İMO Adana Şube deprem önlemlerine dikkat çekti

ADANA (BÖLGE)– İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Zekeriya Turanbayburt, yaptığı açıklamada mühendislik hizmeti almadan üretilen kaçak yapıların hasar görmesinin ve yıkılmasının kaçınılmaz olduğunu; insanları öldüren, kayıplara yol açanın da mühendislik hizmeti almamış yapılar olduğunu Elazığ depremi sonuçlarının da gösterdiğini vurguladı.

24 Ocak 2020 tarihinde saat 20.55’de Elazığ ili Sivrice ilçesi merkezli 6.8 büyüklüğündeki depremin herkesi üzdüğünü ve deprem gerçeğimizi bir kez daha hatırlattığını belirten Turanbayburt;  önemli olanın depremden önce önlem almak olduğunu ifade etti.

Turanbayburt; yaşanan deprem sonucu, resmi verilere göre 41 yurttaşımız hayatını kaybettiğini, 1607 yurttaşımız da yaralanmış olup, 16’sı yoğun bakımda olmak üzere 84 vatandaşımızın tedavisinin devam ettiğini belirterek “ Öncelikle hayatını kaybeden yurttaşlarımızın aile ve yakınlarına başsağlığı, yaralı yurttaşlarımızın da bir an önce sağlığına kavuşmalarını diliyoruz” dedi.

Bir deprem ülkesi olduğumuzu,  ülke yapı stokumuzun sorunlu olduğunu yaşanan her depremin açık ve net hatırlatmasına rağmen bir süre sonra her şeyin unutmanın karanlığına gömüldüğünü ifade eden Turanbayburt,  açıklamasına şöyle devam etti: 

“En önemli sorun ülke genelinde pek çok yapının depreme dayanıklı olmamasıdır. İnşaat Mühendisleri Odası olarak bu konunun en önemli parçasının ülke yapı stokunun deprem karşısında nasıl bir davranış sergileyeceğinin bilinmesi ve bu araştırmalara uygun iyileştirmelerin yapılması olduğunu yıllardır söylüyoruz. Ülkemizdeki kaçak ve yeterli mühendis hizmeti almadan üretilen yapıların azımsanmayacak sayıda olduğu, depremde can ve mal kaybına neden olacağı devletin resmi kurumları da dahil olmak üzere herkes tarafından bilinmektedir. 

Yapı stokunu depreme dayanıklı hale getirmek mümkündür

Ancak üzülerek söylemeliyiz ki bilimsel olarak yapı stokunun depreme dayanıklı hale getirilmesi mümkünken ve 1999 yılından beri halktan toplanan deprem vergileriyle sorunlu yapı stokunun iyileştirmesinde kullanılabilecek önemli bir mali kaynak olmasına rağmen yeterli adımların atılmadığını görüyoruz. Tam tersi uygulamalarla bu zafiyet daha da artırılmış;  İktidar ülke genelinde yapı stokunu iyileştirmek yerine İmar Barışı adı altında kaçak yapıları bile affetmiş,  yasal hale getirmiştir. Bu yeni felaketlere kapı açmaktan başka bir şey değildir.

Mühendislik hizmeti almadan üretilen kaçak yapıların hasar görmesi ve yıkılması kaçınılmazdır. Elazığ depremi sonuçları da göstermektedir ki insanları öldüren, kayıplara yol açan, ülkeye afet yaşatan mühendislik hizmeti almamış yapılardır.

Kentimizde yapılar depreme dayanıklı hale getirilmelidir 

Yapı stokunun değerlendirmeye alınmasının Adana için önemine defalarca değindik.  Valilik, Belediyeler, meslek odaları, üniversite işbirliği ile Adana’da yapı stokunun depremde nasıl davranış sergileyeceğinin tespitinin yapılmasının, Adanalıların can ve mal güvenliği açısından önemli olduğunu vurguladık.  

Çok sayıda öğrencinin eğitim gördüğü ve olası bir depremde çoğunluğu deprem toplanma ve geçici barınma alanları olarak gösterilen okullarda nasıl bir çalışma yapıldığını araştırdığımızda;  2015 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile ÇÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ile bir protokol imzalandığını,  25 okulun güçlendirme çalışmasının tamamlandığı bilgisine ulaştık. Adana Valiliğinin bu çalışmaların ne düzeyde olduğu, devam edip etmediği konusunda kamuoyunu aydınlatmasını bekliyoruz.

Vatandaşlarımızın depreme dayanıklı binalarda oturmasını sağlamak için; kentimizdeki yapı stoku incelemeleri yapılarak, riskli yapılar güçlendirilmeli ya da yıkılıp yeniden yapılmalı, depreme dayanıklı olmayan yapılar depreme dayanıklı hale getirilmelidir. 

Adana Valiliğini, Büyükşehir ve İlçe Belediyelerini, ilgili kurumları konuyla ilgili koordineli çalışma yürütmeye davet ediyoruz. Aslında geç kalınmış olan bu çalışmaya bir an önce başlanılmalıdır. İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak bilgi, birikim ve araştırmalarımızla bu çalışmalarda yer almaya hazır olduğumuzu bir kez daha vurgularız.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor