANIN AVANTAJLARI NELERDİR?
Sahibinden başlığı ile araç satan satıcıların arasından elbette dolandırıcı ya da kaparocu olarak adlandırdığımız kişiler vardır. Bu konuda alıcının yapması gereken, ‘’arabayı ucuza alıyorum’’ diye sevinmek yerine daha güvenli adım atmasıdır. Görmediği, ekspertiz yapmadığı araca herhangi bir para vermemesi gerekir. Ayrıca, noterden devir başlamadan para göndermesi de risklidir; fakat galeriden alırken böyle durumlar söz konusu değildir. Kaparoyu alıp veya araç parasını alıp devrini vermemek gibi bir durumla karşılaşması düşük bir ihtimaldir. Yine de her türlü ticarette tedbir almak esastır. Galeriden araba alanın avantajları şunlardır. Piyasa değerinin üzerinde ilan koymazlar. Araba satmak meslekleri olduğu için arabanın ekspertiz, tramer, kilometre sorgusu gibi durumlarını bir galeriden net bir şekilde öğrenmek mümkündür. Aynı zamanda, araç satışlarında belli kilometre ve süre içerisinde garanti vermeleri zorunlu hale getirilmiştir. Alıcının noter satışından sonra da galeriye yaptırım uygulayabileceğinden ötürü, galeriden almak normal vatandaştan almaktan daha avantajlıdır. Yetki ve yeterlilik belgesi bulunan galericilerle alışveriş yapmak daha güvenli olacaktır.
VERMİŞ OLDUĞUNUZ BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM
Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim.