“İYİ PARTİ İKTİDARINDA KIZ ÇOCUKLARIMIZI GÜÇLENDİRECEĞİZ”

“İYİ PARTİ İKTİDARINDA KIZ ÇOCUKLARIMIZI GÜÇLENDİRECEĞİZ”

(HABER MERKEZİ)-İYİ Parti Adana Kadın Politikaları başkanlığı organizasyonunda il binasında yapılan etkinlikte, 11. Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nün anlam ve önemine uygun bir farkındalık toplantısı düzenlendi. İl Başkanı Göktürk Boyvadaoğlu, il başkan yardımcıları, meclis üyeleri, il ve ilçe yöneticilerinin katıldığı toplantıda ; il Başkan Yardımcısı ve Adana Kadın Politikaları Başkanı Çiğdem Akça, günün önemine, ülkemizde ve dünyada kız çocuklarının durumuna, uluslararası kuruluşların yaptıkları çalışmalara değindi.

İl Başkanı Göktürk Boyvadaoğlu yaptığı konuşmada “Adana Kadın Politikaları Başkanlığımızın il ve ilçe yöneticilerine verimli ve başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. İktidar yolunda emin adımlarla ilerleyen partimizde, Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener başta olmak üzere, genel merkez, il ve ilçeler tüm kadın yöneticilerimiz ile uyumlu ve birlikte çalışmalarımızı başarıyla yürütmekteyiz. Liyakat bizim için en öncelikli konudur. Siyasette erkek egemen değil, eşit temsilin yerleşmesi için çaba harcayan en önemli parti biziz. Kadınlar ve gençlik partimizin en önemli parçalarıdır. Böyle önemli bir günde yaptığınız programı çok kıymetli buluyorum. Allah nasip ederse İYİ Parti iktidarımızda, kız çocuklarımızın başta eğitim hakkı olmak üzere, tüm alanlarda güçlendirilmesi Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’in en önem verdiği konulardan biridir. İYİ Parti, eşit temsilin güvencesidir.” dedi. Toplantıya katılan biri 8 diğeri 16 yaşında olmak üzere iki kız çocuğuna sembolik olarak hediye verdi.

İl başkan yardımcısı ve Adana Kadın Politikaları Başkanı Çiğdem Akça konuşmasında ; “2012 yılından itibaren “11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü” olarak kutlanmaya başlamıştır. Bu karar Türkiye, Kanada ve Peru’nun önerileriyle alınmış olup; kararda “Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedeflerine” ulaşılması ve kız çocuklarının kendilerini etkileyecek kararların alınmasına katılımı açısından kız çocuklarının desteklenmesinin, güçlendirilmesinin ve onlara yatırım yapılmasının son derece önemli olduğu, ayrıca bunun başarılmasının kız çocuklarına karşı ayrımcılık ve şiddeti önleyeceği, onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlayacağı belirtilmiştir. Ayrıca kararda, kız çocuklarının güçlendirilmesinde ailelere ve toplumlara büyük rol düştüğü de vurgulanmıştır.

Eğitim hakkı, beslenme, yasal haklar, kadına yönelik şiddet ve zorla evlilik konuları da Dünya Kız Çocukları Günü kapsamında gündeme taşınmaktadır.

Türkiye de Kız Çocukları :

  • Nüfusumuzun % 29’u olan kız çocuklarına laik ve bilimsel temele dayalı kaliteli bir eğitim verilmesi için çaba harcamalı;
  • Cinsiyete dayalı ayrımcılıkları kökleştirecek bilgilerin müfredattan çıkarılması; karma eğitimden ödün verilmemesi,
  • Kız çocuklarının okullaşma oranını düşüren 4+4+4 kesintili eğitim sisteminin kaldırılması, kesintisiz temel eğitime geçilmesi,
  • Son 6 yılda 232 bini aşan çocuk evliliklerinin önlenmesi,
  • Kız çocukların ihmal ve istismardan korunması için kararlı bir devlet politikası uygulanması, kız çocukların sesinin, eşit bir gelecek taleplerinin özenle yerine getirilmesi gerekmektedir.
  • Bugünün kız çocuklarının eğitim, spor, sanat ve bilim alanlarında kendilerini geliştirerek yarının güçlü ve etkili kadınları olmalarının önünde duran kalıplaşmış sosyal normların ve önyargıların değişmesi bizlerin, toplumun elindedir. 
  • Kız çocuklarımızın tam ve eşit haklara sahip olmaları ile ilgili konuları gündeme taşıyarak tartışmamız, kamuoyunun dikkatini çekecek projeleri ortaya koymamız ve böylelikle yarının başarılı kadınlarını desteklemek için gerekli duyarlılıkları yaymamız ‘ihtiyacımız olan değişim için’ son derece önemlidir.

UNICEF [ Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu ] diyor ki : Yapılan araştırmalardaki veriler ortada. Dünyada günümüzde hala 131 milyon kız çocuğu okula gidemiyor. 15-29 yaş aralığındaki genç kadınlar istihdam ve eğitime erişim konusunda erkeklere kıyasla üç kat daha fazla dezavantaj yaşıyorlar. 20 yaş altındaki her 10 genç kızdan biri ise cinsel şiddete maruz kalıyor. Bütün bu veriler, günümüzde insanlığın yarısının sistematik biçimde geri bırakıldığını, farklı türlerde ayrımcılık ve eşitsizliğe maruz kaldıklarını gösteriyor. Bu geriye döndürülemeyecek bir durum değil. Ancak birlikte çalışarak sahici ve kalıcı olumlu değişimler yaratabiliriz. Unutmayalım ki, kız çocuklarının eğitimine ve esenliklerine yatırım yaptığımızda, yalnızca onların geleceğine değil aynı zamanda insanlığın da geleceğine yapılan yatırımdır. 

UN Women (BM Kadın Birimi): “Kız çocukları için ilerleme, refah ve adaletin olduğu sürdürülebilir bir dünya yaratmak için bir taahhüt paylaşıyoruz. Sanat ve spor, kız çocuklarının güçlenmesini teşvik eden alanlar. Kız çocukları sanat ve sporla özgüven geliştirebilir, zindelik kazanır, takımın bir üyesi, liderliği ve rol model olmayı öğrenir. Bizim sorumluluğumuz, onların potansiyellerini gerçekleştirmelerine destek olmak, hem kendi geleceklerini hem de toplumun geleceğini inşa etmelerine yardımcı olmaktır. Gerçek toplumsal cinsiyet eşitliğine hiçbir ortamda, bir gün veya bir yılda erişilemez. Buna erişmenin kanıtlanmış tek bir ya da sihirli yolu yoktur. Bunu ancak her seviyede birlikte çalışarak kızların ve genç kadınların gerçek potansiyellerine ulaşmalarına engel olan sosyal normları ve uygulamaları değiştirerek yapabiliriz.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Programı açıklamasında : Güçlü bir toplum ancak kız çocuklarının gücü açığa çıkarıldığında oluşur. Bu da kanunların, ulusal ve uluslararası hedeflerin birbirleri ile uyumu ve toplumların, devletlerin, ulusal ve uluslararası kurumların ve bireylerin birlikte çalışması ile sağlanır.
Günümüz iktidarında Milli Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği terimi dahi kullanılmamakta, kız çocukları ve kadınların eve mahkum olduğu bir dünya düzeni yolunda ilerlenmektedir. İYİ Parti Programımızda “Türkiye de kadının her alanda eşitliği güvence altına alınacaktır” ifadesini çok önemsiyor, özellikle kız çocuklarının eğitim hakkı başta olmak üzere, kadının her alanda eşit temsilinin gerçekleştirilmesinin İYİ Partimiz iktidarına nasip olmasını diliyoruz.” dedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor