KALP HASTALIKLARI VE SPOR

Günümüzde 35-65 yaş sınırındaki her 3 insandan biri kalp krizinden ölüyor. Bu hastalığı iyi bilmek, önlemek ve iyileştirmek de doktorlardan sonra kişilere kalıyor. Düzenli beslenme ve sporun önemi de bu noktada gündeme geliyor.

SPOR VE EGZERSİZLER KALBİ GÜÇLENDİRİR

Kalp hastalıkları,ülkemizdeki en yaygın hastalıklardandır.Ulus olarak hareketsizliğimiz ve yediğimiz yiyeceklerin özelliği,bunun en büyük nedenidir.

Kalorisi yüksek yiyeceklerin ve hareketsizliğin ne kadar zararlı olduğunu bildiğimiz halde,yien de alışkanlıklarımızdan vazgeçmemekte direniriz.Oysa 35 ile 64 yaş arasında olan her üç ölümden birikalp krizi sonucu olur.

Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen damarların iç cidarlarında yağ kalıntılarının birikmesi sonucu oluşur. Bu durum kontrol altına alınmazsa sonunda önemli koroner damarlardanbiri, yağ kalıntılarının birikimi veya damarın daralmış yerinde oluşan bir kan pıhtısı yüzünden tıkanabilir. Bunun sonucu da kalp krizidir.

Koroner hastalıkların oluşmasına neden olan en önemli faktörlerin başında sigara içmek, yüksek tansiyon ve kolesterol gelir. Diğer tehlike faktörlerinden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

Şişmanlık: Fazla kilolu bir kişinin tansiyonu ve kolesterolü de yüksek olacağı için kalp hastalıklarına yakalanma olasılığı fazladır.

Şeker hastalığı: Diabetik bir kişinin kalp hastalığına yakalanma riski, olmayana oranla iki katı fazladır.

Düşük HDL düzeyi: HDL kanda kolesterol taşıyan çeşitli maddelerden biridir. Kandaki HDL düzeyinin düşük olması kalp hnastalığına yakalanılmasını kolaylaştırır.

Hareketsizlik: Fiziksel yönden aktif olmayan kişiler, kalp krizine yakalandıkları zaman krizi atlatma şansları daha zayıftır.

EGZERSİZİN KALBE NASIL YARARI OLUR?

Düzenli ve seri beden hareketleri kalp krizine yolaçan risk faktörlerini azaltmaya hatta tamamen yok etmeye yardım eder. Bu egzersizlerin bazı yararları şöyle sıralanabilir:

Tansiyonu düşürür: Düzenli beden hareketleri tansiyonu düşürür.

Sigara içimi azalır: Düzenli egzersiz yapan kişiler sigarayı azaltır hatta bazen tamamen bırakabilirler.

Kilo kaybedilir: Egzersiz, fazla kiloların atılmasına ve kişilerin ideal kiloda kalmalarına yardımcı olur.

Diabete yakalanma riski azalır: Şişman olmayan kişilerin, diabete yakalanma olasılıkları zayıftır. Şeker hastası olanlar da egzersizin, vücutlarındaki insülin gereksinmesini azalttığını görürler.

HD yükselmesi: Egzersiz kandaki HDL düzeyini yükseltir. Yüksek HDL demek koroner damar riskinin azalması demektir.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor