İYP’den asgari ücret çıkışı

ADANA (BÖLGE)– İnsanca Yaşam Platformu (İYP) asgari ücret için tüm emekçilerin tek bir cephede buluşması gerektiğini savundu.

Asgari ücretinin belirlenmesiyle ilgili tartışmalın sürdüğü bugünlerde bir açıklama da İnsanca Yaşam Platformu adına Başkan Cihan  Katar’dan geldi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2020 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek için 2 Aralık’ta toplanarak  çalışmaya başladığını belirten Katar şunları söyledi: “Asgari ücretin hızla yükselen gerçek enflasyon karşısında büyük bir erozyona uğramış   olması, asgari ücret tartışmalarını, önceki yıllara göre daha erken         başlattı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin geçim maliyeti  olan 2 bin 578 TL’nin altında teklif edilmesi halinde masadan kalkacaklarını söyleyerek, bütün pazarlık kurallarını altüst ederek en alttan seviyeden başlattı pazarlığı. DİSK ise, bir evde iki kişinin çalıştığı varsayımı üstünden, asgari ücretin yoksulluk sınırının yarısı (3 bin 200  TL) olmasını istedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, asgari  ücrete de vergilere, cezalara olduğu gibi, yüzde 22 oranında zam          yapılması gerektiğini öne sürerken, HDP de asgari ücretin 3 bin TL  olmasını istedi”.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun beşi patron, beşi hükümet, beşi de Türk-İş tarafından belirlenen “işçi temsilcileri”nden oluşan 15 kişilik bir komisyon olduğunu vurgulayan Katar şöyle devam etti: “Bu komisyon  oy çokluğu ile karar alıyor. Yıllardan beri, gelişmeleri izleyen herkes  biliyor ki, bu ülkede asgari ücret, AÜTK tarafından “protokol icabı”  yapılan toplantıdan sonra hükümet ve patron temsilerinin oylarıyla oy  çokluğu ile patronların istedikleri bir düzeyde tespit edilip uygulamaya  sokulmaktadır. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması ile ilgili iktidarın  hiçbir girişimi yok. Dahası Türk-İş, asgari ücret teklifini diğer  konfederasyonlara danışmadan 2 bin 578 TL olarak açıkladı. Ki, bu  DİSK’in 3 bin 200 TL’lik teklifiyle uzlaşır gibi de değil.Şu açık ki, eğer  asgari ücret tespiti için, işçileri devreye sokmadan bir sendikacıların ya  da emekten yana çevrelerin, “Asgari ücret şu kadar olsun” demesinin     pratikte hiçbir karşılığı yoktur!”
Asgari ücreti, AÜTK’de çoğunluk olan patron ve hükümet  temsilcilerinin belirlediğini yineleyen Katar, “Onların oylarını nasıl  kullanacaklarını da patronlar ve hükümet değil ancak işçiler, emekçiler         ciddi tepkiler koyarsa değiştirebilirler. Bu yüzdendir ki, eğer emekçiler  kendi taleplerinin arkasında durur, “Biz şundan daha aşağıda bir asgari  ücrete razı değiliz. Aksi halde direneceğiz” diyerek sahneye çıkmazlarsa,  bilinmelidir ki, “Asgari ücretin şu kadar olmasını istedik ama kabul  ettiremedik. Onun için muhalefet şerhi koyduk” demenin hiçbir anlamı  yoktur. Eğer konfederasyonlar isterse, bu isteklerinde samimi olurlarsa  önümüzdeki 10 gün içinde bile bunu başarabilirler” dedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor