KALP HASTALARI VE SPOR (2)

Beden hareketleri, kalbi güçlendirebilir. Bu amaca yönelik olarak hareketler, harcanan gücü sürekli olarak artıran çeşitten olmalıdır.

Kalbi birdenbire aşırı çaba isteyen bir hareket dizisine sokmamak gerekir. Hareketin çeşidi o kadar önemli değildir. Koşmayla yürüme arası bir gidiş olabilir, ip atlama olabilir ya da asılı bir topa raketle vurma veya saedce oturma odasında yapılan jimnastik hareketleri olabilir.

Bunların bir yararı olması için,hafif bir soluk kesilmesi yaratacak,kişinin biraz soluk soluğa kalmasınayol açacak kadar sıkı yapılması gerekir.

Dikkat edilecek birnici nokta, hareketleri ağır ağır zorlaştırıp artırma ve tansiyonu yükselten ağırlık kaldırma gibi çalışmalardan kaçınmadır.Oyun arkadaşını yenemeyince sinirlenen kişilerinyarışmnalı sporlardan kaçınmaları gerekir; çünkü yenilginin doğuracağı üzüntü,tansiyon yükselmesine yol açar.

Kalbinde bir rahatsızlık olduğundan kuşkulananlarsa herhangi bir sopra başlamadan önce doktora danışmalıdır.

Sigaranın tehlikelerinden söz edildiğinde çoğu kez akciğer kanseri düşünülür. Oysa sigara kalp hastalıklarının başta gelen nedenlerindendir.

Bronşit ve akciğer yıpranmaları da kalbi olumsuz olarak etkiler ama, sigaranın da özellikle koronerler üzerined doğrudan etkisi vardır.

Nikotinin damarları kasıpkalbe kan götüren geçidi daralttığı sanılmaktadır.Son araştırmalara bakarak, en büyük tehlikenin yanan sigaradan çıkan karbonmonoksit gazı olduğu ileri sürülmektedir.

Bu durumda düşük katranlı denen sigaraların da ötekiler kadar tehlikeli olduğu anlaşılmaktadır. Karbonmonoksidin, kan damarlarının iç çeperlerini yıpratarak yağ ve ipliksi doku birikmesine neden olduğu düşünülebilir.

Daha sonra karbonmonoksit, yağ birikmesiyle birlikte pıhtılaşma da yapmakta, damar tıkayıcı maddelerin oluşmasına yol açmaktadır.

Ağır akan,koyulaşmışkanın da bu damarlar önceden biraz tıkalıysa koroner damarlardan kalbe kolaylıkla geçemeyeceği doğaldır.

Sigaranın,yıllarca içildikten sonra bile bırakılması, koroner damarlar üzerindeki olumsuz etkisin hemen durdurur. Kişi durumu için gerekli beskindüzenine girerse ve birazspora başlarsa, koroner kalp hastalığına yakalanması olasılığı önemli ölçüde azalır.

KALP HASTALIKLARI İÇİN EN UYGUN SPOR DALLARI

Kalp ProblemleriBelirtiler

30 yaşından genç olanlardaki kalp rahatsızlıkları konjenital yani doğuştan varolan hastalıklardır.Buna karşın yaşı 40’ın üzerinde olanlardaki kalp rahatsızlıklarının sonucudur.

İki grupta da önce göğsün orta veya solkısmında boynun sol tarafında,solomuzda ve kolda ağrı ve basınç, ani baş dönmesi, bayılma,soğuk soğuk terleme,rengin uçması ve aşırı derecede nefessiz kalma gibi uyarı sinyalleri vardır.

İster egzersiz yaparken, ister başka zaman bu belirtilerden herhangi birini farkederseniz hemen doktorunuza haber verin.

Eğer bu bulgular sonucu kalbinizin hasta olduğu anlaşılırsa ilk yapılacak olan şey gerekli önlemleri alarak hiçbir şey yokmuşgibi yaşamaya devam etmektedir.

Bilindiği üzere bir kalp hastası için en kötü şey, muhakkak ki, endişe içinde yaşamaktır. Kendini ölümün eşiğinde,her ankopabilecekbir pamuk ipliğine bağlı hissetmesi,onu her yönden etkiler.

Bunu önlemek için ona normal, sağlıklı bir insanın yaşam şartlarını benimsemesi önerilmektedir. O da herkes gibi cinsel hayatını sürdürecek,herkes gibi gezip eğlenebilecek,herkes gibi spor yapabilecektir hatta.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor