İL OLMA YARIŞI

İl sayısı 100’e mi çıkarılacak?

Yetkili ağızlar “ şimdilik böyle bir şey yok” diyor.

En yetkili ağızlar ise hiç üzerinde durmuyor ama biz yine de klasik cümleyi kuralım ; ” Ateş olmayan yerden duman çıkmazmış”…

Genelde büyük ilçelere siyasi vaat olarak il yapılma sözü verilirdi. Bazen tutulurdu da. Siyaseten il olma kademesine yükselen ilçelerimiz yok değil.

Rahmetli Özal’ın sayesinde il olan ilçelerimizi hatırlayalım…

Aslında, nüfus, şehirleşme, coğrafi koşullar, ulaşım, eğitim ve daha birçok kriter var il olabilmek için.

AK Parti iktidarı süresince ilçelerden il yapılanı hatırlamıyorum. Eee tabi bu eksik kalmasın deyip, böyle bir hazırlık içerisine de girebilirler…

Şu an ülkenin içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında düşük bir olasılık olarak kalıyor ama yukarıda yazdığımız gibi siyasi kaygılar her zaman öncelikler listesinde ilk sıraya yerleşir…

İl olunca ilçelerin ekonomik yönden daha fazla gelir elde edecekleri kesin ama aynı oranda giderleri de artacak. Üstelik ayrılacakları illerin gelirleri de aşağıya düşecek.

Diğer yandan seçimler için de etkili olacaktır.  İlçelerdeki nüfus ve yerel siyaset göz önüne alındığında seçimlerde tanınmışlık öne çıkacak.

Belki de lokal siyaset üzerinden ilerlendiğinde daha fazla hizmet üretilebilir…

100 il mevzu ortaya atılır atılmaz Adana’nın iki ilçesinden ses yükseldi. Kozan ve Ceyhan ilçe belediye başkanları il olmak isteklerini dile getirdiler.

Kazım Özgan, Kozan’ın geçmişte vilayet olduğunu hatırlattı, Hülya Erdem ise Ceyhan’ın enerji üssü olma yolunda ilerlediğini gerekçe gösterdi.

Yanı başımızdaki Tarsus’u da unutmayalım.

Kaldı ki orası yıllardır il olma hayali ile yanıp tutuşuyor. İki büyük ilin ortasına sıkışmış, büyük nüfusuyla dikkati çekiyor.

Olur mu olur!

Bekleyip göreceğiz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor