Kahvecilerde pandemi ve depremin etkisi sürüyor
Adana Kahveciler Odası Başkanı Tuncay Eskindağ, pandemi ve deprem sürecinden sonra ağırlaşan ekonomik koşullardan kötü etkilendiklerini belirterek, bin 300 olan üye sayılarının 950’ye düştüğünü ve esnafın kepenk indirmeye devam ettiğini söyledi. Başkan Eskindağ, . Çalışanları ve ailelerini de hesaba kattığımızda yaklaşık 5 bin kişi odamıza bağlı meslek kollarından ekmek yiyor. Acil destek bekliyoruz’’ dedi.
***
HABER: YENER EKİNCİ
Adana Kahveciler Odası Başkanı Tuncay Eskindağ, zorlu ekonomik koşullar arasında esnafın ayakta kalma savaşı verdiğini belirterek, ‘’Bin 300 olan üye sayımız 950’ye düştü ve giderek azalmaya devam ediyor. Acil destek bekliyoruz’’ dedi. Apart oteller, düğün salonları, internet kafeler, çay ocakları ve kıraathaneleri kapsayan meslek gruplarını Kahveciler Odası’nın temsil ettiğini dile getiren Başkan Eskindağ, pandemi ve ardından gelen deprem felaketinden sonra toparlanamadıklarını kaydetti.
‘’VARLIĞIMIZ, TOPLUMSAL YAŞAM İÇİN ÖNEMLİ GEREKLİLİKTİR’’
‘’Kira giderlerinin ve malzeme fiyatlarının fahiş derecede zamlanması da çekilen çilenin tuzu-biberi oldu’’ diye konuşan Tuncay Eskindağ, ‘’Örneğin pandemiden önce çayın kilosunu 140 liradan alıyorduk, şimdi 450 lira… Büyük tüpün fiyatı 39 liradan 800 liraya yükseldi. Bir kıraathanenin elektrik gideri ortalama 250 lirayken, şu an 2 bin 250 liraya çıktı. Biz, 10’ar lira para toplayan esnafız, 150 bin lira kira ödeyecek gücümüz yok. Farklı görüşlerden insanların bir araya gelip siyaset konuşabildiği tek mekan kıraathanelerdir. Dolayısıyla, varlığımızı devam ettirmemiz toplumsal bir yaşam için önemli bir gerekliliktir’’ ifadelerini kullandı.
‘’BORCU BORÇLA KAPATIP AYAKTA KALMAYA ÇALIŞIYORUZ’’
Başkan Eskindağ, şunları söyledi; ‘’Bin 300 olan üye sayımız 950’ye düştü. Yüksek kirayı karşılayamayan işletmeler kapandı ve kapanmaya devam ediyor. Çalışanları ve ailelerini de hesaba kattığımızda yaklaşık 5 bin kişi odamıza bağlı meslek kollarından ekmek yiyor. Şu an 2 binin üzerinde vergi mükellefi olmayıp dükkan çalıştıran var. Denetim olmadığı için çalışmaya devam ediyorlar. Benim üyem vergisini ödüyor, oda aidatını ve sicil ödemesini yatırıyor; ama kaçak çalışan hiçbirini yapmıyor. Şu an Adana’da 50 bin üzerinde kayıt dışı çalışan esnaf var. Özellikle, Seyhan ilçesinde imar-iskan bulunmadığı için ruhsat alamayanlar oluyor. Kesinlikle para kazanamıyoruz. Hem geçim derdindeyiz hem de geçmişe dönük borçlarımızı ödemeye çalışıyoruz. Bu yüzden geçmiş dönemdeki yaralarımız çok derin. Şu an da kazancımız karnımızı doyurmuyor, yaralarımızı kapatamıyoruz. Borcu borçla kapatıp ayakta durmaya çalışıyoruz.’’