‘Kadın cinayetlerini durduracağız’

(HABER MERKEZİ)-Adana Kadın Meclisi, Atatürk Parkı’nda ‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız’ çağrısıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kadın Meclisi üyelerince yapılan basın açıklamasında, “Bayram sabahı Zeynep Şenpınar’ın, ondan üç gün sonra da Gülnur Kocabaş’ın ölüm haberini aldık. Bu gencecik kadınlar, kendi hayatlarına dair karar vermek istedikleri için en yakınlarındaki erkekler tarafından öldürüldüler. Zeynep, ayrılmak istediği ve daha önce de kendisine şiddet uyguladığı için şikâyetçi olduğu erkek tarafından canice öldürüldü. Şikâyetini geri çekse dahi ŞÖNİM tarafından durumu takip edilmeli, koruma altına alınmalıydı. Korumadınız. Gülnur, kendisini “ayrılırsan öldürürüm” diyerek tehdit eden erkek tarafından, işe giderken sokak ortasında vurularak öldürüldü. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa etkin uygulansaydı, bugün bu kadınlar yaşayabilirdi. Kadın cinayetleri önlenebilir, yasayı uygulayın.

Covid-19 pandemisi başladığı günden bugüne, yetkilileri kadınlar için acil eylem planı oluşturmaları konusunda sorumluluk almaya davet ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki kadınlar en çok evlerinde, en güvende olmaları gereken yerde öldürülüyorlar. Bütün savaşlar, salgınlar ve krizler gibi covid-19 da en çok kadınların hayatını etkiledi. Yalnızca bazı yerel yönetim organları kendi inisiyatifleriyle bazı önlemler aldı, fakat merkezi bir eylem planınız hala yok.

Nisan ayında 20 kadın erkekler tarafından öldürüldü,  20 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Esin Güneş’ten, Şule Çet’ten biliyoruz ki şüpheli kadın ölümleri aydınlatılmadıkça, kadın cinayetlerini durdurmak mümkün değil. Şüpheli bir şekilde ölen her bir kadının davasının takipçisiyiz. Etkin soruşturma yürütün.

İnfaz Yasası’yla infaz indiriminden yararlanan ya da açık cezaevine gönderilen faillerle ilgili, kadınların haberdar edilmesi zorunluydu. İstanbul Sözleşmesi ve İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ile güvence altına alınan haberdar edilme hakkını dahi yerine getirmediniz. Kadınlar endişeyle başlarına ne geleceğini beklemek zorunda değil. Kadınları, talep edildiğinde de aileleri bilgilendirmek zorundasınız.

Bir kez daha soruyoruz. Önlem almak için kaç kadının daha öldürülmesini bekliyorsunuz? Anayasanın, İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 sayılı yasanın açıkça size yüklediği sorumluluğu yerine getirmeniz için başka ne yaşanması gerekiyor?

Ne yapacağını bilemediği için, bilmesine rağmen ihmalle karşılaştığı için, devlet kurumları yapması gerekeni yapmadığı için bize başvuran kadınların sayısı, pandemi başladığından beri neredeyse yüzde 55 arttı. Bu süreçte görevini yerine getirmeyen, ihmal eden, suiistimal eden her kurum ve kişi, kadınlara yönelik işlenenher bir şiddet suçunun, her kadın cinayetinin suç ortağıdır. Görevinizi yerine getirin.

11 Mart-20 Mayıs arasında hikayelerinitek tek bildiğimiz 53 kadın cinayeti işlendi. İçişleri Bakanlığı “kadın cinayetleri azaldı” diyerek bu sayıyı 33 olarak açıkladı. Neye dayanarak yirmi kadın cinayetini görmezden geldiniz? Faillerin gereken cezayı alması için, adaletin sağlanması için, kadın cinayetlerini durdurmak için, kadın cinayetlerine “kadın cinayeti” demek zorundasınız. Kadın cinayetlerinin üzerini örtemezsiniz.

Bizler, yetkililere yasayı uygulamakla, gerekli önlemleri almakla yükümlü olduklarını bir kez daha hatırlatıyoruz. Kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini durdurmak için bütün kadınları mücadelemize davet ediyoruz” denildi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor