Kalp hastalarına ‘sıcak’ uyarısı: Damarlar genişliyor, pıhtılaşma artıyor
Adana Şehir Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Halil Kurt, yaz sıcaklarında özellikle kalp-damar hastalığı bulunanların hayati risk altında olduğunu belirterek önemli uyarılarda bulundu.
(HABER MERKEZİ)-Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. İbrahim Halil Kurt, yaz sıcaklarının etkisini artırdığını belirterek özellikle kalp-damar hastalarının çok dikkatli olması gerektiğini söyledi. Avrupa, Asya ve Amerika kıtasında maksimum sıcaklığın üstündeki her 1 derecelik sıcaklık artışının, tüm ölümleri ortalama yüzde 3,12 artırdığını kaydeden Prof. Dr. Kurt, sıcaklık artışının damarları genişlettiğini, terlemeye bağlı sıvı kaybının da pıhtılaşmayı artırdığını vurguladı.
BU AYRINTILARA DİKKAT
Prof. Dr. İbrahim Halil Kurt, sıcaklığın damarlardaki etkisi ve pıhtılaşmanın kalp ve beyinde olumsuz sonuçlar doğurduğunun altını çizerek “Eğer vücutta dolaşan sıvı miktarı azalırsa, kalp bunu sinyal olarak algılar ve daha hızlı çalışır. Bu da özellikle kalp hastalarında kalp krizi ihtimalini artırır. Kalp, akciğer ve böbreğin iş yükü artar” dedi. Prof. Dr. İbrahim Halil Kurt, başta kalp-damar hastalığı bulunan kişiler olmak üzere bireylerin sıcağın sağlığa yönelik olumsuz etkilerinden korunmaları için şu önerilerde bulundu:
– Dilaltı sprey ve tablet kullanan kalp hastaları, bunları daha dikkatli kullanmalı. Çünkü bu ilaçlar kan basıncını düşürür. Dil altı sprey ve tabletler, sıcak havalarda oturarak ve beraberinde sıvı tüketerek kullanmalı.
– Kalp yetersizliği olan hastalarda tedavi için verilen idrar sökücü ve damar genişletici ilaçlar kullananların dozları tekrar düzenlenmeli.
– Tansiyon hastaları sıvı kaybına dikkat etmeli.
– Denize girerken dikkatli olunmalı. Serin saatlerde girilmeli, fazla efor harcanmamalı.
– Fiziksel egzersizden kaçınılmalı. Egzersiz yapılacaksa serin bir yerde yarım saati geçemeyecek kadar, düşük tempolu ve sıvı tüketerek yapılmalı.
– Vücut ısısı mümkün olduğunda muhafaza edilmeli. Güneşte çok kalınmamalı.
– Klimalı ortamlarda vakit geçirilmeye çalışılmalı. İmkanı olanlar aşırı sıcak günleri yaylalarda geçirmeli.
– Su dengesini sağlamak için bol sıvı tüketilmeli.
– Kahve ve çay tüketimi azaltılmalı.
– Güneşe çıkılacağında ince kumaşlı, pamuk ya da keten, açık renk giysiler tercih edilmeli.
– Saat 11.00 – 15.00 arası dışarı çıkmaktan kaçınılmalı.
– Hafif gıdalar tüketilmeli.