‘Kadınlar yoksulluğa mahkum ediliyorlar”

(HABER MERKEZİ)-HDP Adana Mileltvekili Tülay Hatimoğulları, “İçinden geçmekte olduğumuz ekonomik kriz, pandemi süreci ile birlikte derinleşerek artmıştır. Bu krizi en fazla hissedenlerin başında ev içi emeği görülmeyen, emeği sömürülen, işyerlerined başta mobbing olmak üzere her  türlü ayrımcılığa maruz kalan kadınlar gelmektedir. Sigortasız güvencesiz bir şekilde ev eksenli çalışmak zorunda kalan kadınlar her dönem olduğu gibi bu dönemed yoksulluğa mahkum edilmektedir” dedi.

HDP Adana Milletvekili Hatimoğulları, emek piyasasında kadının ‘ilk işten çıkarılan olarak görülmesi ve kadınları çalışma yaşamı dışına iten politikaları Meclis gündemine taşıyarak, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması amacıyla soru önergesi verdi.

Hatimoğulları’nın verdiği soru önergesinde, “İçinden geçmekte olduğumuz ekonomik kriz, pandemi süreci ile birlikte derinleşerek artmıştır. Bu krizi en fazla hissedenlerin başında ev içi emeği görülmeyen, emeği sömürülen, işyerlerinde başta mobbing olmak üzere her türlü ayrımcılığa maruz kalan kadınlar gelmektedir. Sigortasız güvencesiz bir şekilde ev eksenli çalışmak zorunda kalan kadınlar her dönem olduğu gibi bu dönemde yoksulluğa mahkûm edilmektedir.

Fabrikalarda ucuz iş gücü olarak görülen kadınlar pandemi sürecinde ücretsiz izne çıkarılmış, Kod 29 uygulaması ile patronlarca işten çıkarılmış ve ev içine hapsedilmek istenmiştir. Yoksulluktan kaynaklı mevsimlik tarım işçisi olarak başka illere giden kadınlar erkeklerle aynı işi yapmalarına rağmen eş değer bir ücret alamamakta ve her türlü ayrımcılığa maruz kalmaktadır. Savaş ve yoksulluktan kaynaklı yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalan mülteci ve göçmen kadınlar gittikleri her yerde ucuz iş gücü olarak görülmekte ve emek sömürüsüne maruz kalmaktadır.

DİSK’in pandeminin kadın istihdamı üzerindeki etkisini yayınladığı rapora göre; son bir yılda kadın işgücü 763 bin, kadın istihdamı yarım milyon kişi azalmıştır.  Kadın işsizliği resmi rakamlara göre 1,5 milyona yaklaşmış iken, geniş tanımlı kadın işsizliği ise 4,3 milyonu geçmiştir. Covid-19 döneminde kadınların iş ve istihdam kaybı toplamda yüzde 45’i aşmış durumdadır.

Bu bağlamda;

1. Çalışma çağındaki her dört kadından sadece birinin istihdam edilmesi sorununu ortadan kaldırmak için Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır? Varsa çalışmalarınız nelerdir?

2. İstihdamda görünmesine rağmen işbaşında olmayan kadınların sayısının son bir yılda Covid-19’un etkisiyle 5 katına çıkmasına ilişkin önleyici bir istihdam politikası geliştirmek üzere çalışmalarınız var mıdır?

3. Kadın işsizliğini ve kadın yoksulluğunu azaltmak üzere Bakanlığınızca hangi çalışmalar yapılmaktadır?

4. Kadınların erkeklerle eş değer ücret almasının önündeki engelleri kaldırmak üzere çalışmalarınız/denetleyici mekanizmalarınız var mıdır?

5. Covid-19 kapsamında 2020 yılında yapılan 42,8 milyar TL nakit desteğinin ne kadarı kadınlar için kullanılmıştır?

6. Kadınların çalışma yaşamı dışına iten politika/pratiklerin açığa çıkarılması için hangi çalışmalar Bakanlığınızca yapılmaktadır?

7. Emek piyasasında kadının ‘ilk işten çıkarılan’ olarak görülme haline karşın Bakanlığınız hangi politikaları geliştirmiş/uygulamaya almıştır?

8. Çalışma hayatındaki cinsiyet ayrımcılığı ile mücadele etmek için çalışmalarınız nelerdir?”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor