“İNŞAAT SEKTÖRÜ, YÜKSEK FAİZ ORANLARIYLA ÇÖKER”

Yazılı açıklama yapan Azmaz, “Ülkemizin ekonomik büyümesinde önemli bir rol oynayan inşaat sektörü, son dönemde yaşanan ekonomik dalgalanmalar ve yüksek faiz oranları nedeniyle zorlu bir süreçten geçmektedir. İnşaat sektörünün, yaklaşık 230 kalemi kapsayan geniş bir malzeme ve hizmet yelpazesi ile ekonomimizin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu unutmamak gerekmektedir.” dedi.

 

 

(HABER MERKEZİ)-Adana Kamu Müteahhitleri Başkanı Sayım Azmaz, inşaat sektörünün canlanması için faiz indirimine ihtiyaç olduğunu söyleyerek, inşaat sektörünün, yüksek faiz oranlarıyla çökeceğini belirtti.

Başkan Azmaz, yüksek faiz oranları nedeniyle zorlu bir süreçten geçildiğini de ifade ettiği açıklamasında, İnşaat sektörünün ülkede ekonomik büyümesi adına önemli bir rol oynadığını belirterek, sektörün ekonominin lokomotif sektörlerinden olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi.

Adana Kamu Müteahhitleri Başkanı Sayım Azmaz, yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

SEKTÖR ZORLU BİR SÜREÇTEN GEÇİYOR

“Ülkemizin ekonomik büyümesinde önemli bir rol oynayan inşaat sektörü, son dönemde yaşanan ekonomik dalgalanmalar ve yüksek faiz oranları nedeniyle zorlu bir süreçten geçmektedir. İnşaat sektörünün, yaklaşık 230 kalemi kapsayan geniş bir malzeme ve hizmet yelpazesi ile ekonomimizin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu unutmamak gerekmektedir.

YÜKSEK FAİZ ORANLARI SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLİYOR

“Yüksek faiz oranları, konut ve ticari gayrimenkul yatırımlarının azalmasına, bu da inşaat sektöründe daralmaya yol açmaktadır. İnşaat sektöründe yaşanan bu daralma, yalnızca sektörde faaliyet gösteren firmaları değil, aynı zamanda bu sektöre bağlı olarak çalışan binlerce kişiyi ve dolaylı olarak birçok farklı sektörü de olumsuz etkilemektedir.

*Bu nedenlerle, inşaat sektörünün rahatlaması ve yeniden canlanması için faiz indirimine gidilmesi gerekmektedir.*

Faiz indirimleri, aşağıdaki alanlarda olumlu etkiler yaratacaktır:

  1. *Konut Satışlarının Artması*: Daha düşük faiz oranları, konut kredisi maliyetlerini azaltacak, bu da tüketicilerin konut satın alımlarını teşvik edecektir. Artan konut satışları, inşaat firmalarının yeni projelere başlamasını sağlayacak ve sektörün genelinde bir canlanma yaratacaktır.
  2. *Ticari Gayrimenkul Yatırımları*: İşletmeler, daha uygun maliyetlerle finansman sağlayarak yeni yatırımlara yönelebilecek, bu da ticari gayrimenkul projelerinin artmasını sağlayacaktır.
  3. *İstihdamın Artması*: İnşaat sektöründeki canlanma, doğrudan ve dolaylı olarak istihdamı artıracaktır. Yeni projelerle birlikte, inşaat işçisinden mühendisine, tedarik zincirindeki pek çok çalışan iş bulma imkanına kavuşacaktır.
  4. *Yan Sektörlerin Canlanması*: İnşaat sektörünün geniş bir malzeme ve hizmet yelpazesini kapsaması, yan sektörlerde de hareketliliğe neden olacaktır. Bu da ekonominin genelinde bir iyileşme yaratacaktır.

Adana Kamu Müteahhitleri Başkanı Sayım Azmaz, kullanılan banka çeklerinin ticari hayatta en önemli ödeme araçlarından biri olduğunu ancak bu konuda son dönemde ciddi bir sorun yaşandığını dile getirdi. Başkan Azmaz, açıklamasına şu şekilde devam etti:

“Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında karşılıksız çek sayısında rekor bir artış var. Birçok firma bu nedenle zor duruma düştü. İcra takipleri arttı. Esnaf kendince önlemler aldı.

Bu yılın ilk altı ayında karşılıksız çek sayısındaki artış geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 80’e yaklaştı, 62 bin 597’den 111 bin 886’ya yükseldi. Piyasayı rahatlatacak önlemler alınmadığı takdirde karşılıksız çek artışının önüne geçilemez.

Hükümetimizin ve ilgili finans kuruluşlarının, ekonomimizin bu önemli sektörü için gerekli adımları atarak faiz indirimi yönünde karar almalarını beklemekteyiz. İnşaat sektörünün yeniden canlanması, ekonomik büyüme ve istihdam artışı için hayati öneme sahiptir.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor