İNŞAAT SEKTÖRÜ ÇÖKÜYOR
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu’na bağlı Adana Müteahhitler Birliği tarafından düzenlenen “Adana İnşaat Sektörü Buluşması” Adana Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleşti.
AYAMDER Başkanı Tamer Gülcan; “Sektörün sorunlarının çözümü noktasında radikal adımların atılması gerekmektedir. Hükümet fahiş fiyat artışlarına karşı verdikleri cezaları firmaların bizlere yansıttıkları zamla onu da biz ödemek zorunda bırakılıyoruz” dedi. Toplantıya Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da katıldı.
(HABER MERKEZİ)-Adana Müteahhitler Birliği ev sahipliğinde ATO meclis salonunda gerçekleştirilen toplantıda İnşaat Sektörünün sorunları hakkında bilgilendirme ve çözüm noktasında yapılması gerekenler ele alındı.
SEKTÖRÜN ZİRVESİNDEKİLER ATO’DA BULUŞTU
Toplantı İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı ve Türkiye İnşaat Müteahhitler Meclis Başkanı Tahir Tellioğlu, Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Aydın, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, İMKON Başkan vekili Mustafa Şahin, Adana Müteahhitler Birliği Başkanı Haydar Çakıroğlu, Adana Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Tamer Gülcan ve Sektör temsilcileri üyelerinin katılımıyla yapıldı.
İŞ BİRLİĞİ GÜÇBİRLİĞİ ŞART
Adana Müteahhitler Birliği Başkanı Haydar Çakıroğlu açılış konuşmasında; “İnşaat Sektörü asrın felaketi depremden sonra daha çok önem kazanmıştır. Ancak fiyatlardaki fahiş artışlar Müteahhitleri çok zorda ve imkansızlıklar içinde bırakmıştır. Dolayısıyla konutların yapımı zorlaştırılmış vatandaşın konut edinmesi imkânsız hale gelmiştir. Bu doğrultuda acil önlemlerin alınması zaruri hale gelmiştir. Çimento, Demir, Akaryakıt ve Elektrik fiyatlarında düzenleme yapılması şarttır. Ayrıca 30 yıl önce konulan yapım standartların günümüz koşullarına göre güncellenmesi gerekmektedir. “İfadelerinde bulundu.
Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Aydın, Sektörün sorunları Adana’nın değil Ülkenin sorunları olduğunu, bu nedenle iş birliği güç birliği yapmak gerektiğinin, altını çizdi.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise Müteahhitlerin sorunlarına yakından şahit olduklarını ve çözümü noktasında özellikle süre uzatımı, fiyat farkı konusunda yaklaşımlarının olumlu olduğunu belirtti.
AYAMDER Başkanı Tamer Gülcan; “Sektörün sorunlarının çözümü noktasında radikal adımların atılması gerekmektedir. Hükümet fahiş fiyat artışlarına karşı verdikleri cezaları firmaların bizlere yansıttıkları zamla onu da biz ödemek zorunda bırakılıyoruz.” Dedi.
SEKTÖRÜN SORUNLARINA KARŞI SİYASET DİRENİYOR
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı ve (TOBB) Türkiye İnşaat Müteahhitler Meclis Başkanı Tahir Tellioğlu; “İnşaat Sektöründe Yükselen İnşaat Maliyetleri altından kalkılamaz bir hal almıştır. Çimento, Demir de adeta kartelleşme anlamında bir cephe oluşmuş vaziyette. Konut yapımları için imarlı alt yapısı hazır arsaların tedariki nerdeyse özellikle Adana’da imkânsız hale gelmiş durumda. Konut kredi faizlerinin ve finansal destek kredi faizlerinin yüksekliği bu kredilerin alımını da olanaksız hale getirmiştir. Bir de bunların üstüne eleman sıkıntısı olanların yetersizliği de başlı başına bir sorun. Dahası kamu müteahhitlerinin ön görülemeyen fiyat artışlarından dolayı yaşadıkları sorunlar hepsi bilgimiz dahilinde çözümü üzerinde aralıksız çalıştığımız hepimizin sorunlarıdır. Ama sonuç noktasında netice alamadığımızda aşikardır. Sektör olarak adı konulmamış bir olağanüstü bir süreç yaşıyoruz. Çabamız var ama siyaset sorunlarımıza karşı direniyor.
Tellioğlu, “Son 5 yıldır Türkiye’de müteahhitlik sektörünün yavaş yavaş sürdürülebilir olmaktan çıktığını, birçok kez ilgili yetkililere geçmiş dönemlerde aktarmamıza rağmen, gerekli tedbirlerin alınmayıp, bugün gelinen noktada sektörün kaderine terk edilmesi ülkemiz ekonomisinin geleceği açısından doğru olmadı. Dövizin artmasının etkisiyle başta demirde olmak üzere inşaat malzeme fiyatlarının yükselişi müteahhitlik sektörünü adeta kilitledi” dedi.
Hükümet ve Cumhurbaşkanından bir an önce bu duruma el atmasını isteyen Tellioğlu, “Aksi takdirde şu ana kadar sektörde batan müteahhit sayısı yaklaşık yüzde 20’ye yaklaştı. Bu şekliyle yıl sonunu bulmadan, sektörün yüzde 30’unun daha batma riskiyle karşı karşıya kalacağının endişesini taşımaktayız” diye konuştu.