“Kadınlar Koronavirüs salgını ile birlikte gölge salgını da yaşıyorlar”
HABER: AYŞE TOPAK
ADANA (BÖLGE)-2. Uluslararası Küresel Dünyada Kadın ve Siyaset Kongresinin açılış panelinde, pandemide kadınların yaşadığı sorunlar farklı açılardan ele alınarak, çözüm önerileri tartışıldı. Panelde konuşan siyasetçi ve akademisyen Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, Koronavirüs pandemisi sırasında kadınların ev içi şiddetin artışı; sosyal yardım, ekonomik olanaklar, istihdam ve eğitime ulaşma oranlarının azalması gibi sebeplerle Covid 19 salgını ile birlikte gölge salgın yaşadıklarını vurguladı.
2. Uluslararası Küresel Dünyada Kadın ve Siyaset Kongresi, 25-26 Aralık 2020 tarihlerinde “online” platformda İstanbul Ayvansaray Üniversitesi (İAÜ), Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), Sosyalist Uluslararası Kadın Birimi ( SIW) ve Woman TV destekleriyle gerçekleştirildi. Online platform üzerinden yapılan ilk uluslararası kadın kongresine, 12 farklı ülkeden katılan 54 yazar tarafından 41 bildiri sunuldu.
“Pozitif ayrımcılığa yönelik tedbirler alınmıyor”
Başkanlığını İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Zeynep Banu Dalaman’ın yaptığı açılış oturumu, UNESCO Türkiye Milli Komitesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İhtisas Komitesi Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu’nun konuşmasıyla başladı. Pandemi döneminde, var olan kadın sorunlarının katmerlendiğini söyleyen Uslu “Pandemi sürecinin kadınlar özelinde, eğitime erişimde geri kalma, erken yaş evliliklerinde yükseliş, ev içi şiddette artış ve yardım olanaklarının azalması gibi her biri kendi içinde devasa sorunlar üretecek, hepsi iç içe geçmiş başlıkları var. Kadınlar bir taraftan salgını bir taraftan da gölge salgını yaşıyorlar. Pandeminin başından bu yana kısa çalışma ödeneği, vergi indirimleri, borç yapılandırmaları, sosyal yardımların nitelik ve niceliklerinin artırılması gibi yaklaşımlar olumlu neticeler verdi. Ancak maalesef bu uygulamalar dışında pozitif ayrımcılığa yönelik tedbirler alınmıyor.” dedi.
Pandemide toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin daha da derinleştiğini belirten Uslu, “Hane halkı içinde kadının ev içindeki iş gücü arttı. Ev işi, çocuk bakımı, yaşlı bakımı, Covid 19’lu hasta bakımı gibi yükleri de kadınlar göğüslüyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği için önlemler ortaya koyulamazsa kadınların, zaten kısıtlı olan istihdam paylarının, tümüyle iş gücünden çekilme gibi, önümüzdeki on yılları belirleyecek şekilde sonuçları olacak. İstihdamdan kadınların dışlanması hiçbir ülke tarafından göğüslenemez. Bu sadece ekonomik kayıp meselesi değil, gelecek nesillerin kadın rol modelleri açısından yoksullaşması, iş ortamlarının erkek egemen olması gibi sonuçlara yol açabilir.” dedi.
Woman TV Genel Yayın Yönetmeni Ahu Özyurt ise pandemi sürecinde kadınlar adına yaşanan pozitif unsurlara dikkati çekerek, tüm dünyada sağlık, siyaset ve bilim alanlarında ön plana çıkan kadınların çalışmalarından örnekler verdi. Covid 19 sürecinde iyi hikayeler ve cesaret öykülerinin kadınlardan geldiğini söyleyen Ahu Özyurt, gölgede kalan kadınların çok daha görünür olduğunu, dayanışmanın daha güçlü ve küresel hale geldiğini iletti.
KADES ve Alo Şiddet Hattı gibi uygulamalardan bahseden İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Olcay Erkıral Tavas, 15 pilot ilde başlayan elektronik kelepçe uygulamasının olumlu sonuçları olduğunu, uygulamanın 2021 yılı başında tüm ülke geneline yaygınlaştırma kararı alındığını söyledi. Kadına şiddet alanında pek çok kamu kurumunun birlikte çalıştığını, özellikle son yıllarda yapısal mevzuat anlamında olumlu gelişmeler yaşandığını söyleyen Tavas, sonucun henüz arzu edilen düzeyde olmadığını belirtti.
Sosyalist Enternasyonel Kadın (SIW) Başkan Yardımcısı Hilal Dokuzcan, online platformların pandemi sürecinde ön plana çıktığını vurgularken, dünyada 3 bin 500 kadın üzerinde yapılan bir çalışmada, kadınların yüzde 40’ının network ortamlarında bulunamadığına dikkat çekti. Dokuzcan “Evde kalmak sağlık önlemi iken, kadınlar evde kalarak çok daha büyük, travmatik, aşılması zor bir dönem yaşamak durumunda. Farklılıklara ihtiyaç var, dayanışma, sevgi, vicdan önemli. Kadınların iyileşmesini nasıl sağlayabileceğimize yönelik çözümler üretmeliyiz” dedi.
Pandemide gönüllü sayısı yüzde 30 azaldı
Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, Covid 19 salgınının sivil toplum kuruluşlarına (STK) etkilerini değerlendirdi. Bazı dernek üyelerinin salgında köşelerine çekilirken, bir kısmının da çalışmalarına yeni formatta devam ettiklerini söyleyen Karaoğlu,”141 STK üzerinde yapılan incelemelerde, kadın, çocuk, yaşlı ihtiyaçlarının yüzde 75 oranında arttığını görüyoruz. STK’ların mücadeleye hızla devam etme zamanı. Gönüllü sayısında yüzde 30’a yakın azalma yaşanmış. Bu durum sivil alanın daraldığını gösteriyor.” şeklinde konuştu.