İSTANBUL YÜZME İHTİSAS KULÜBÜ’NE GİTTİ YAŞAMI DEĞİŞTİ: SEÇKİN ÖNER

HAZIRLAYAN: RAMAZAN ŞANIVAR

Seçkin Öner,24 Eylül 1956 yılında Adana’da doğdu. İlkokulu Ayas Koleji, ortaokulu Çukurova ve Ata Koleji ardından tarihi Erkek Lisesi’nden mezun oldu. 1976 yılında girdiği Spor Akademisini 1980 yılında tamamladı.

Yüzmeye küçük yaşlarda ailesinin desteğiyle Atatürk Yüzme Havuzu’nda milli ve rekortmen yüzücü Ünsal Fikirci’den öğrendi. Bölgesel olarak yüzmede defalarca serbest ve karışık branşlarda şampiyonluklar yaşadı.

Okul dönemlerinde yüzme ve sutopunun yanı sıra atletizm, basketbol, voleybol ve tüm sporlarla yakından ilgilenen Seçkin Öner, güçlü ve düzgün fiziğiyle okul takımlarında yer alarak birçok şampiyonluklar yaşadı.

Yüzme otoritelerinin dikkatini çeken Seçkin Öner’e model aldığı Ünsal Fikirci’nin desteğiyle lisans çıkartarak Türkiye finallerinde yarışmasını sağladı. Sutopuna da büyük önem veren Seçkin Öner, Demirspor, yıldız, genç ve büyük takımlarda mayo giydi.  200 ve 400 karışıkta Türkiye ikincisi olarak ilk kez milli takıma seçildi.

1975 yılında İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü’ne (İYİK)transfer olan Seçkin Öner, burada kendini geliştirdi ve 10 yıl kadar milli takımlarda yüzdü sutopu oynadı. Balkan Şampiyonası ve Avrupa Kupaları’na katıldı.

 Faal yüzmeyi bıraktıktan sonra milli takım antrenörleri İbrahim Sulu ile Yüzme İhtisas Kulübü’nün efsane sporcularından Mithat Hantal’ın yardımcı antrenörlüğünü yapan Seçkin Öner, genç takımını uluslararası yarışmalara götürdü ve önemli dereceler elde etti.  Altyapıda yüzlerce öğrenciyi spora milli takımlara kazandırdı.

Seçkin Öner, daha sonra ki yıllarda Fenerbahçe Kulübü’nde fizyoterapist olarak görev yaparak emekli oldu. Şu anda İstanbul’da serbest fizyoterapist olarak sporcuların yanı sıra yaşlı, engelli hastalara hizmet veriyor.

Kendinizden söz eder misiniz ? Eğitiminiz nedir?, Yüzmeyi nerede kimden öğrendiniz ? Başka sporlar yaptınız mı ? Ayrıca hangi branşlarda yüzdünüz?

Adana 1956 doğumluyum. Adana’da tarihi Erkek Lisesi’nin ardından Marmara Üniversitesi Anadolu Hisarı Spor Akademisi’nden mezun oldum. Sıcak iklimi nedeniyle sulama kanalları ve Seyhan Baraj Gölü’nde boğulmalar yoğun yaşandığı için babam elimden tutarak beni Atatürk Yüzme Havuzu’na götürdü ve milli rekortmen yüzücü Ünsal Fikirci’ye teslim etti.  Çok mutlu olmuştum.  Orada, ağabeyler milli sporcular bizlere çok iyi davrandılar. Gelişmemiz için yol gösterici oldular. Daha sonra kendime model aldığım Ünsal Fikirci bana bir günde yüzmeyi öğretti. Biraz da hazır gelmiştim. Ayrıca, yarışlara katılmam için start, nefes alma, el-ayak koordinesi, dönüş ve varış göstererek yarışmalara katılmamı sağladı. Serbest ve karışık stil yüzmede kısa zamanda önemli dereceler elde ederek dikkati çektim. Okul dönemlerimde boyum, fiziğim iyi olduğu için Beden Eğitimi Öğretmenleri tüm branşlarda forma giymeme öncülük ettiler. Okul takımıyla birçok şampiyonluklar yaşadım.

İlk lisanslı kulübünüz hangisiydi? İlk kez ne zaman milli takıma çağrıldınız ve neler hissettiniz? Kaç kez milli mayoyu giydiniz ?

Ünsal Fikirci’nin desteğiyle ve başarılarım nedeniyle her sporcunun rüyası olan Adana Demirspor’da lisanslı sporcu oldum. Demirspor mayosuyla yüzme ve sutopunda hem bölgesel, hem de Türkiye genelinde önemli dereceler elde ettim. Henüz 18 yaşındayken 200 ve 400 metre karışık yüzmede Adalar Su Sporlarında milli yüzücü Pandelli Biriçivski’nin ardından Türkiye ikinci olarak milli takıma davet edildim. Ailem de çok sevinmişti. Çok mutlu olmuştum. Hatta bu başarımdan dolayı tüm Adanalı yüzücülerin en büyük mükâfatı olan Rahmetli efsane sporcu Muharrem Gülergin’in Gar Lokantası’nda öğle ve akşam yemek kampına alındım. Bunu asla unutamam. Çok güzel sporcu yemekleri çıkardı. Bu bizim için itici güç olurdu. Daha sonra ki yıllarda hem Demirspor, hem de 19 yaşında transfer olduğum İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü’nde toplamda yüzme ve sutopunda 50’nin üzerinde milli mayoyu giydim.

İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü’ne transferiniz nasıl gerçekleşti? Kimler aracı oldu? Adana’dan başka kimlerin transferi gerçekleşti?

Adana’da Gençler Sutopu Türkiye Şampiyonası vardı. Bu turnuvaya İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü de katılmıştı. İYİK’in efsane sporcu, hakem ve antrenörü Mithat Hanta,l Haydar Çakırgil ile beni çok beğenmişti ve transfer etmek için bizimle konuşmak istedi. Hocamız ve büyüğümüz Ünsal F!ikirci’nin de düşüncelerini alarak İYİK’e transferimiz gerçekleşti. Bizden önce İYİK’e transfer olan Ahmet Özuzun, Ali Rıza Öngören, Feridun Deveci, Tuncay Şenyüz, Behçet Kurtiç ve Mehmet Dilmaç gibi büyüklerimiz bizlere hayli destek oldular. İYİK yüzme ve sutopu konusunda gerçekten bir okul.  Çok ciddi, saygın yöneticilerimiz ve donanımlı bir ekibimiz vardı. Kulübün hemen yanında bizlere lojman kiraladılar. Orada yine Adana’dan Haydar Çakırgil, Arif Talay, Tayfun Gerek, Çetin Canbolat, Ali Uçar ve Mehmet Dilmaç aylarca birlikte kaldık. İYİK’e daha çok faydalı olmak için düzenli, uyku, özel yaşamımıza özen gösterdik. Ve beslenmeyi en iyi şekilde yerine getirdik. Özellikle bizleri denetleyen ve daha başarılı olmamızı isteyen Mithat Hantal’dan çok çekinirdik. İYİK’te yüzdüm, sutopu oynadım. Bu sayede bütün Balkan Ülkeleri, Almanya, Macaristan, İtalya ve Yugoslavya’ya Balkan şampiyonaları, uluslararası müsabakalar ve Avrupa Kupaları’na gittik.

Faal sporculuğun ardından neler yaptınız ? İYİK ile Yüzme ve Sutopu Federasyonu’nda görev aldınız mı? Bunları anlatır mısınız ?

İYİK’te İbrahim Sulu ile Mithat Hantal’ın yardımcı antrenörlüğünü yaptım. Ayrıca, altyapıda yüzlerce öğrencinin yüzme ve sutopuna kazandırdım. Genç takımı tek yetkili olarak Almanya’ya uluslararası turnuvaya götürdüm ve birçok başarılar elde ettim. Bu arada Spor Akademisi’nde yardımcı branş olarak Spor Tıp Bölümü’nü seçmiştim. Burada anatomi, fizyoloji, kalp, masör ve fizyoterapist olarak çok yeni şeyler öğrendim ve geliştirdim.  Hem milli takımda, hem de İYİK’te fizyoterapist olarak çok yararlı hizmetler verdim. Hatta daha sonra da uzun yıllar Fenerbahçe Yüzme takımında görev yaparak oradan da emekli oldum.

Şu anda, İstanbul’da serbest fizyoterapist olarak spor kulüplerinin yanı sıra hasta, engelli kimselere  yardımcı oluyorum. Eşim Oya Utku Ata kız takımının kaptanıyla anne ve babanın genlerinde spor olunca Kızım Merve’de yüzmede başarılar sağladı. Fırsat buldukça yüzmeyi sürdürüyoruz. Adana’nın hurmalı ağaçlarla çevrili havuzda geçirdiğim güzel ve anlamlı günleri ve arkadaşlarımı asla unutamıyorum. Bu günlere onların sayesinde geldim.

MİLLİ YÜZÜCÜ DİLMAÇ: “SEÇKİN İYİ SPORCU MÜKEMMEL DOST”

Milli ve rekortmen yüzücü Mehmet Dilmaç, Seçkin Öner ile sağlam bir dostluklarının bulunduğunu, birkaç yaş büyük olmasına rağmen her konuda çok iyi anlaştıklarını belirterek, “Seçkin iyi sporcu ve mükemmel bir insandı” dedi.

Seçkin ile Adana’nın yanı sıra özellikle İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü’nde birlikte olduklarını, takım arkadaşı olduğu İYİK tarafından kiralanan aynı evi paylaştıklarını belirterek, şöyle devam etti;

“Öncelikle Seçkin başarılı sporculuğun yanı sıra mükemmel bir dost. Adanalılar olarak İstanbul’da Yüzme İhtisas Kulübü’nde başarımız ve yaşantımızla iyi bir görüntü sergiledik. İYİK’in yöneticilerinden birinin kızı olan ve yüzücü Oya Utku Ata ile iyi bir evlilik yaptı. Bir de sonradan yüzücü olan kızları Merve oldu. Seçkin karakter olarak da çok iyi birisidir. Fırsat buldukça halen görüşüyoruz. Bir de akıllı bir iş yaparak fizyoterapistliğe ağırlık verdi. Yolu açık olsun”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor